Президент прийняв участь у форумі переможців виборів в об’єднаних територіальних громадах (фото)

Наше завдання – наблизити владу до простої людини – Президент про децентралізацію

Президент Петро Порошенко наголошує, що впровадження головної реформи в країні – програми децентралізації влади – демонструє масштабні зміни по всій країні.

«Яке головне завдання, в тому числі і партії, – наблизити владу, Президента, народних депутатів до простої людини. Скоротити відстань і час для вирішення проблем. Мета сьогоднішнього зібрання саме для того, щоб ви знали: і Президент, і Уряд, і Верховна Рада налаштовані на найефективнішу співпрацю», – наголосив Президент на форумі переможців виборів в об’єднаних територіальних громадах.

Глава держави нагадав, що під час своєї президентської кампанії три роки тому, «наріжним каменем» його програми була програма децентралізації – «наближення людини, громадянина і влади для вирішення проблем». Він додав, тоді мало хто вірив у цю реформу.

«Двадцять п’ять років українському народові обіцяли децентралізацію. І це не просто слово – це передача реальної влади, повноважень і грошей громадам», – зазначив Петро Порошенко. За його словами, ці зміни необхідні були і для того, щоб представники місцевої громади “припинили їздити до Києва з торбами питати дозволу як жити громаді».

Президент нагадав, що за його ініціативою були внесені зміни до Конституції, які дозволили передати від центральної влади на місця владні повноваження і фінансові ресурси. «Бюджети місцевих рад виросли в рази для того, щоб перетворити місцеві бюджети, місцевих депутатів і лідерів громад на лідерів, які здатні вирішувати проблеми села, селища, міста», – підкреслив він.

Глава держави нагадав, що завдяки децентралізації відбулося безпрецедентне зростання місцевих бюджетів, якого не знала історія України. При цьому він наголосив, що в 6-7-8 разів зросли бюджети розвитку територіальних громад, оскільки частина податків була переведена до місцевого бюджету, та зазначив, що відтепер місцевий голова, маючи фінансовий ресурс відповідає за використання кожної копійки.

Президент нагадав, що частка місцевих бюджетів постійно зростає і підкреслив, що частка місцевих бюджетів в бюджеті країни має сягати не менше 50%: «Для того, щоб громада мала можливість сама планувати як далі жити».

Глава держави особливо підкреслив важливість ініціативи щодо саме добровільного об’єднання громад і час підтвердив важливість такого підходу. «І тоді пішли ті, хто завжди піднімається першими – ви, – звернувся Президент до учасників форуму, – які повірили у власні сили, повірили у нашу команду і нашу перемогу, і далі – стали прикладом для інших».

Президент підкреслив, що децентралізація дозволила реалізувати масштабні інфраструктурні проекти, розпочати ремонт та будівництво нових дитячих садків, зробити освітлення в населених пунктах, будувати нові школи, нові дороги і робити багато інших проектів. «Люди побачили масштаб змін, який відбувається в кожному куточку України», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Нове законодавство у земельній сфері ліквідує «смотрящих» у цій галузі та дозволить розширити повноваження місцевих громад – Президент

Президент Петро Порошенко переконаний, що нове законодавство у земельній сфері має запровадити цивілізовані відносини у цій сфері. Відповідні законодавчі ініціативи розглядатимуться сьогодні на засіданні Національної ради реформ, повідомив Глава держави.

«Ще один великий Закон – Закон про протидію земельному рейдерству, про зміну функцій кадастру і передачу повноважень місцевим бюджетам щодо розпорядження землею», – повідомив Глава держави під час виступу на зустріч з новообраними керівниками об’єднаних територіальних громад та депутатами.

«Ліквідується інститут «смотрящих», не треба буде нічого погоджувати у Києві. Права у вас і відповідальність – у вас. Руйнуються всі схеми, коли громаді нічого не надходить, державі нічого не надходить, а ділки обробляють, продають за кеш і, таким чином, забезпечується лише збагачення», – наголосив Петро Порошенко.

«У вас влада і у вас гроші», – підкреслив Президент.

Глава держави також зазначив, що сьогодні на засіданні Нацради реформ розглядатимуться ще кілька важливих питань. Зокрема, проект Закону про дипломатичну службу. «Для захисту ще однієї потужної армії – армії українських дипломатів, які забезпечують світову солідарність з Україною», – зауважив він

Також Міністерство юстиції разом з Урядом та Президентом запропонує членам Нацради реформ розглянути проект Закону про захист юридичних прав громадян України.

Джерело

 

Для мене велика честь бути Президентом України, яка демонструє такі рішучі зміни в умовах війни – Петро Порошенко

Президент Петро Порошенко зустрівся з новообраними лідерами та депутатами об’єднаних територіальних громад та привітав їх з перемогою. За словами Глави держави, на сьогоднішній зустрічі зібрались сто лідерів із двохсот, які перемогли на цих виборах територіальних громад.

«Це перемога людей. 2 млн виборців, які проживають на територіях об’єднаних територіальних громад, де відбувались вибори, віддали вам свою довіру», – зауважив Петро Порошенко. Він додав: «Люди бачать, довіряють і голосують саме за таких як ви».

Президент зазначив, що нові лідери мають обмінюватись та вивчати досвід, в тому числі іноземних країн. Глава держави наголосив, що обмін досвідом має бути організований найкращим чином. «На кожне питання, яке у вас виникає, як краще організувати роботу – ви отримаєте відповідь. На кожне питання про підтримку – ви її отримаєте. Це стосується не лише членів партії. Це стосується всіх, хто хоче змінювати ситуацію в державі на краще», – зазначив він.

Глава держави відзначив, що представники БПП «Солідарність» перемогли у багатьох регіонах України, в тому числі на Харківщині, Вінниччині, Тернопільщині, Івано-Франківщині, Житомирщині, Дніпропетровщині, Луганщині, Донеччині.

«Це є фактором об’єднання країни, (люди -ред.) які з відкритим забралом ідуть лідерами реформ. Для мне велика честь бути Президентом України, яка демонструє такі досягнення і рішучі кроки в умовах війни. В умовах торгівельної блокади і економічної кризи, коли намагалися нас поставити на коліна, ми забезпечили економічне зростання і кардинальний зріст. Велике вам спасибі за це», – зауважив Президент.

Він наголосив: «Впевнений, що однією командою ми впевнено крокуємо, рухаємося до перемоги».

Джерело

Автор