Санкції на часі. 14.10.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 14.10.2024.

1. Санкції викликали масовий розпродаж російських акцій інвесторами з «дружніх» країн.

– Найбільше скорочення активів спостерігається на рахунках клієнтів із міжнародних офшорних зон.
– Інвестори з країн, які росія вважає «дружніми», почали активно виводити кошти з російського фондового ринку після введення США санкцій проти московської біржі.
– Згідно з даними центробанку рф, у другому кварталі 2024 року активи на рахунках нерезидентів у російських брокерів зменшилися на 9,6%, або майже на 189 млрд рублів, сягнувши 1,77 трлн рублів.
– Найбільше скорочення активів спостерігається на рахунках клієнтів із міжнародних офшорних зон (Віргінські острови, Панама та Беліз) та країн ближнього зарубіжжя. Зокрема, активи клієнтів з Азербайджану впали на 65% (до 0,5 млрд руб.), Узбекистану – на 30% (до 59,7 млрд руб.), а Казахстану – на 20% (до 185,8 млрд руб.).
– Цей відтік інвестицій став першим з третього кварталу 2022 року, коли вкладення іноземних інвесторів у російські активи скоротилися до 0,5 трлн рублів через західні санкції та нестабільність на фондовому ринку.
– Така ситуація демонструє зростаючу ізоляцію російського фінансового ринку та його вразливість до міжнародних санкцій, навіть з боку так званих «дружніх» країн.

2. Клієнти великого казахського брокера Halyk Finance з громадянством росії та білорусі отримали повідомлення про загрозу блокування активів через можливі санкції США.

– Клієнти можуть зіткнутися з ризиками, пов’язаними з відмовами щодо виконання заявок та блокування активів у Казахстані.

3. Росія все ще сподівається зайняти 20-25% світового ринку ЗПГ, але вже після 2035 року.
Для досягнення мети росія має дві стратегії:

– “Морська” стратегія вимагає технологічної незалежності, створення власного флоту танкерів, а також фокусу на споживачів країн глобального Півдня. Згідно з цим планом, вона планує експортувати 150-200 млрд. куб. м зрідженого газу з поточних 40-45 млрд куб. м.
– Є також “континентальна” стратегія. Вона передбачає створення нового ринку – малотоннажного ЗПГ (мт ЗПГ) – на просторах країн Євразії для транспорту та автономної газифікації. Реалізація плану дозволить росії виробляти 20 млрд. куб. м мт ЗПГ проти поточних 250 млн. куб. м.

4. Російський тіньовий флот нарощує потужність, попри санкції Заходу.

– Потужність рф з транспортування нафти на старих незастрахованих суднах зросла на 70% з 2023 року.
– Обсяг російської нафти, що транспортується погано обслуговуваними та незастрахованими танкерами, зріс з 2,4 млн барелів на день у червні 2023 року до 4,1 млн у червні 2024 року.
– Ця тенденція з’явилася на тлі того, що США, Канада, Японія та європейські союзники дедалі частіше націлювалися на глобальних страховиків і судновласників, намагаючись придушити здатність Москви отримувати доходи від війни в Україні.
– Вони також додали до санкційного списку компанії та окремі судна, пов’язані з російським тіньовим флотом. Багато з цих суден регулярно плавають у завантажених європейських водах, включаючи Балтійське море, Данські протоки та Гібралтарську протоку, що збільшує ризик екологічних катастроф для ЄС та сусідніх країн.
– У червні 2024 року 70% російської морської нафти було транспортовано тіньовим флотом, на збір якого росія витратила 10 мільярдів доларів. Це включало 89% загальних поставок сирої нафти в росію, більшість з яких торгувалися вище межі ціни в 60 дол за барель із середини 2023 року, і 38% російського експорту нафтопродуктів.

5. Нелегальні термінали Starlink допомогли рф просунутися на фронті.

