У Києві стартувала Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

24 листопада 2017 року в Україні з Майдану Незалежності міста Києва стартувала Міжнародна акція «16 днів проти насильства», покликана привернути суспільну увагу до проблеми насильства над дівчатами та жінками. Участь у відкритті акції взяли заступник Міністра соціальної політики Наталія Федорович, координатор системи ООН та постійний представник ПРООН в Україні Ніл Вокер, директор Департаменту соціального захисту Київської міської державної адміністрації Юрій Крикунов, громадська діячка Анастасія Мельниченко, які у своїх виступах наголошували на суспільній значимості проведення зазначеного заходу.

«Міжнародна спільнота щорічно підтримує акцію “16 днів проти насильства”, ініційовану Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства 1991 року. Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу активізують з 25 листопада по 10 грудня свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні або окремій державі соціальний простір, вільний від насильства. Дати акції символічно наголошують на цьому зв’язку: 25 листопада – Міжнародний день проти насильства щодо жінок, 10 грудня – Міжнародний день прав людини», – сказав, зокрема, Ніл Вокер.

«Зараз бачимо шокуючу статистику щодо насильства в родинах, і з кожним роком вона зростає. 90% випадків домашнього насильства – насильство чоловіків по відношенню до жінок. Усього близько 10% повідомлень про насильство в сім`ї доходить до правоохоронних органів. У 2017 році Національна поліція України зареєструвала майже 60 тисяч заяв щодо домашнього насильства. Щороку в Україні від домашнього насильства гинуть близько 600 жінок!», – поінформувала Наталія Федорович.

За її словами, також такі акції стартують у Львові, в Дніпрі і в Кам’янці-Подільському, у Харкові і в інших 19 областях України. «Ми говоримо про насильство, насильство проти дівчат і жінок, і про те, як йому протидіємо. Дякую головам адміністрацій та мерам міст, які своєю участю підтримали ці заходи, дяка ініціаторам – агенціям ООН, Фонду Народонаселення ООН в Україні – UNFPA  за підтримку “помаранчевого” флешмобу “16 днів проти насильства щодо жінок». Закликаю всіх і кожного у своєму місті чи селищі доєднатися до цієї важливої акції», – підкреслила заступник Міністра соціальної політики.

«Сподіваюся, що подібна акція не стане традицією у нашій державі, бо ми спільними зусиллями зробимо все, аби подолати насильство проти жінок і дівчат якнайшвидше», – зазначив, зі свого боку, Юрій Крикунов.

Після виступів стела Незалежності України була підсвічена помаранчевим кольором, а усі присутні в цей час на Майдані громадяни взяли участь у флешмобі з помаранчевими парасольками – як символом майбутнього, в якому немає насильства щодо дівчат та жінок.

Джерело

 

Додатково

ООН проведе “світловий” флешмоб у 16 містах України

З 24 листопада Національна «гаряча» лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації запроваджує консультації за європейським номером 116-123

Автор