З Польщі вишлють всіх, хто виславляє “Армію Крайову”?

Дмитро Вовнянко

Я намагався не звертати уваги на антиукраїнську істерію з боку Польщі, зрештою, навіщо звертати увагу на окремих дурнів? Але тамтешні борці з УПА зашкварюються вже так, що тут і моїх нервів не вистачає.

Щойно віце-міністр закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький в інтерв’ю агентству PAP розповів, кому з українців буде заборонено в’їзд до Польщі: “Тих, хто приймає рішення, які … прославляють українські формування, що співпрацювали з нацистською Німеччиною”.

Доречне питання, а тих, хто виславляє польські формування, що співпрацювали з нацистською Німеччиною, ця заборона теж стосується? Бо було таке формування як “Армія Крайова”…

Цитую журнал «Der Spiegel» № 19 за 2000 рік: “Польська Армія Крайова тимчасово співпрацювала у Другій світовій війні з частинами СС та Вермахту. Це підтверджують документи з московського архіву, які історик Бернард Чіарі опублікував у журналі «Остойропа»…
7 лютого 1944 р. полковник АК Александр Крижановскій уклав з німцями угоду про співпрацю у регіоні Вільно: німці забезпечували поляків зброєю, медикаментами, лікували поранених, а поляки виразили готовність надати у довготерміновому плані допомогу Гітлеру у війні проти Совєтов, виділивши для цієї мети 18 піхотних батальйонів. За це вони зажадали припинення німецького терору і визнання польських кордонів станом на 1939 р. Для «випробування на міцність німецько-польського співробітництва» АК передала у підпорядкування німецькому командуванню «3-ю польську бригаду». Здобувши від німців мапи та розвіддані, бригада, за наказом німецького командування, атакувала совецьких партизан”.

Досить? Але пан Ціхоцький не вгамовується: “Це не тільки антипольські настрої, а антиєвропейські”.

Повертаємося до “Армії Крайової”. Цитую сайт видання “Лехаим” від серпня 2010 р.: “У евреев в лесах оказалось слишком много врагов; врагами были не только немцы, польская «синяя полиция», или «Остлегион», составленный преимущественно из советских военнопленных, но и, с конца 1942 года, «братья по оружию» – польские антинемецкие отряды. Решительно все еврейские партизанские отряды 1942–1944 годов воевали на два фронта – и против немцев, и против польских националистических формирований. Наиболее враждебны евреям были правые Народове Силы Збруйне – члены НСЗ не колеблясь убивали всех евреев, встреченных ими в лесах или деревнях; в некоторых случаях отряды НСЗ шли на мировую с немцами, чтобы ликвидировать «еврейские банды» в лесу. Отношение к евреям основной АК было немногим лучше… Враждебное отношение АК к еврейским отрядам было нормой, помощь или хотя бы терпимое отношение к евреям со стороны отдельных партизанских командиров были исключением”.

То як, панове польські борці з виславителями посіпак гітлерівців та осіб замараних в юдофобському терорі? Що робитимете з тими, хто в Польщі виславляє “Армію Крайову”? Теж забороните їм в’їзд?

Усім? Чи своїм – все, ворогам – закон?

А не боїтеся, що так само до вас згодом поставляться німці, наприклад? Те що гукнулося – має властивість відгукуватися.

Фото © twitter.com/Tomasz Cynkier “Marsz Niepodległości 11.11.2017”