Після складної операції у пораненого журналіста В.Вовка нормалізувався тиск, і він почав самостійно дихати (фото)

Сьогодні, 4 вересня, у Львові у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону для представників засобів масової інформації відбувся брифінг з питань функціонування військової медичної установи та ходу лікування та реабілітації пацієнтів, які отримали поранення та травми під час виконання завдань у районі проведення антитерористичної операції.

У брифінгу взяли участь начальник ВМКЦ Західного регіону полковник медичної служби Іван Гайда, головний хірург Західного регіону полковник медичної служби Іван Богдан та головний терапевт Західного регіону полковник медичної служби Юрій Якубенко.

Полковник медичної служби Іван Гайда повідомив присутнім, що Центр, як медична установа, продовжує виконувати свої функції з лікування пацієнтів. Він нагадав, що у регіоні діють підпорядковані 4 військові госпіталі та у районі проведення АТО розгорнуті та функціонують мобільний госпіталь та авто-санітарна рота.

— З початку бойових дій на Донбасі у Центрі проліковано 3080 учасників АТО, — зауважив полковник медичної служби Іван Гайда. — З них 1010 — поранені, 862 — травмовані та 1241 — пацієнти із соматичними захворюваннями.

Головний хірург Західного регіону полковник медичної служби Іван Богдан у свою чергу зазначив, що хірургічна служба Західного регіону працює у плановому режимі. Останнім часом основна увага приділяється відновлювальному лікуванню, яке включає в себе три основні напрямки: відновлювальну (реконструктивну) хірургію, фізичну реабілітацію та психологічну реабілітацію. Він зауважив, що у ВМКЦ Західного регіону проліковано понад 420 поранених і травмованих пацієнтів, які потребували різних видів відновлювальних заходів реконструктивної хірургії та фізичної реабілітації.

Крім цього начальник ВМКЦ Західного регіону полковник медичної служби Іван Гайда зосередив увагу присутніх журналістів на тому, що у Центрі проходить лікування їхній важкопоранений колега з Кривого Рогу В’ячеслав Вовк, якого за дорученням Міністра оборони України генерала армії України Степана Полторака, після консиліуму військових нейрохірургів та згоди родини, евакуювали санітарним літаком Повітряних Сил ЗС України у Львів з Дніпровської обласної лікарні імені Мечнікова. Він зауважив, що упродовж тижня В’ячеславу за участі головного хірурга Західного регіону, Заслуженого лікаря України, голови Асоціації нейрохірургів Львівської області полковника медичної служби Івана Богдана зроблено складну операцію. Хлопець добре переніс оперативне втручання, перебуває в реанімації і проходить планове лікування.

— Реконструктивне оперативне втручання, яке ми днями робили В’ячеславу Вовку, було спрямоване на усунення наслідків стискання спинного мозку пацієнта і відновлення функції хребта, — зазначив головний хірург полковник медичної служби Іван Богдан. — Ми видалили кісткові уламки, які утворилися внаслідок вогнепального поранення і саме стискали спинний мозок. Після чого ми зафіксували хребет, встановивши елементи штучного титанового хребта. Успішне проведення цієї процедури дає нам можливість перейти до наступного етапу лікування — заходам фізичної реабілітації. В’ячеслава можна тепер садити, піднімати, повертати. Він вже включений у реабілітаційну програму. В нього відновилися функції самостійного дихання, серцевої і судинної діяльності, що вже не потребує введення препаратів, які підтримують тиск, він самостійно їсть. Така позитивна динаміка дає передумови його готовності до проведення активних реабілітаційних заходів.

Підсумовуючи начальник ВМКЦ Західного регіону полковник медичної служби Іван Гайда зауважив, що лікування В’ячеслава тривале і багатоетапне, кожен етап таїть у собі і ризики, і перспективи тощо. Від того, як поведе себе організм на тому чи іншому етапі, залежатиме побудова тактики лікувального процесу.

— За цих 7 днів у Львівському військовому госпіталі стан В’ячеслава значно змінився у кращий бік, — розповіла мати пораненого журналіста Марія Вовк. — Тиск нормалізувався, налагоджується самостійне дихання, з ним постійно займаються лікарі та реабілітологи. Після операції він почувається дуже добре, повеселішав, почав посміхатися. Всі чотири години, поки тривала операція, ми дуже хвилювалися. Потім вийшов лікар і повідомив, що все пройшло добре і Славик швидко вийшов з-під наркозу. Ми дуже раді, що лікування дає позитивний результат. Це дає нам надію на покращення його стану.

Джерело