Президенти України та Польщі на Харківщині вшанували пам’ять жертв тоталітарного режиму (фото, відео)

Президент України Петро Порошенко та Президент Польщі Анджей Дуда на Харківщині вшанували пам’ять жертв тоталітарного режиму. Лідери держав встановили вінки до Меморіалу та вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв тоталітаризму.

На території Меморіалу жертв тоталітарного режиму розташовано 75 братських могил (15 – польських і 60 – громадян колишнього СРСР, які стали жертвами НКВС у 1937-1938 роках) з чавунними католицькими та православними хрестами, «чорна дорога» (могили і шлях викладений базальтовим каменем), український і польський олтарі, а також головна алея з епітафійними табличками з обох сторін, що пов’язує ці дві частини, з вмурованими на цоколях хрестами ордену «Virtuti Militari» та орденом Вересневої кампанії.

Зокрема, на території Меморіалу, розташованому у селі П’ятихатки Харківської області, поховані рештки польських офіцерів з табору військовополонених у Старобільську, утвореного 1 квітня 1940 року (згідно з наказом НКВС СРСР від 22.03.1940 № 00350 «Про розвантаження тюрем НКВС УРСР і БРСР», полонених польських офіцерів із Старобільського табору направили в розпорядження УНКВД СРСР по Харківській області).

27 вересня 1998 року у присутності Президентів України та Польщі відбулося вмурування установчих актів і наріжного каменю під будівництво Меморіалу. Цей камінь був освячений Святим отцем Іоанном Павлом ІІ. Меморіал на Харківщині був урочисто відкритий і освячений 17 вересня 2000 року.

Джерело

 

Вічна пам'ять жертвам тоталітарного режиму…

Posted by Петро Порошенко on Mittwoch, 13. Dezember 2017

 

Разом з Andrzej Duda вшанували пам'ять жертв тоталітарного режиму

Posted by Петро Порошенко on Mittwoch, 13. Dezember 2017

Автор