Президент провів нараду з питань удосконалення державної політики у сфері лісового господарства (фото)

«Сьогодні є всі законні підстави для захисту лісових угідь України, лісів Карпат від незаконної вирубки», – Президент

«Нам потрібно об’єднати наш потенціал і вийти на абсолютно чіткі і правильні рішення щодо захисту лісів України і захисту лісів Карпат», – наголосив Президент Петро Порошенко під час наради з питань удосконалення державної політики у сфері лісового та мисливського господарства в ході робочої поїздки до Івано-Франківської області.

Глава держави нагадав, що підписав Закон, який значно підсилює кримінальну відповідальність за незаконну вирубку дерев та чагарників в лісах. Він окремо наголосив, що дія Закону поширюється на професійних лісників та на «чорних» лісорубів.

За словами Президента, раніше керівники правоохоронних органів посилались на те, що у них немає законних підстав для того, щоб захистити Карпати. «Сьогодні Закон дає їм таку зброю», – наголосив Глава держави та зазначив, що це питання і до прокуратури, і до Нацполіції, і до керівництва лісгоспів.

Президент також підкреслив необхідність запровадження електронної системи контролю за обігом деревини: «Єдина державна система обліку деревини має бути розповсюджена на всі без виключення лісові угіддя. Кожна колода, або партія деревини повинна мати спеціальну бирку». Він наголосив, що доручить контрольному управлінню перевірити це питання.

Петро Порошенко також наголосив на важливості посилити координацію та узгодженість дій між правоохоронними і фіскальними органами та екологічною інспекцією і обласними державними адміністраціями для подолання незаконних рубок та припинення тіньового обігу деревини.

Окремо Глава держави підкреслив, що стандарти лісової галузі мають бут єдиними для лісових господарств інших відомств – Міністерства оборони, Міністерства аграрної політики, підприємств комунальної власності. «Порядок має бути скрізь і стандарти галузь має затвердити єдині», – зазначив він.

Петро Порошенко також зауважив, що у контексті збереження лісу обговорювався досвід Латвії, Литви, Білорусії: «Чомусь там лісів не рубають. З’явився із сокирою в лісі – одразу ж відповідальність».

Президент наголосив на неухильності дотримання законодавства стосовно користування мисливською зброєю та звернув увагу правоохоронців на неприпустимість використання такої зброї без відповідного ліцензування. «Людина без необхідних документів, ліцензії з мисливською рушницею буде потребувати відповідних дій правоохоронців», – зауважив він.

Джерело

 

«Лісова промисловість має створювати високий обсяг доданої вартості», – Президент

Президент Петро Порошенко наголосив на важливості стратегічного бачення розвитку сфери управління лісовим та мисливським господарством. «На законодавчому рівні необхідно врегулювати питання стимулювання розвитку вітчизняної деревообробки з виготовленням продукції з високою доданою вартістю», – зазначив Президент. Водночас, він підкреслив, що темпи розвитку галузі не відповідають вимогам часу.

«Лісова промисловість має створювати високий обсяг доданої вартості», – зазначив Президент в Івано-Франківську під час наради з питань реформування лісового господарства та удосконалення державної екологічної політики.

Президент особливо наголосив на великому туристичному потенціалі Карпат та підкреслив важливість збереження лісових угідь регіону: «Хто поїде в Карпати, якщо в Карпатах немає лісу? Якщо йде незаконна вирубка, якщо йде посуха і хвороби і ми гектарами втрачаємо наш фантастичний природний потенціал – наше національне багатство». При цьому він зазначив, що карпатські ліси цікаві не лише українцям, а й усьому світові та знаходяться під захистом ЮНЕСКО.

«Туристів на лисі гори не запросиш», – сказав Петро Порошенко та наголосив на необхідності дбайливого ставлення до екології та припинення незаконної вирубки лісів.

Джерело

 

«Маємо сприяти і підтримувати розвиток екологічного туризму», – Президент

Державні природоохоронні служби та місцева влада мають підтримувати та сприяти не лише збереженню лісів, національних парків, а й розвитку екологічного туризму, переконаний Президент Петро Порошенко.

«Як правило території, де створена переважна більшість національних заповідних парків, є депресивними. Зайнятість на тих територіях є вкрай низька. І за таких обставин, я вважаю, що замість того, щоб намагатися вирубати ліс, забравши частину заповідника і залишити пустелю, ми маємо допомогти організувати екологічний туризм. Це створює і робочі місця», – наголосив Глава держави на нараді з питань реформування лісового господарства та вдосконалення державної екологічної політики у Івано-Франківську. Петро Порошенко підкреслив, що вирубані ліси та лисі гори туристів не приваблюватимуть.

«Вирубав – більше нічого не буде», – зауважив він.

Президент зазначив, що готовий підтримати спеціальну програму, якщо така необхідна, задля розвитку зазначеного напрямку. «Якщо потрібна національна програма екологічного туризму – чекаю пропозицій. І на рівні урядовому, і на рівні законодавчому ми це питання можемо швидко вирішити. І це умови для того, щоб захистити природнє середовище через формат національного парку», – сказав він.

