МВС трактує вчорашні дії на пункті пропуску «Шегині» як державний злочин (фото, відео)

Про це міністр внутрішніх справ заявив сьогодні, 11 вересня, під час брифінгу.

«Генеральна прокуратура та Міністерство внутрішніх справ кваліфікує вчорашні події, як державний злочин, що підпадає під ряд статей, які включають в себе ‑ «вчинення протидії державним органам», «вчинення опору правоохоронцям», «напад на правоохоронців та на воєнізовані структури», «організація прориву державного кордону», «організація переправи групи осіб, які не мають право перетинати державний кордон». А також статті адміністративного кодексу», ‑ заявив Арсен Аваков.

Міністр підкреслив, що особи, які здійснили напад на правоохоронців, обов’язково понесуть покарання.

«Наша прикордонна застава «Шегині» була атакована, п’ятеро прикордонників та 11 поліцейських постраждали. В 2014 році так само було в Ізварино ‑ я дивився, як натовп з криками «Міша, Міша» нападав на прикордонників ‑ і так само три роки тому люди з криками «Росія, Росія» та триколорами атакували Ізварине», ‑  сказав очільник МВС.

Арсен Аваков зазначив, що вчорашні події на кордоні були намаганням влаштувати протистояння між правоохоронцями та активістами.

«Я кваліфікую вчорашні події як намагання влаштувати провокацію. Основною метою якої було влаштувати протистояння між прикордонними і поліцейськими силами та громадянськими активістами, які туди прийшли», ‑ зазначив міністр.

Своєю чергою, очільник Державної прикордонної служби Петро Цигикал наголосив, що державний кордон повинен бути недоторканим, а події на пункті пропуску «Шегині» підпадають під дію як Адміністративного, так і Кримінального кодексу України.

«Якщо кваліфікувати вчорашні дії по Адміністративному кодексу України ‑ то це незаконний перетин державного кордону. Згідно цієї статті, по санкціям за рішенням суду, штраф від 1,7 до 3,5 тисяч гривень, або 15 діб адміністративного арешту. Також присутня 332 стаття Кримінального кодексу ‑ організація незаконної переправи. Суд визначить міру вини кожного і будуть прийняті відповідні рішення», ‑ сказав Петро Цигикал.

Очільник ДПСУ зазначив, що наразі спеціалісти вивчають матеріали як з камер спостережень прикордонників, так і з відкритих джерел.

Арсен Аваков наголосив, що Міхеіл Саакашвілі досі не звернувся до міграційної служби, аби належним чином оформити перетин кордону, хоча вже цілий ряд журналістів та іноземців це вже зробили.

Нагадаємо, раніше очільник МВС заявив, що всі учасники незаконного перетину кордону повинні з’явитися на пункт пропуску або до міграційної служби, щоб належним чином оформити своє перебування та території нашої держави.

Джерело