Україна та Біларусь домовились про нарощення зусиль щодо припинення протиправної діяльності на спільному кордоні

Сьогодні, 14 листопада 2017 року, в Києві відбулася робоча зустріч Головних Прикордонних Уповноважених України і Республіки Білорусь генерал-лейтенанта Петра Цигикала та генерал-майора Анатолія Лаппо.

Під час зустрічі делегації двох країн обмінялися інформацією про обстановку  на українсько-білоруському кордоні, про стан його охорони в поточному році, а також рівень взаємодії прикордонних уповноважених України і Республіки Білорусь.

Оцінюючи представлені результати охорони державного кордону, Головні прикордонні уповноважені відмітили, що вони свідчать про належний рівень забезпечення прикордонної безпеки, а також констатували відсутність на спільній ділянці державного кордону каналів контрабанди вогнепальної зброї, боєприпасів, вибухових речовин та засобів терористичної діяльності.

Разом з тим було акцентовано увагу на наявності можливостей Сторін у нарощуванні зусиль щодо припинення протиправної діяльності на українсько-білоруському кордоні. В цьому контексті Сторони обмінялися інформацією про заходи, що плануються на своїх територіях із вдосконалення охорони кордону.

Під час зустрічі було високо оцінено результати проведення прикордонної операції на спільній ділянці кордону у 2017 році та визнано за необхідне продовжити практику проведення таких заходів у 2018 році.

Головні прикордонні уповноваженні обговорили також виконання положень міжнародних договорів України і Республіки Білорусь, двосторонніх домовленостей і відповідних планів взаємодії.

В ході  зустрічі було відмічено ефективність функціонування Пілотного контактного пункту «Житомир-Пінськ» та наголошено на необхідності максимального використання його можливостей в інтересах охорони спільної ділянки державного кордону з урахуванням внутрішньовідомчих особливостей.

Обговорювалися в ході зустрічі і результати сезонного пропуску через державний кордон жителів прикордонних районів для збору дикоросів на території Республіки Білорусь в 2017 році та узгоджено питання організації пропуску в 2018 році.

Крім того, Головними прикордонними уповноваженими обговорено стан виконання Плану співробітництва органів Державної прикордонної служби України і органів прикордонної служби Республіки Білорусь на 2017-2018 роки та розглянуто можливості подальших спеціальних заходів з протидії протиправній діяльності на державному кордоні України і Республіки Білорусь у  наступному році.

Наприкінці зустрічі Сторони домовилися активізувати роботу із залучення міжнародної технічної допомоги на облаштування українсько-білоруського кордону в рамках програм допомоги від Уряду США, а саме за програмою Експертного контролю та безпеки кордонів, інструментів Європейського Союзу.

Джерело