Завершилися українсько-американські навчання щодо реагування на НС, пов’язану з радіаційною аварією (фото, відео)

7 вересня в Державному центрі управління надзвичайними ситуаціями завершилися спільні Українсько-Американські командно-штабні навчання з реагування на НС державного рівня, пов’язану з радіаційною аварією на відокремленому підрозділі “Запорізька АЕС” НАЕК “Енергоатом”.

Участь у навчаннях взяли фахівці апарату ДСНС України, представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, центральних і місцевих органів влади України та державних установ (підприємств), представники Запорізької, Херсонської та Дніпропетровської облдержадміністрацій, співробітники Червоного Хреста, а також експерти з Державного департаменту США, Агентства зменшення загрози Міністерства оборони та Федерального агентства з надзвичайних ситуацій США.

Протягом трьох днів учасники відпрацьовували 3 модулі сценарію з реагування на можливу радіаційну аварію на ВП “Запорізька АЕС”, що виникла на одному з реакторів внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.

Сьогодні відбувся загальний огляд результатів навчань, під час якого закордонні спостерігачі провели додатковий аналіз виконаних заходів та надали рекомендації учасникам навчань. Загалом, американські експерти високо оцінили роботу українських фахівців: як членів Урядової комісії, так і учасників Штабу з ліквідації надзвичайної ситуації.

В свою чергу, заступник Голови ДСНС України Руслан Білошицький подякував присутнім за плідну роботу.

“Впродовж трьох днів ми мали змогу обмінятись можливостями, а також інформацією про сили та ресурси наших відомств. Ці навчання відкрили для нас ряд питань, що потребують спільного вирішення вже найближчим часом. Зокрема це оновлення внутрішніх документів, які потребують оновлення, зважаючи на загальні зміни, що відбулися у наших відомствах. Наголошую також на необхідності проведення подібного роду навчань і в подальшому, аби максимально підвищити рівень взаємодії між усіма відомствами, що залучаються до ліквідації надзвичайних ситуацій”, – зауважив Руслан Білошицький.

Наприкінці заходу всі учасники навчань отримали сертифікати про успішне виконання завдань, що були передбачені сценарієм.

Довідково: Командно-штабні навчання – це загальний аналіз надзвичайної ситуації, в якій ключові особи та відповідальні працівники українських державних установ реагують на радіаційну аварію державного рівня. При цьому головною метою навчань є перевірка дієвості та ефективності існуючих планів і процедур та виявлення проблемних питань, що потребують поліпшення. Як зазначають американські експерти, які виступають у ролі спостерігачів, захід спрямований на те, щоб в ході вивчення та розв’язання учасниками проблем з врахуванням існуючих процедур реагування викликати конструктивну дискусію та визначити, чи потребують ці плани і процедури вдосконалення.

Джерело

Автор