Верховна Рада прийняла законопроект «Маски-шоу стоп!»

Сьогодні, 16 листопада, У Верховній Раді прийнятий проект Закону України №7275 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування». За його ухвалення проголосували 312 народних депутатів.

«312 голосів за! Закон «Маски-шоу стоп!», розроблений МВС і Мін’юстом за ініціативою прем’єр-міністра, прийнятий у першому читанні! Вичерпна підтримка підприємців, посилення відповідальності органів влади за неправомірні дії щодо бізнесу, та унеможливлення нечесної конкуренції», ‑ зазначив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Законопроектом внесені зміни до статей 60, 214 Кримінально-процесуального кодексу, якими надано право заявнику отримувати виписку з Єдиного реєстру досудових розслідувань за його заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення. При цьому слідчий, прокурор зобов’язані надати таку виписку через 24 години з моменту внесення відомостей до реєстру.

Зміни внесені до статей 3, 28, 303 і 308 КПК, згідно з якими особа, яка не є стороною кримінального провадження і щодо якої (серед іншого й до її майна) здійснюють процесуальні дії, вправі заявляти клопотання про здійснення кримінального провадження в розумні терміни й оскаржити порушення таких термінів.

Статті 27, 107, 222 і 236 Кримінально-процесуального кодексу також підлягли змінам. Тепер вони передбачають обов’язкову відеофіксацію проведення обшуку. Крім того, стороні захисту надано право самостійно здійснювати відеофіксацію обшуку. Особа, в приміщенні якої проводять обшук, має право користуватися допомогою адвоката на будь-якій стадії його проведення.

Зміни також торкнулися статей 160, 164, 165, 168 Кримінально-процесуального кодексу, згідно з якими сторона обвинувачення зобов’язана обґрунтовувати необхідність вилучення оригіналів документів або їхніх копій і робити копії необхідної інформації із залученням спеціаліста. При цьому вилучення електронних інформаційних систем забороняється.

Джерело

Прийнято Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування”.

Автор