Світ 18 червня. Результати дня

Суд над ісламістами в Єгипті, епідемія у Конго, виставка в США, збройний барон Ель-Сальвадору, мітинг у Гонконгу, рейди у Бельгії, повернення астронавтів, дискваліфікація РФ з Олімпійських Ігор, розгром ІД у Фаллуджі та багато іншого.

Африка:

– 71 людина загинула від спалахну епідемії жовтої лихоманки у Демократичній Республіці Конго, починаючи з березня поточного року. Про це повідомило Міністерство охорони здоров`я країни. Всього зареєстровано 1044 випадки захворювання. Жовта лихоманка – одна з найгостріших вірусних хвороб в Африці та Південній Америці. Передається через укуси комарів. Відома з 16 століття, тоді європейські колоністи називали її “тропічною лихоманкою”.

– Японський уряд ухвалив рішення продовжити роботу своєї анти-піратської місії біля берегів Сомалі в Аденській затоці. Група японських кораблів бере участь у міжнародних силах самооборони з боротьби з піратами з 2009 року.

– Екс-президент Єгипту Мухаммед Мурсі засуджений до довічного ув’язнення за звинуваченням у шпигунстві на користь Катару. Суд визнав його винним у тому, що під час свого президента він передав таємну інформацію урядовим структурам в Катарі. Ще шестеро фігурантів цієї справи засуджені до смерті. Серед них двоє журналістів телеканалу «Al-Jazeera». Їм вирок винесли заочно. Мухаммед Мурсі вже має смертний вирок у справі про масові втечі ісламістів з в’язниць під час масових заворушень 2011 року. Екс-президент перебував при владі близько року. Він є членом ісламістської організації «Брати-мусульмани». У липні 2013 року усунутий від влади внаслідок військового перевороту.

Америка:

– Генпрокуратура Ель-Сальвадору повідомила про підозру у контрабанді зброї екс-міністру оборони та послу країни у Німеччині та вимагає зняти з нього дипломатичний імунітет. Хосе Атільйо Бенітес Парада свою вину спростовує.

– У Гватемалі прокуратура повідомила про підозру в розтраті бюджетних коштів та хабарництві екс-президенту країни Отто Пересу Моліні та колишній віце-президенту Роксані Бальдетті.

– У Лос-Анджелесі в США завершила свою роботу щорічна міжнародна виставка виробників комп’ютерних ігор «International Electronic Expo 2016». Перлиною заходу стала технологія віртуальної реальності. Кілька провідних корпорацій представили свої відеоігри із застосування цієї інновації. «Підірвала» аудиторію презентація гри «Battlefield 1» про Першу Світову Війну від компанії «EA». Тестували геймплей відомі кінозірки – Террі Крюс та Снуп Дог із власними коментарями. Цікавим також виявився проект одного з лідерів з рівнем репутації у світі – компанії «LEGO». Тепер діти можуть грати в лего-пазли, а їх дії проектуватимуться у комп’ютерній грі. Всього у конференції взяли участь понад 300 компаній.

Азія:

– У Бангладеш поліція здійснила масові облави на підозрюваних у зв’язках з ісламістами, які протягом останніх місяців вбивали представників релігійних меншин.

– Тисячі людей влаштували антиурядовий мітинг у центрі Гонконгу, вимагаючи демократизації процесу виборів у місті.

Європа:

– У Бельгії поліція затримала 12 осіб за підозрою у тероризмі. Поліцейські рейди відбулися у кількох житлових районах Брюсселя одночасно.

– Євросоюз погодився виплатити 8,4 млрд. євро допомоги Греції.

– УЄФА відкрила два провадження проти футбольних асоціацій Туреччини та Хорватії за поведінку їх фанатів під час матчів «Євро-2016». Обом організаціям загрожують санкції.

– Міжнародний олімпійський комітет залишив у силі дискваліфікацію збірної російських легкоатлетів на Олімпійських іграх у Бразилії. Рішення щодо збірних РФ по інших видах спорту очікується 21 червня. Як відомо, рішення про дискваліфікацію ухвалили через допінговий скандал.

– У Британії розпочався суд над вбивцею депутата від Лейбористської партії Джо Кокс, яку застрелили біля міської ради містечка Берстол. 52-річний мешканець Східного Йоркшира Томас Мейр відмовився свідчити в суді, а замість свого імені вигукнув: «Смерть зрадникам – свобода Британії».

– У Казахстані здійснила посадку спеціальна капсула із трьома астронавтами на борту. Американець Тімоті Копр, британець Тім Пік та росіянин Олексій Маленченко повернулися на Землю після понад півроку перебування у космосі на МКС. Тім Пік став першим британським астронавтом, який виходив у відкритий космос.

– У Києві в Україні затримали колишнього заступника голови НАК «Нафтогаз Україна» Олександра Кацубу, якого підозрюють у відмиванні коштів, фінансових махінаціях та розтраті.

– СК РФ порушив кримінальну справу проти колишнього директора Московської антидопінгової лабораторії Григорія Родченкова. Саме він у травні цього року повідомив про масові застосування допінгу серед російських спортсменів.

– До Сербії з офіційним візитом прибув лідер КНР Сі Цзіньпінь із дружиною. Підписав низку економічних угод та торговельних контрактів.

Близький Схід:

– Сирійська армія відновила наступ на позиції бойовиків «Аджнад Аль-Шям» та «Файлак Аль-Шям» у містечках Аль-Мухаммадійя та Хауш Аль-Фарах, попри хімічну атаку. Терористи застосували токсин проти сирійських військових два дні тому. Десятки солдатів загинули.

– Іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» центр міста Фаллуджа та штурмом оволоділа будівлею міської адміністрації. Над нею вивісили іракський прапор. Зараз урядові сили зачищають решту території міста.

– В Іраку армійські підрозділи з 29-ї військової бригади знищили конвой терористів «Ісламської держави» біля стратегічного міста Хіт. У бою було вбито вісьмох бойовиків. Серед загиблих у стрілянині – командувач загонів ІД у місті Ахмад Маджид.

Автор