У дітей з Криму та Донбасу збільшується попит на дистанційну освіту в Україні

Серед дітей з тимчасово непідконтрольних територій Донбасу та Криму зростає попит на дистанційну освіту в Україні – не тільки у випускників шкіл, а й в учнів молодших класів. Про це йшлося під час конференції «Створення міжнародної платформи для розширення доступу до якісної освіти громадянам, постраждалим від конфлікту», яку провело МОН спільно з Посольством Франції в Україні та Фондом «Відкрита політика».

Наприклад, за статистикою департаментів освіти Донецької та Луганської областей, кількість дітей з тимчасово непідконтрольних територій Донбасу, які навчаються дистанційно/на екстернаті, зросла більш ніж на третину. У Луганській області з 487 учнів у 2015/2016 н.р. до 747 у 2016/2017н.р.; у Донецькій області – з 1 651 до 2 238 учнів.

Перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець відзначив, що забезпечення якісних освітніх послуг, зокрема, для дітей з тимчасово непідконтрольних та окупованих територій – є одним із пріоритетів МОН.

«Зараз ми працюємо над тим, щоб удосконалити систему дистанційної освіти в Україні та спрощену систему вступу до вишів і ПТНЗ через освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна». Також Міністерство проводить моніторинг якості освітніх послуг переміщеними ВНЗ. Спеціально створена комісія має визначити, якої реальної допомоги та підтримки потребують сьогодні переміщені університети, та запропонувати їм рішення проблемних питань», – зазначив Володимир Ковтунець.

Глава Представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс підкреслила важливість забезпечення доступу до якісної освіти дітям та молоді, які постраждали від конфлікту. Як поліпшити систему надання такого доступу в Україні – якраз стало ключовим питанням обговорення учасників конференції.

Освітяни з Луганської, Донецької та Херсонської областей спільно з місцевими управліннями освіти та департаментом загальної середньої освіти МОН визначили основні потреби дистанційної освіти:

• необхідність розробки і затвердження Положення про дистанційну освіту в середній школі (де передбачити навантаження і тарифікацію вчителів, які здійснюють дистанційне навчання, максимальну кількість учнів в класі тощо) та механізму контролю навантаження вчителя (зокрема, який здійснює екстернат);
• необхідність корекції навчальних планів під потреби дистанційного навчання, запровадження в штатний розклад посади інженера-техніка, завуча, класного керівника, розробки механізму використання залишків освітньої субвенції на потреби дистанційного навчання;
• брак інформації на непідконтрольних, окупованих територіях про дистанційне навчання;
• недостатня кількість шкіл та класів, які здійснюють дистанційне навчання, тощо.

Стосовно ж спрощеної системи вступу через освітні центри, то, на думку учасників конференції, вона потребує такого вдосконалення:

• змінити терміни роботи Освітніх центрів;
• запровадити підготовчі курси для абітурієнтів;
• розробити і запровадити державну цільову програму трансферу абітурієнтів від КПВВ до освітніх центрів;
• внести зміни до Закону України «Про вищу освіту» щодо розширення мережі ОЦ «Крим-Україна».

Ірина Жданова, керівник Фонду «Відкрита політика», запропонувала створити міжнародну платформу, яка дозволить розширити доступ до якісної освіти для дітей та молоді, що постраждали від конфлікту, а також оперативніше вирішувати потреби дистанційної освіти, освітніх центрів. За її словами, до створення платформи мають долучитися представники посольств, міжнародних організацій, освітяни Донецької, Луганської та Херсонської областей, представники МОН та Міністерства з тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

«Внесок кожної сторони надважливий, адже лише спільними зусиллями ми можемо подолати усі бар’єри й дати молоді з Криму й Донбасу омріяний шанс – шанс на щасливе майбутнє», – підкреслила Ірина Жданова.

У другій частині конференції освітяни Луганської, Донецької та Херсонської областей обговорили із заступником Міністра Павлом Хобзеєм кроки щодо удосконалення нормативного забезпечення розвитку дистанційної освіти.

Нагадуємо, що цього року через освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна» в українські виші вступило 1550 осіб – це на третину більше ніж торік.

Більше фото тут.

Джерело

Автор