Знайомтеся, це Trophy

Serg Marco

Не про дрони.

Знайомтеся, це Trophy. Він же ASPRO. Він же מעיל רוח (вітрівка). Це ізраїльська система активного захисту, яка встановлюється на бронетехніку.

Як працює ця система.

Модуль складається з радару, який за принципом доплера виявляє реактивні гранати, що рухаються в напрямку бронетехніки, та відстрілює шрапнельні засоби протидії назустріч. В останніх версіях система вміє перехоплювати дрони.

Єдиний спосіб її обійти – це або зайти вертикально з великої висоти в башту танка, або “перевантажити” систему одночасними пострілами (система робить “постріл” не частіше ніж 1 раз у 2 секунди). Але в інтенсивному бою одночасно направити два снаряди/дрони з вікном менше двох секунд – це дуже непроста задача.

Цікаво, що єдина країна, яка розробила ПТУРи для ураження саме цієї ізраїльської системи, – це РФ. Деякі типи бронетехніки (наскільки я пам’ятаю, БМПТ “Термінатор”, ще там щось є) вміють пускати два “птури” з різницею пострілів в одну секунду, щоб другий “птур” міг пройти, поки система перезаряджається. Крім того, росіяни випустили спарений ПТРК “Корнет”, який зроблений теж для цього.

І так, саме “корнети” обстрілюють зараз ізраїльські війська та цивільні міста. Що звісно вказує на вічну перспективну дружбу російського та ізраїльського народів.

Взагалі, компонентна база для створення такої системи, підприємства та відпрацювання її в реальних інтенсивних бойових діях – все це є в Україні. Але за два с половиною роки війни пріоритет віддається мангалам та ДЗ “Контакт-1”.

UPD. В каменти почали приходити досвідчені танкісти/протитанкісти, які тільки що загуглили про цю систему. Як ми взагалі воюємо без таких талановитих людей?

 

На заставці: Танк Merkava Mk 4m, оснащений системою Trophy APS. Фото: Вікіпедія

Автор