Санкції на часі. 20.10.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 20.10.2024.

1. Частка російських клієнтів у кіпрських банках після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну скоротилася майже вдвічі — до 0,35%, а обсяг депозитів із рф знизився з 2,21% до 1,53% від загального обсягу вкладів.
– Цей спад безпосередньо пов’язаний із санкціями, введеними ООН, ЄС, США та Великобританією у відповідь на війну в Україні.
– З 2022 року через санкції кількість клієнтів банків Кіпру з росії скоротилася на 13 тисяч, кількість рахунків зменшилася на 35 тисяч, що призвело до втрат у розмірі 2 млрд євро.
– Кіпрські банки активно демонструють поворот до жорсткішого контролю, дистанціюючись від колишніх менш прозорих практик, які залучали тіньових вкладників, у тому числі російських олігархів.
– Місцеві чиновники підкреслюють, що прозора фінансова система, вільна від таких операцій, створить умови для надходження законних міжнародних інвестицій.

2. Робота американської компанії в росії спонукає Конгрес вимагати посилення санкцій.

– Конгресмени вимагають від адміністрації Байдена посилити санкції щодо російської нафтосервісної галузі, стверджуючи, що чинні правила дозволяють крупній американській компанії підживлювати військову машину путіна.
– Вони також вимагають від Мінфіну та Держдепу пояснити, чи санкціонували вони угоди, в ході яких х’юстонська компанія SLB, більш відома під своєю колишньою назвою Schlumberger, імпортувала в росію обладнання на суму $17,5 млн у період із серпня по грудень минулого року.
– Проте західні політики уникають введення всеосяжних санкцій щодо нафтосервісних послуг у росії, побоюючись, що це призведе до припинення експорту викопного палива та стрибка світових цін на нафту.
– У липні 2023 року SLB оголосила про те, що «припиняє постачання продукції та технологій до росії з усіх підприємств по всьому світу у відповідь на розширення міжнародних санкцій». Проте документи свідчать про продовження імпорту.
– Російський бізнес SLB також підписав нові контракти минулого року після виходу двох найбільших американських конкурентів Baker Hughes та Halliburton, які продали свої російські підрозділи місцевим менеджерам.
– З грудня 2023 року компанія розмістила в росії більше 1300 оголошень про роботу, набір співробітників тривав аж до цього тижня.
– У п’ятницю SLB повідомила про 13-відсоткове зростання прибутку в третьому кварталі, випередивши очікування аналітиків.

3. Велика Британія тисне на Китай щодо постачання зброї для росії.

– Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі закликав Китай розслідувати заяви про постачання його компаніями зброї російським військам в Україні після того, як Сполучені Штати наклали санкції на безліч китайських компаній.
– Він заявив, що постачання Китаєм обладнання до росії «ризикує зашкодити відносинам Китаю з Європою, водночас допомагаючи підтримувати війну росії».
– «Міністр закордонних справ закликав Ван І вжити всіх заходів для розслідування та запобігання постачанню китайськими компаніями збройних сил росії», — йдеться в заяві.
– Заява британського міністра пролунала на фоні рішення США ввести санкції проти китайських компаній, що виробляють зброю для росії.
– Китай заперечує звинувачення США, заявляючи, що «ніколи не надавав летальної зброї жодній стороні конфлікту між росією та Україною», і вказуючи на «строгий» експортний контроль.

4. Світ все ще тримається за російську енергію на свій страх і ризик.

– За два з половиною роки війни в Україні зусилля Заходу щодо усунення Європи від російської нафти та газу та ізоляції Кремля зайшли в глухий кут.
– Енергетичний перехід у Євросоюзі триває, але він також забезпечує прикриття для продовження, а в деяких випадках збільшення закупівель російських енергоносіїв, які фінансують бойові дії в Україні.
– Західні санкції припинили діяти. 2024 року росія переживає небувалий рік. Зростання ВВП перевищує 4%, безробіття перебуває на рекордно низькому рівні, а призов до армії та зарплати солдатів, у свою чергу, сприяють рекордному зростанню зарплат.
– Певною мірою це пов’язано з тим, що Кремль вливає гроші у військово-промисловий сектор, щоб підтримати військові дії в Україні — 40% державних витрат зараз спрямовані на оборону та безпеку.
– Друга половина полягає у тому, що світ не відмовився від російської енергії.
– Ембарго на російські енергоносії не більш як театр. Найяскравіший приклад — Австрія, де російський газ, як і раніше, становить переважну більшість імпорту енергоносіїв.
– Але навіть там, де імпорт трубопровідного газу в ЄС припинився, дорожчий російський ЗПГ так і не був заборонений, тому його закупівлі зросли майже на 20%, внаслідок чого росія стала другим за величиною продавцем газу на континент і гарантувала Кремлю вищі прибутки.
– Нафтові танкери так званого «тіньового флоту», що перевозять російську нафту, вже кілька місяців заходять безпосередньо до європейських портів, порушуючи санкції Заходу.
– Загалом ЄС заплатив росії понад 196 мільярдів євро за нафту, газ та вугілля з лютого 2022 року, гроші, які підтримували Кремль у потоці.
– Нездатність зупинити росію від продовження її спустошливої ​​війни в Україні має реальні та трагічні наслідки.
– Ще не пізно стримати росію, повністю ізолювати її від світових енергетичних ринків, але політичної волі мало.

5. Китай у вересні знову змінив структуру нафтового імпорту на тлі падіння світових цін, збільшивши частку постачання сировини із Саудівської Аравії, свідчать дані Головного митного управління КНР.

– Якщо в серпні за середньої ціни Brent приблизно $80/бар. Пекін віддав перевагу постачанням з рф та Малайзії, на які поширюються дисконти, то у вересні з падінням вартості еталонного сорту до $74/бар. імпорт був розподілений рівномірніше між найбільшими постачальниками нафти.
– росія у вересні знизила постачання нафти до Китаю до серпня на 4,5%, з 2,21 млн б/д до 2,11 млн б/д. Це відповідає 8,66 млн. тонн за місяць. Витрати Пекіна на російську нафту минулого місяця становили $4,65 млрд.
– Саудівська Аравія після суттєвого зниження експорту нафти до КНР у серпні зуміла наростити постачання в країну минулого місяця майже на 45%, з 1,25 млн б/д до 1,81 млн б/д. В абсолютному вираженні це відповідає 7,43 млн. тонн при витратах за них у $4,38 млрд.

Автор