За словами Петра Порошенка, Україні доцільно вивчити іноземний досвід організації національних парків, які генерують масштабний туристичний потік і позитивно впливають на розвиток прилеглих територій і наповнення місцевих бюджетів.

Глава держави також наголосив, що розвиток природно-заповідної справи належить до пріоритетів державної політики в сфері охорони навколишнього середовища.

«Нехай площа природньо-заповідного фонду України є недостатньою для збереження та відновлення особливих природних компонентів і об’єктів, але ми працюватимемо над цим», – підкреслив Петро Порошенко.

Окремо він звернув увагу на проблему, пов’язану із навмисно організованою плутаниною у межах заповідників і парків. Президент закликав до спільної роботи над її вирішенням. «Оскільки встановлення меж заповідників – це компетенція Президента, маємо разом з вами попрацювати. Відновити межі, які були, щоб суб’єкти місцевого самоврядування, які хочуть загарбати територію заповідників заднім числом, не змінювали ці межі. Вирішити (це питання – ред.) на урядовому і президентському рівні», – наголосив Петро Порошенко.

«До правоохоронців окрема позиція – попередьте суб’єктів місцевого самоврядування не бавитися і не чинити злочинів у заповідній справі. Кожен сільський голова має працювати на громаду, а не проти заповідника. Думаю, що це речі, які ми 100% зможемо регулювати», – додав він.

Президент також зазначив, що під час наради очікує на обговорення принципових змін в організації Державної екологічної служби, гарантій якісного поліпшення роботи новоствореного органу, а також пропозицій щодо підтримки з боку Глави держави і влади.

Джерело

 

Президент доручив підготувати позов проти Росії щодо негативних екологічних наслідків будівництва Керченського мосту

Президент Петро Порошенко доручив підготувати позов проти Російської Федерації щодо незаконності будівництва Керченського мосту з території Росії до окупованого Криму.

«Хотів би, щоб опрацювали (питання, що пов’язане – ред.) з лихом, яке було викликане будівництвом Керченського мосту, і підготували відповідний позов до відповідних міжнародних структур», – зазначив Глава держави на нараді з питань реформування лісового господарства та вдосконалення державної екологічної політики у Івано-Франківську.

Глава держави наголосив, що очікує в найкоротші терміни інформації щодо цього питання.

Джерело

«Ваші «парасольки» закінчені. Ті, хто збирається знищувати Карпати, мають чітко зрозуміти – їх місце у в’язниці», – Глава держави

На нараді з питань реформування лісового господарства та вдосконалення державної екологічної політики під час робочої поїздки до Івано-Франківської області Президент Петро Порошенко нагадав, що український Парламент схвалив Закон, який був підписаний та набрав чинності, про запровадження кримінальної відповідальності за незаконну вирубку лісів.

«Якщо ми запроваджуємо кримінальну відповідальність, а потім навіть схопимо (злочинця – ред.) «на гарячому», а він потім опиниться на волі – це не те, що хочу бачити я», – підкреслив Петро Порошенко.

«Якщо вони накрали ліс, а потім звільнилися – то це для них як відпустка. Я не приймаю такої позиції», – звернувся Президент до в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимира Бондара, який під час доповіді поінформував про звільнення з посад осіб, що були причетні до незаконної вирубки лісів.

Глава держави також наголосив, що не приймає цифру, що Україна втрачає від незаконної вирубки лише 1,5% лісу. «Цифри значно більші», – додав він.

«400 не чистих на руку працівників, які брали участь у незаконних рубках спільно, я наголошую, з представниками місцевої влади, спільно з силовиками, які їх прикривають. Створено мафіозне угрупування і ще й посилаються нагору, що у них там є «парасольки», – підкреслив Петро Порошенко. Глава держави наголосив: «Ваші «парасольки» закінчені. І ми для цього приймали Закон. Для того, щоб ті, хто збирається на сьогоднішній день знищувати Карпати, чітко зрозуміли – ваше місце у в’язниці. І через дуже короткий термін я прошу силовиків, губернаторів підготувати мені звіт щодо ефективності застосування цього Закону. Вам для цього дали повноваження».

За словами Президента, раніше ці повноваження спеціально забрали для того, щоб безкарно вирубувати ліси. Нині ситуація змінилася, місцева влада та правоохоронці отримали необхідні права, але з ними пов’язана і відповідальність.

Глава держави також акцентував на необхідності проаналізувати ефективність дії мораторію на вивіз лісу-кругляка. Він додав, що різкого зростання завантаження українських деревообробних підприємств у зв’язку із припиненням вивозу кругляка не відбулось. «Значить існує тіньовий ринок, який на сьогоднішній день має бути закрито», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент звернувся до представників прокуратури, поліції, лісників і представники місцевого самоврядування сформувати чіткі заходи, встановити чіткі терміни відповідальності і нагадав їм про особисту відповідальність.

«Це абсолютно чітка моя позиція – досить. Люди мають відчути, що в нас не просто припинилися незаконні рубки, а й дуже активно ведеться відновлювальна робота (із відновлення лісів – ред.)», – підсумував Глава держави.

Джерело