Проект “20 зразкових відділів поліції” – це переосмислення взаємин поліції і громади (фото)

У діяльності української поліції активно впроваджуватимуть скандинавський досвід, зокрема – в частині взаємодії з громадянами. З метою імплементації цього досвіду до Києва запросили керівників відділів поліції з трьох регіонів України. Про нову структуру і принципи взаємодії йшлося  6 вересня, на зустрічі делегації Національної поліції України з керівниками і експертами Консультативної місії ЄС в Україні.

Заступник Голови Національної поліції України Костянтин Бушуєв зазначив, що проект «20 зразкових відділів поліції» реалізовуватимуть на базі підрозділів поліції у Харківській, Львівській та Київській областях.

Цей проект має кілька складових, серед яких – досвід діяльності «поліції діалогу», належне технічне забезпечення та новітню інфраструктуру з урахуванням інтересів та комфорту громадян-відвідувачів відділів поліції.

Зокрема, йдеться навіть про такі деталі, як розташування канцелярії на першому поверсі, оскільки це місце, куди найчастіше в поліції звертаються люди. Приділено увагу і соціальним складовим візиту до поліції: обладнанню дитячих куточків, зон очікування, паркувальних майданчиків тощо.

«Це є дуже важливими моментами, аби показати громадськості, що поліція змінюється. В даному випадку ніхто не буде проти того, щоб поліція виглядала по-новому, але не тільки виглядала, а й діяла по-новому», – наголосив Костянтин Бушуєв.

Він зазначив, що технічне забезпечення дозволятиме фіксувати процес перебування відвідувачів у спеціально визначених місцях відділків – фронт-офісах. Це дозволить уберегти громадян від можливих протиправних дій з боку поліцейських, а також самих правоохоронців – від можливих фактів наклепу.

«Що таке проект для начальників відділів? Перш за все, це – переосмислення ваших взаємовідносин з громадськістю. У взаємодії повинні бути зацікавлені обидві сторони – як громадськість, так і поліція. У всіх передових демократіях дуже часто використовується хороший інструментарій, коли влада і держава знаходять спільну мову з громадянами. Це дозволяє мінімізувати точки напруження і досягнути результату», – підкреслив Костянтин Бушуєв.

Він також зазначив, що змінюється обладнання приміщень у відділах поліції, наприклад – кімнат для проведення слідчих дій. Це дозволить слідчим бути процесуально точними і незалежними від впливу на нього або ним – на учасника процесу. Також йдеться про функціональні зміни та нове технічне забезпечення чергових частин, що дозволить оперативніше і повніше реагувати на звернення громадян до поліції по допомогу.

Голова Консультативної місії Євросоюзу в Україні Кястутіс Ланчінскас зазначив, що Місія й надалі допомагатиме українській поліції у реалізації двох частин цього проекту.

Першою його частиною є «community policing» – робота з суспільством, з громадами. Також це – розкриття злочинів та вирішення проблем місцевої громади поліцейськими, які живуть у цій громаді і є її членами. Другою частиною проекту є робота поліції при забезпеченні суспільного порядку під час великих масових заходів.

«Без вашої віри в проект ми нікуди далі не підемо. Ми допомагаємо, але головні рішення – за вами. Працюємо разом, робимо хороший результат і йдемо вперед», – зазначив Кястутіс Ланчінскас.

Нагадаємо, наприкінці квітня цього року за підтримки Консультативної місії ЄС стартував проект «20 зразкових відділів поліції». Вартість проекту – 6 мільйонів євро.

Глава Нацполіції Сергій Князєв заявив, що співпраця з Місією ЄС допоможе поліції якнайшвидше стати правоохоронним органом європейського зразка.

Також нагадаємо, що заступник глави Нацполіції Костянтин Бушуєв обговорив з представниками Канадської місії в Україні питання взаємодії поліції і громади в частині забезпечення прав людини.

Джерело