Нацгвардія має всі шанси щодо здобуття цього року повноправного членства в Асоціації FIEP (фото)

Нацгвардія має підтримку всіх членів Асоціації FIEP щодо здобуття цього року повноправного членства

Національна гвардія України отримала запевнення всіх членів Асоціації сил жандармерії та поліції країн Європи та Середземного моря в статусі військової установи (FIEP) у підтримці на шляху до здобуття вже в цьому році статусу повноправного члена цієї міжнародної організації.

Про це, в понеділок 4 вересня, повідомив начальник управління міжнародного співробітництва головного управління НГУ полковник Володимир Грабчак, за результатами участі в підготовчій нараді до засідання Вищої ради FIEP під час саміту Асоціації.

«Під час цієї наради, в місті Амман (Йорданія), всі представники одноголосно попередньо підтримали питання щодо надання Національній гвардії України статусу повноправного члена Асоціації FIEP. Остаточне ж рішення про надання Національній гвардії України статусу члена FIEP буде прийматись на цьогорічному саміті Асоціації», – сказав він.

За словами полковника Грабчака, членство Національної гвардії України в FIEP – це, насамперед, визнання НГУ рівною структурою серед аналогічних правоохоронних структур з військовим статусом країн Європи та міжнародної спільноти. Від імені командувача та командування Нацгвардії України він подякував усім представникам країн-членів FIEP за підтримку НГУ на шляху інтеграції до європейської сім’ї та спільного безпекового середовища.

Водночас, він повідомив, що на підготовчій нараді до саміту розглядались заявки національної жандармерії Джибутті, національної гвардії Кувейту, департаменту спеціальних завдань міністерства внутрішніх справ Грузії та національної жандармерії Сенегалу на вступ до Асоціації. За результатами обговорення і голосування було підтримано питання щодо надання статусу члена-спостерігача національній жандармерії Джибутті на саміті в жовтні. Розгляд заявок правоохоронних структур решти країн відкладено на наступний рік.

Крім того, під час наради обговорювалось питання передачі головування в FIEP від жандармерії Йорданії до жандармерії Туреччини. Турецькою стороною було запропоновано кілька актуальних тем на наступний рік. Усі учасники наради підтримали тему: «Запобігання терористичним атакам у місцях масового скупчення людей».

Під час цієї підготовчої наради також розглядалося питання щодо внесення додаткового розділу до статуту Асоціації, зокрема, про порядок вступу та надання статусу організаціям, що подають заявки на вступ. Паралельно розглядалися питання щодо вдосконалення роботи журналу Асоціації, розвитку офіційного веб-сайту і створення бібліотеки.

Учасники підготовчого засідання також відвідали спеціалізований навчальний центр Королівської жандармерії Йорданії, де ознайомились з основними напрямками діяльності навчального закладу.

Нагадаємо, саміт Директорів та Командувачів Асоціації сил жандармерії та поліції країн Європи та Середземного моря в статусі військової установи (FIEP) відбудеться 15-16 жовтня 2017 року в місті Амман (Йорданія). У саміті запланована участь командувача НГУ генерал-полковника Юрія Аллерова.

НГУ подала заявку на вступ до FIEP у 2015 році. У 2016 році до НГУ завітала оцінювальна місія FIEP, яка дала позитивний висновок щодо відповідності Нацгвардії України усім критеріям члена Асоціації. Через рік НГУ було надано статус спостерігача Асоціації, що є обов’язковим на шляху до здобуття повноправного членства.

Довідково: FIEP (від перших літер країн-засновниць: Франція, Італія, Іспанія, Португалія) – Асоціація сил жандармерії та поліції країн Європи та Середземного моря в статусі військової установи. Асоціація зазначених структур сприяє розвитку нових та більш ефективних форм співробітництва поліції та поширює принципи цієї організаційної моделі серед інших структур. Наразі до складу Асоціації входять 16 членів.

Організаційно FIEP складається з Вищої ради (до якої входять директори та командувачі сил Асоціації і збираються щорічно на саміт, який проводить структура що головує цього року) та чотирьох технічних комісії, які збираються один раз на рік (дату та місце визначає Вища рада):
комісія «по особовому складу»;
комісія «з організації служби»;
комісія «з нових технологій та логістики»;
комісія «з європейських справ».

Президенту Асоціації (щорічно, по черзі, призначається з директорів та командувачів сил Асоціації) підпорядковуються секретаріат (до складу секретаріату входять офіцери Головного управління сил, які головують) та «контактна група», яка призначається на три роки та забезпечує діяльність Асоціації та взаємодію з Європейським Союзом.

Джерело

Автор