Світ 21 травня. Результати дня

Сьогодні був детальний сюжет про сутички в Багдаді із невеликим аналізом щодо їх наслідків для країни.
Іракська політична криза, подробиці падіння літака EgyptAir, спірний закон в США, смерть північно-корейського дипломата, протести в Казахстані, тропічний циклон в Азії, падіння тютюнової імперії в Британії, битва за Східну Гуту в Сирії та багато іншого.

Африка:

– За даними Адресно-звітної системи авіаційного зв’язку, за кілька хвилин до свого падіння в Середземне море, у салоні єгипетського авіалайнера А320 спрацювали детектори диму у радіоелектронному відсіку судна. Це може підтвердити одну з теорій, за якою літак впав через технічні несправності. Щоправда, Єгипет та компанія «EgyptAir» відкидають цю ідею.

– За повідомленням поліції Уганди, на півночі країни біля кордону з Південним Суданом 25 мешканців селища були викрадені групою бойовиків.

– Група моніторингу з прав людини Африканського Союзу закликала міжнародну спільноту відправити більше спостерігачів до Бурунді та розгорнути там поліцейську місію.

Америка:

– Губернатор штату Оклахома в США Мері Феллін наклала вето на закон про криміналізацію абортів. Згідно законопроекту, лікарі, що проводять аборти, можуть бути засуджені до 3 років в’язниці. Також для них вводяться обмеження на роботу. Феллін назвала закон «двозначним» та відправила на доопрацювання. Питання абортів є одним з найбільш обговорюваних в США та завжди займає чільне місце у президентських перегонах.

– У Коста-Ріці відбулося виверження вулкану Турріальба. Країна скасувала всі авіарейси.

– У Перу в результаті перестрілки зі співробітниками служб безпеки країни загинув лідер антиурядової маоїстської організації «Сяючий шлях» Алехандро Аукі Лопес. За ним перуанська влада полювала вісім років. Угруповання було засноване у 1960 році як відділення Комуністичної партії Перу. Багатолітній конфлікт між комуністами та владою призвів до загибелі понад 70 тисяч осіб.

– Суд в Аргентині задовольнив запит США на екстрадицію місцевого наркобарона Генрі де Хесуса Лопеса Лондоно – одного з найбільших торговців кокаїном на американському континенті.

– Адвокати мексиканського наркобарона Хоакіна Гусмана подали апеляцію на рішення суду Мехіко щодо екстрадиції їх підсудного до США.

– У Венесуелі пройшли дводенні військові навчання, на яких солдати відпрацьовували різноманітні кризові ситуації, в тому числі антиурядове повстання.

Азія:

– У Північній Кореї помер від раку відомий дипломат Кан Сек Чу, який брав участь у переговорах із США щодо ядерного роззброєння на Корейському півострові. У 1994 році Вашингтон та Пхеньян могли укласти договір, який би заморожував ядерну програму КНДР в обмін на допомогу США у будівництві в країні двох АЕС та нормалізацію відносин. Кан Сек Чу також займав посаду міністра закордонних справ КНДР з 1986 по 2010 роки.

– У Китаї поліція затримала 135 осіб за підозрою у торгівлі неліцензійними ліками. Операція пройшла у 22 провінціях країни. Прокуратура висунула їм підозру у створенні нелегальної мережі збуту національного масштабу.

– Кілька родин із Австралії, Нової Зеландії та Малайзії склали спільний позов проти президента РФ Володимира Путіна та Росії у справі збиття Боїнгу-777 Малайзійських авіаліній MH17 над Україною у липні 2014 року. Позов подали до Європейського суду з прав людини. Вони вимагають виплати компенсації у розмірі 10 млн. доларів кожній родині. Всього позивачів налічується 33 людини.

– У Казахстані в Алмати опозиція влаштувала антиурядовий мітинг проти внесення поправок до земельного кодексу. Цей законопроект дозволить надавати землю в оренду іноземцям, в тому числі росіянам. Активісти вимагали скасувати його та вийшли на вулиці. Поліція розігнала демонстрацію та затримала близько 30 осіб.

– Щонайменше шестеро людей загинули внаслідок тропічного циклону «Роану» в Бангладеш. Швидкість вітру в країні досягає 88 км на годину. Два мільйона людей були евакуйовані через ураган. Водночас, циклон пронісся й на Шрі-Ланці. Там через повені та зсуви грунту жертвами стали 71 людина. Понад 100 тисяч покинули свої домівки.

– 13 бойовиків терористичного руху «Талібан» були застрелені силами безпеки в афганській провінції Марджа.

Європа:

– У Великій Британії у графстві Ноттінгем припинила свою роботу остання тютюнова фабрика в країні. Компанія «Imperial Tobacco», якій належить підприємство, заявила, що переходить до азійського та східноєвропейського ринків. На піку свого виробництва, ця фабрика випускала до 52 млрд. сигарет в рік. Однак з того часу попит на тютюнові вироби у Британії суттєво впав. Британське суспільство зараз негативно ставиться до паління.

– Євросоюз заявив, що вироблятиме механізм для обмеження кількості видачі віз у разі небезпеки з боку мігрантів, зокрема – стосовно Туреччини.

– Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс планує провести зустріч комісії «Росія-НАТО» до саміту у Варшаві.

Близький Схід:

– 25 бойовиків антиурядового ісламістського угруповання «Джунд Аль-Акса» були вбиті під час бою під містом Маан на півночі провінції Хама у Сирії. З іншого боку на півдні сирійські війська відбили в терористів «Джебхат Аль-Нусра» залізничну станцію біля алавітського селища Аль-Зара.

– У Багдаді в Іраку тисячі демонстрантів – передусім прихильники шиїтського проповідника Муктади Аль-Садра – штурмували «зелену зону», попри введену напередодні комендантську годину. Вони вимагали скликання сесії парламенту та призначення технократичного уряду. В урядовому кварталі розгорнули кордони поліції. Коли почалися сутички, правоохоронці відкрили вогонь. Четверо людей загинули, понад 100 зазнали поранень. Протестувальники закликали до радикальнішого спротиву.

– За даними місцевих ЗМІ, турецькі війська відправили 10 одиниць бронетехніки до прикордонного із Сирією міста Газіантеп.

– У місті Дейр-аз-Зор в Сирії під час бойових дій за християнське кладовище та міську площу «Панорама» підрозділи 137-ї Бригади та 17-го резервного дивізіону відбили в бойовиків «Ісламської держави» частину центральних кварталів. У бою було вбито командира місцевих загонів терористів – громадянина Єгипту Абу Хадіджу Аль-Масрі.

– У сирійській провінції Дамаск у східній Гуті сирійська армія розпочала операцію із наступу на позиції бойовиків «Джейш Аль-Фустат» та «Файлак Аль-Рахман» у стратегічному селищі Хараста Аль-Кантара. Його захоплення зробить можливим блокування відступаючих загонів бойовиків.

– Близько 400 бійців у складі двох загонів Сирійської соціальної націоналістичної партії із міста Садад вступили у битву за нафтогазові родовища «Аль-Шаер» на сході сирійської провінції Хомс на боці урядових військ.

– Президент Сирії Башар Аль-Асад призначив генерал-майора Саліма Харбу на посаду командувача урядових військ на півночі Сирії. Його ставка буде розміщуватися в місті Алеппо.

– Іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» місто Акашат та військово-повітряну базу біля нього на заході провінції Анбар. Також був звільнений прикордонний перехід «Аль-Трабіль» на кордоні Іраку та Йорданії.

Автор