Санкції на часі. 18.10.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 18.10.2024.

1. росію звинуватили у масштабній фальсифікації ключової економічної статистики.

– Заяви російської влади про те, що економіка впоралася з західними санкціями і бурхливо зростає, незважаючи на відключення банків від SWIFT і обмеження на постачання товарів та технологій, можуть бути пропагандою та брехнею, вважають експерти Стокгольмського інституту економіки перехідного періоду при Стокгольмській школі економіки (NIER).
– Згідно зі статистикою Росстату, у 2022 році російський ВВП зменшився на 1,2% , після чого одразу ж перейшов до зростання — на 3,6% минулого року та 4,6% за першу половину 2024 року.
– За підрахунками шведських економістів російська влада занижує ключовий економічний параметр — рівень інфляції.
– За даними Росстату, індекс споживчих цін 2022 року зріс на 11,9%, 2023-го — на 7,4%, за січень-вересень 2024-го — на 5,8%. Сумарно – 27,1% з початку війни.
– Альтернативні метрики інфляції дають цифри у рази вищі, зазначають у NIER.
– Так індекс цін на повсякденні товари (FMCG), який розрахований на основі реального кошика споживання росіян, підскочив на 33,4% у перший рік війни, 23,2% — у другому та ще 13,7% — за 9 місяців 2024 року. У сумі індекс цін зріс на 87%.
– Якщо скоригувати зростання ВВП росії не на офіційну інфляцію, а на ці дані індексу цін, то зростання на 3,6% минулого року перетворюється на спад на 8,7%.
– Економісти використали також ще три альтернативні моделі оцінки російської економіки, і жодна не показала зростання. ВВП, розрахований на основі доларової ціни нафти, минулого року впав на 1,9%, на основі рублевої ціни нафти – на 8,2%, а модель кореляції з ВВП США показала обвал на 10,9%.

2. Ціна російської нафти вдруге з початку осені впала нижче за $60 за барель.

– Надлишок нафти на світовому ринку штовхає її ціни вниз, а разом із нею нижче стелі $60 за барель опустилася й вартість російського сорту.
– Ціна Urals із завантаженням у балтійських портах і Новоросійську впала 15 і 16 жовтня нижче за встановлений країнами «сімки» і ЄС рівень $60 на тлі зниження котирувань нафти Brent.
– Світові ціни на нафту впали на початку цього тижня приблизно на $6 до $74 за барель на тлі погіршення прогнозів попиту у 2024-2025 роках картелем ОПЕК та Міжнародним енергетичним агентством (МЕА).
– Додатковим фактором стали також повідомлення про те, що Ізраїль не планує завдавати удару по нафтових об’єктах в Ірані у відповідь на його ракетну атаку.
– Разом із світовим ринком впала і ціна сорту Urals; тиск на неї також чинили збільшення ставок фрахту та дисконту в індійських портах у жовтні.
– В останні місяці дисконт становив $12-13 для Urals у західних портах росії.
– За розрахунками Reuters, у вівторок ціни на партії Urals із відвантаженням на Балтиці на базисі FOB опустилися нижче за $60 за барель і в середу оцінювалися на рівні $59,95.
– А чорноморські вантажі в Новоросійську в середу оцінювалися трохи дешевше – $59,35 за барель.
– Розрахункова ціна Urals опустилася нижче за $60 за барель вдруге з вересня, коли ціна Brent ненадовго впала нижче за $70 за барель, мінімуму з 2021 р., а російський сорт дешевшав до $59.

3. Санкції серйозно вплинули на вартість кінцевих продуктів у російській космічній галузі.

– Через подорожчання деталей для ракет-носіїв і збільшення витрат на пускові комплекси запускати супутники в рф стало дорожче.
– Раніше запуск середнього супутника в росії коштував від $60 млн. до $80 млн., а тепер може досягати $100 млн. залежно від типу апарату та умов запуску.
– Імпортозаміщення у космічній галузі також ускладнюється обмеженнями з боку потенційних партнерів, таких як Китай та Індія.
– Торговельні відносини з цими країнами ускладнюються, оскільки обсяг російського ринку є незначним — близько 1% від світового.

4. Росія додає танкери до свого тіньового флоту СПГ через нову фірму в Дубаї.

– Нещодавно створена компанія в Дубаї придбала три танкери зі скрапленим природним газом, що, здається, є останньою спробою росії обійти західні санкції.
– За даними Equasis, глобальної бази даних судноплавства, у вересні документи щодо управління суднами «Великий Новгород», «Псков» і «Лаперуз» , які раніше знаходились під управлінням росії, були передані в компанію під назвою Matias Ship Management. Компанія не має веб-сайту, зареєстрованої електронної пошти чи номера телефону й зареєстрована у офісному приміщенні готелю.
– Фіктивні компанії, що базуються в Дубаї, часто використовуються для закупівлі танкерів, приховуючи від західної влади їхню кінцеву власність і управління.
– росія використовує мережу підставних компаній, що тягнеться від Дубаю до Китаю, щоб транспортувати газ із заводу Arctic LNG 2, на який минулого року США ввели санкції.
– Характерною рисою суден тіньового флоту є непрозора структура власності.
– «Великий Новгород», «Псков» і «Лаперуз» раніше перебували в управлінні російського ПАТ «Газпром» або ПАТ «Совкомфлот». Два судна тепер належать компаніям із тією ж адресою, що й Matias Ship Management, яка, як показує бізнес-база даних ОАЕ, була створена в серпні.
– Усі три судна обслуговували менший експортний завод СПГ «Портова» на балтійському узбережжі росії, на який захід не наклав жодних обмежень.
– Однак Велика Британія наклала санкції на “Великий Новгород” на початку цього тижня та “Лаперуз” минулого місяця.

