Марина Порошенко відкрила Міжнародний конгрес «Інклюзія в новій українській школі» (фото)

Дружина Президента України Марина Порошенко відкрила IIІ Міжнародний конгрес зі спеціальної педагогіки, психології та реабілітології «Інклюзія в новій українській школі: виклики сьогодення». У ньому взяли участь понад 600 освітян зі всіх регіонів України.

Звертаючись до учасників, Перша леді України наголосила на важливості проведення такого заходу, який об’єднує науковців та практиків навколо вирішення актуальних питань у сфері формування інклюзивного освітнього середовища.

Марина Порошенко зазначила, що сьогодні реформа інклюзивної освіти в Україні набирає потужних обертів: «Цього року вперше за роки незалежності України на законодавчому рівні було закріплено і гарантовано державою право дітей з особливими освітніми потребами нарівні зі своїми однолітками навчатися в умовах інклюзивного середовища.

Тільки в новому навчальному році кількість «особливих» учнів у загальноосвітніх закладах збільшилася на 25%», – зазначила дружина Президента.

Також пані Марина поінформувала присутніх про реформу радянських ПМПК у сучасні ІРЦ: «До 1 вересня 2018 року Інклюзивно-Ресурсні Центри запрацюють по всій Україні. А для цього у рамках децентралізації спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ ми розробляємо типові проекти ІРЦ та формуємо мережу на рівні об’єднаних територіальних громад, районів та міст», – наголосила Марина Порошенко.

Під час конгресу обговорювалися нормативно-правові засади інклюзивного навчання, процеси деінституалізації в освіті дітей з особливими освітніми потребами, а також – сучасні аспекти реабілітації «особливих» учнів та підготовка фахівців і підвищення кваліфікації освітян.

Джерело