Допис чистої логіки

Костюк Олександр

1. Демократичної республіки без громадян бути не може. Республіка (Res Publica лат. – спільна справа) без критичної маси громадян – це влада натовпу, охлократія, анархія, яка триває недовго, зазвичай криваво, і мріє насправді про “доброго царя”, “правильну владу”, яка візьметься невідомо звідки і силою потягне населення в світле майбутнє.

2. Прихід “правильного, генетично чистого, патріотичного” царя, насправді, проблем наших не вирішить. Бо, повернувшись в тоталітаризм (тільки з етнічним українським акцентом), ми автоматично виходимо з демократичного цивілізованого світу, з товариства громадянських суспільств. Відвертаємось від Заходу. Втрачаємо союзників та підтримку. А на Сході нас вже чекають з нетерпінням.
А монархія, тоталітаризм – не передбачає громадян, лише підданих. І підданим дуже скоро стане все одно, хто ними править: габсбургська династія, гогенцоллерни, київський цар чи московський. Аби годували, ковбаса по 2,20 і горілка 3,62. Дуже швидко будуть “совмєстниє учєнія Захід – 2022, совмєстная сістєма ПВО, розміщення авіації” і т.п. Як в Білорусі, де вже є добрий білоруський цар.

3. Влада (якщо це не окупаційна влада) – це дзеркало, яке поставлене перед народом. Дзеркало не криве, а дуже навіть об’єктивне. І ті, хто кричать “влада наша погана”, власне кажучи, жаліються на погане дзеркало.

4. Чим відрізняється громадянин своєї держави від насєлєнія? Дуже просто.
Насєлєніє вважає: “від мене нічого не залежить, але мені повинні”.
Громадянин вважає “Мені повинні рівно стільки, скільки повинен я”. Громадянин розуміє, що його громадянським правам абсолютно відповідають його громадянські обов’язки. Без виконання обов’язків немає прав. Абсолютна симетрія.

5. Що робити? Переходити з категорії “насєлєніє” в категорію громадян. Для цього потрібно зробити над собою певні надзусилля:
– виконувати свій обов’язок виборця. Йти на вибори (місцеві, у ВР, Президента) і обирати свідомо. Витратити кілька годин свого часу, щоб з’ясувати деталі про кандидатів (освіта, попередня діяльність, реалізовані проекти, виконання кандидатом своїх громадянських обов’язків, його статки і походження тих статків, лідерські та організаційні якості, наявність команди і т.п.);
Погодьтесь, нелогічно не ходити на вибори або обирати що попало і як попало, а потім кричати “треба валити цю владу і ставити правильну”. Вибачте, а де та правильна візьметься?

Крім того:
– піти у військкомат і стати на військовий облік;
– платити податки чесно;
– зробити розтаможку свого авто за законом;
– не давати і не брати хабарі;
– не сідати п’яним за кермо, не їхати на червоне чи жовте, не розвертатися через суцільну смугу, не кидати недопалки на тротуар, не лишати сміття в лісі…

Все це важко. І якщо ти цього не зробиш…

Що ж, не всім дано бути громадянами. Але тоді хоча б сиди мовчки.

Не кажи: “А чому у нас в странє такій бардак”, “яка погана в нас влада, потрібно її валити”, “коли вже наведуть порядок”…

Сиди хоча б мовчки.

 

Автор