5. Росія відновлює імпорт, незважаючи на санкції, які створюють труднощі з платежами.

– Російський імпорт у третьому кварталі відновився до рівня минулого року, чому сприяло зростання внутрішнього попиту, незважаючи на те, що міжнародні санкції створюють труднощі для платежів.
– Ціна імпортованих товарів за цей період досягла 76 мільярдів доларів після річного зниження в попередні три квартали.
– Імпорт зріс приблизно на 9%, порівняно з попереднім кварталом. Відновлення було викликане розширенням внутрішнього попиту у поєднанні зі зміцненням рубля в цей період, а також збільшенням імпорту автомобілів.
– Російська валюта зміцнилася на 5% по відношенню до долара порівняно з попереднім роком та на 2% порівняно з другим кварталом 2024 року .
– В той же час імпорт, як і раніше, стримується через складнощі з логістикою та платежами.
– Після того, як США посилили тиск на банки ключових торгових партнерів росії, пригрозивши ввести додаткові санкції, бізнес зіткнувся з платіжними труднощами, які продовжують зростати.
– Російський експорт у третьому кварталі знизився на 1% порівняно з попереднім роком після зростання на 2% у попередні три місяці на тлі західних санкцій щодо російських ключових товарів, а також угоди ОПЕК+ щодо скорочення видобутку нафти.

6. США ввели санкції проти двох китайських і російської компаній, а також одного громадянина рф, які причетні до участі в розробці та виробництві російського ударного безпілотного літального апарату (БПЛА) дальньої дії серії «Гарпія». Про це повідомляється на сайті американського Мінфіну.

– Внесене США до санкційного списку акціонерне товариство «Іжевський електромеханічний завод «Купол» (АТ «ІЕМЗ «Купол»), дочірнє підприємство зазначеної США російської державної збройової компанії АТ «Концерн авіакосмічної оборони «Алмаз-Антей» («Алмаз-Антей»), координує виробництво БПЛА серії «Гарпія» на заводі у Китаї перед передачею зброї росії.
– Xiamen Limbach Aircraft Engine Co., Ltd. ( Лімбах ), що базується в КНР, виробляє двигун L550E для встановлення У “Гарпію”.
– Redlepus Vector Industry Shenzhen Co Ltd (Redlepus), яка також працює за межами КНР, співпрацює з російською оборонною компанією TSK Vektor OOO (TSK Vektor), яка є посередником між АТ ІЕМЗ «Купол» і КНР.
– “Росія дедалі більше покладається на досвід іноземних фахівців та імпорт складних технологій для підтримки своєї програми озброєнь і просування своєї воєнної кампанії проти України. Ми й надалі руйнуємо мережі, які дають змогу росії купувати й використовувати цю передову зброю”, – йдеться у повідомленні.

7. Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан не дозволив Європейському Союзу відкоригувати режим санкцій проти росії.

– Цей крок необхідний для розблокування участі США у наданні Україні кредиту на $50 млрд від G7.
– Для виділення Україні кредиту має бути ухвалена пропозиція Єврокомісії продовжити період застосування санкцій для заморожених російських активів із шести місяців до трьох років. Проти цього виступає Угорщина.
– Орбан дотримався своєї обіцянки відкласти будь-яке рішення щодо України до закінчення виборів у США.
– Кілька лідерів намагалися переконати Орбана на саміті у Брюсселі 17 жовтня, але безрезультатно. Позиція Угорщини означає, що ЄС доведеться витрачати більше грошей.

8. Саміт Європейської Ради оголосив про фактичне призупинення вступу Грузії до Європейського Союзу. Про це йдеться в документі, оприлюдненому на сайті Євроради.

– У документі наголошується, що Європейська Рада підтверджує готовність ЄС підтримувати грузинський народ на його європейському шляху.
– Водночас там зазначене “серйозне занепокоєння” щодо курсу дій грузинського уряду, який суперечить цінностям і принципам, на яких ґрунтується Європейський Союз.
– До того ж у Єврораді очікують, що майбутні парламентські вибори в Грузії будуть вільними і чесними та проводитимуться відповідно до міжнародних стандартів і з безперешкодним доступом для міжнародних і національних спостерігачів за виборами.

9. Грузія збільшила експорт російського скрапленого газу.

– Згідно зі звітом Союзу імпортерів нафтопродуктів Грузії, у вересні поточного року обсяг поставок зрідженого газу з росії зріс на понад 75 відсотків.
– Загалом у країну було експортовано 8,76 тис. тонн, що на 3,8 тис. тонн більше, ніж у вересні минулого року. Із загального обсягу зрідженого газу, імпортованого до Грузії, 97,6 відсотка поставлено з рф, що становить 8,55 тис тонн.
– Крім того, імпорт нафтового бітуму збільшився більш ніж на 6 відсотків і досяг 13,5 тис тонн, причому більша частина бітуму, близько 85 відсотків традиційно була поставлена з Іраку, тоді як росія займає майже 15 відсотків цього ринку.

Автор