Олександрійські авіатори удосконалюють льотну майстерність в Карпатських горах (фото)

Рік тому, в серпні 2016 року, льотний склад пройшов гірську підготовку на заході нашої країни, і вже через рік авіатори знову вирушили в Карпати, де саме зараз і триває підготовка екіпажів вертольотів МІ-8 авіації Національної гвардії України.

Перед екіпажами стоять кілька завдань у відпрацюванні та вдосконаленні навичок при польотах в гірських умовах, але одним з основних завдань є виконання посадок та злетів на високогірських майданчиках.

«На відміну від польотів в рівнинній місцевості, в горах виконання завдання ускладнюють кілька факторів, а саме: розрідженість повітря, різкий перепад температур та зміна метеоумов, інтенсивна турбулентність атмосфери, обмежений розмір посадкових майданчиків та підходів до них, – розповідає начальник служби безпеки польотів управління авіації Головного Управління НГУ полковник Олександр Євич, – тому, на шляху до польотів в Карпатах у льотчика передує велика теоретична підготовка та чималий час практичного нальоту».

Слід зазначити, що у олександрійських авіаторів склалися добрі відносини з місцевим мешканцями. На їхній приліт цього року з нетерпінням чекали місцеві школярі. Отже, одразу після прильоту, в вільний від польотів час гвардійці організували для них та провели Уроки мужності. Авіатори спілкувалися з учнями Ільцівської ЗОШ I-III ступенів та Верховинської загальноосвітньої школи – інтернату.

Під час зустрічей гвардійці розповідали про участь авіаторів в антитерористичній операції на сході країни, ознайомили зі стрілецькою зброєю, провели екскурсію на бойовій техніці та із задоволенням відповідали на питання школярів.

«Для нас було несподіванкою познайомитися та поспілкуватися з майором Олександром Макеєнко – льотчиком, який виконував завдання в складі екіпажу вертольоту МІ-8, що був збитий на горі Карачун, але залишився живим. Розповідь людини, що побувала в самому пеклі війни насправді вражає та надихає, – розповідає вчитель захисту Вітчизни Ільцівської школи Мирослав Мосорук.

І вже за розпочатою того річ традицією, знаковим моментом підсумку навчань авіаторів стане встановлення гвардійського прапора на горі Говерла, як символу звитяги та незламності духу українських воїнів.

Павло Нагорняк,
фото старшого лейтенанта Ігоря Колєсніка

Джерело