Зміни, пов’язані з адаптацією українського законодавства до європейських норм, почали діяти з 1 січня 2018 р.

Початок нового, 2018-го року, ознаменувався низкою змін, пов’язаних із подальшою адаптацією українського законодавства до європейських норм і практик. Вони матимуть помітний вплив на наше з вами повсякдення.

Сортування сміття

Отже, з понеділка 1 січня в Україні почали діяти нові правила збору сміття. Стаття 32 Закону України «Про відходи» забороняє захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів. Роздільне сортування сміття за видами матеріалів віднині обов’язкове. Також стало обов’язковим розділення сміття на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне.

Такі положення українського законодавства відповідають двом Директивам ЄС: 1999/31/ЄC та 2008/98/ЄC.

Якість і безпечність солодощів

Згідно з наказом Мінагрополітики №157, з 1 січня почали діяти нові, європейські, вимоги до виробів із какао та шоколаду щодо безпечності та якості продуктів харчування.

Нові правила стосуються всіх видів продукції з шоколаду. Наприклад, темний шоколад віднині обов’язково має містити не менше, ніж 35% какао-продуктів у перерахунку на суху речовину. Молочний – мінімум 25% какао-продуктів і щонайменше 14% молочних продуктів. У білому шоколаді має бути не менше, ніж 20% какао-масла та понад 14% молочних продуктів. Якщо відповідні норми не будуть дотримуватися, то виробник не матиме права називати таку продукцію «шоколадом» або «шоколадною», натомість такі вироби будуть називатися «солодкий батончик» або «глазурована цукерка».

Куріння шкодить здоров’ю і гаманцю

З 1 січня відбулося і чергове підвищення акцизу на тютюнові вироби на виконання положень Додатку 28 до четвертої глави «Оподаткування» розділу V «Економічне і галузеве співробітництво» Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Акциз збільшився майже на 30%.

Варто нагадати, що акциз на тютюнові вироби буде і надалі підвищуватися. Підвищення відбуватиметься на 20% протягом наступних трьох років. Збільшення акцизу триватиме, допоки його ставка не досягне європейського рівня у 90 євро за тисячу сигарет, визначеного Директивою Ради ЄС 2011/64/ЄС. Розмір українського акцизу наразі становить приблизно 20 євро за тисячу штук.

Дешевші товари з ЄС

Також із 1 січня 2018 року розпочався черговий етап поступового зменшення ввізних мит на товари з Євросоюзу за умовами Угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС. Зокрема, вдвічі нижчими стануть увізні мита на європейські вина, суттєво знижується розмір імпортних мит для електричних машин та обладнання, а імпортні мита на авто цього року становитимуть від 5% до 7,3%, залежно від об’єму двигуна. Поетапне скасування мит обумовлене положеннями Додатку І-А до Глави 1 Розділу IV Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Безпека на дорогах

Євроінтеграція вплинула і на зміну правил дорожнього руху. Так, згідно з європейськими практиками в Україні з 1 січня 2018 року починає діяти новий швидкісний режим руху. Від початку цього року в населених пунктах швидкість авто не має перевищувати 50 км/год, а не 60 км на годину, як було раніше. Утім, органи місцевої влади мають право підвищувати максимальну дозволену швидкість на окремих ділянках доріг.

Джерело

Автор