Безпека і успіх України мають велике значення для Великої Британії, Європи і всього світу – Міністр Великої Британії

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час участі в 14 щорічному форумі Ялтинської Європейської Стратегії зустрілася з Державним міністром Великої Британії у справах Європи та Америки Аланом Данканом.

Головною темою розмови стали відносини між країнами, зокрема, співпраця у сфері безпеки й оборони.

Віце-прем’єр-міністр подякувала Великій Британії за чудову роботу радника Міністра оборони України, екс-командувача сухопутних військ Великобританії Ніка Паркера, який допомагає запроваджувати оборонні реформи в Україні.

За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, Україна високо цінує і технічну підтримку британської сторони та проведення спільних тренувань. Серед них – операція «Orbital», в рамках якої проводять навчання українських військових за напрямами підготовки штабних офіцерів, польової медицини, артилерійських, саперних та інформаційних операцій, безпеки польотів, військової розвідки, логістики, тактики ведення бою в міських умовах, виживання тощо. Загальна кількість підготовлених у рамках цієї програми військовослужбовців ЗСУ становить 5,5 тис. осіб.

Окремо Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила важливість підтримки України з боку Британії як члена міжнародних організацій, а також у спільних проектах з США. Вона наголосила на необхідності ретельного аналізу можливостей запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі, про яку йде мова останніми днями.

Віце-прем’єр-міністр також поінформувала співрозмовника про хід реформ в Україні та відзначила зростаючий опір старої системи. «Україна потребує як надзусиль для трансформації як всередині держави, так і їх підтримки ззовні», – підкреслила вона.

Алан Данкан високо оцінив заходи, що привели до значного посилення обороноздатності України. За його словами, очевидно, що безпека і успіх України мають велике значення для Великої Британії, Європи і всього світу. Він також висловив готовність продовжувати співпрацю між країнами і запевнив, що Великобританія не зменшить політичну і практичну підтримку України після виходу зі складу Європейського Союзу. “Хочу запевнити, що з виходом Британії зі складу Євросоюзу наша політична й практична підтримка не зменшиться. Ми залишаємося прихильниками України в довгостроковій перспективі і повністю підтримуємо її шлях до більшої інтеграції з Європою”, – сказав Міністр.

Джерело

Автор