– Нелегальні термінали Starlink американської компанії SpaceX допомагають росії просуватися на полі бою в Україні, зокрема, вони використовувалися під час захоплення Вугледара.
– Зазначається, що раніше українська армія мала головну перевагу над росіянами, які чисельно переважали і були краще озброєні, – доступ до інтернету через термінали Starlink, однак тепер його використовують і окупанти.
– Термінали Starlink, які дають командирам можливість бачити поле бою в реальному часі за допомогою безпілотників і забезпечують безпечний зв’язок між військовими, підпадають під заборону постачання американської електроніки до рф.
– Проте, за словами українських військових, існує процвітаючий чорний ринок постачання терміналів Starlink росіянам на фронті.
– Термінали Starlink з’являлися на російських позиціях протягом усього року, але лише в останні кілька місяців їхній вплив став по-справжньому відчутним, оскільки російські війська в наступі використовують їх для координації атак.
– Українські військовослужбовці, які використовують розвідувальні безпілотники поблизу Новогродівки, розповіли, що з минулого місяця вони бачать на російських позиціях системи Starlink.
– У Пентагоні раніше заявляли, що уряди США та України співпрацюють зі SpaceX, щоб «запобігти незаконному використанню росією терміналів Starlink в окупованій Україні». SpaceX заявляла, що вона деактивує термінали, якщо вони використовуються «підсанкційною або несанкціонованою стороною».
– Хоча російські компанії й приватні особи не мають права продавати Starlink, з’явився сірий ринок, який підживлюється високим попитом із боку військових і приватних покупців.
– Більшість терміналів продаються через Telegram і починають свою подорож з Підмосков’я, а потім потрапляють на фронт.

6. Євросоюз розширив санкції проти Ірану за співпрацю з росією, додавши до переліку сім фізичних осіб та сім організацій.

– Усі вони, як стверджує ЄС, є відповідальними за передачу росії балістичних ракет.
– Москва та Тегеран заперечують постачання іранських озброєнь росії для застосування в Україні.
– Санкції, зокрема, зачепили три іранські авіакомпанії (Iran Air, Saha Airlines, Mahan Air), а також чотири промислові та транспортні компанії, включаючи одного з найбільших виробників алюмінію — Iran Alumina Company.

7. ЄС наклав санкції на лідерку молдовської Гагаузії та ще кількох осіб за дестабілізацію Молдови.

– Євросоюз затвердив нові санкції проти лідерки автономного регіону Молдови Гагаузії та ще кількох осіб за діяльність, спрямовану на дестабілізацію Молдови.
– Під санкції потрапили п’ять фізичних осіб та одна юридична особа. Зокрема, це лідерка (башкан) Гагаузії Євгенія Гуцул – за її роль у “просуванні сепаратизму, спробах повалення конституційного ладу і створенні загрози для суверенітету і незалежності Молдови”.
– Також у списку – її заступник і радник з комунікаційних питань Михаїл Влах, заступник відділу із зовнішніх зв’язків адміністрації Гагаузі Юрій Чузнецов, заступник голови виконавчого комітету і депутат регіонального парламенту Ілля Узун.
– Окрім того, під санкціями опинилася зареєтсрована у Росії громадська організація “Євразія” та її засновниця Неллі Парутенко. Санкції передбачають замороження їхніх активів, заборону в’їзду до ЄС та заборону на передачу їм будь-яких коштів чи інших економічних ресурсів.

8. Орбан хоче зірвати допомогу Україні, щоб допомогти Трампу.

– Прем’єр Угорщини Віктор Орбан хоче зірвати надання допомоги Україні у вигляді кредиту в розмірі $50 млрд, що буде політичним подарунком Дональду Трампу.
– Так Орбан вигадав спосіб дозволити Трампу викрутитися з 50-мільярдної позики, яку США, ЄС і лідери G7 запропонували Україні для підтримки її боротьби проти росії, якщо той стане президентом США.
– Це дозволить Трампу сказати виборцям-республіканцям, що в разі обрання він не дасть Україні ні цента.
– Будапешт заявляє, що не погодиться на зміну правил, які дозволять Вашингтону відігравати важливу роль у позиці, до виборів у США.
– Видання зазначає, що позику буде повністю погашено за рахунок прибутків, отриманих від заморожених на Заході російських активів на суму понад 250 мільярдів доларів.
– Вашингтон наполягає на тому, що ЄС має продовжити терміни продовження санкцій щонайменше до 36 місяців. Згідно з нинішніми правилами, санкції ЄС мають бути продовжені кожні шість місяців, що збільшує ймовірність того, що одна країна розморозить активи, що змусило б національні уряди використовувати гроші платників податків для погашення позики.
– Відповідно до власних правил ЄС, усі 27 країн-членів повинні схвалити будь-які зміни до правил санкцій.
– Угорщині байдуже, чи доведеться Європі платити більше. Йдеться про допомогу Трампу.
– Якщо ЄС та США спільно підпишуть кредит у 35 мільярдів євро, Трамп буде зобов’язаний обслуговувати його роками. Але якщо позика буде схвалена без США, він не матиме такого зобов’язання.

9. Велика Британія запідозрила більше 35 компаній в обході санкцій щодо росії.

– Велика Британія підозрює 37 компаній в обході нафтових санкцій проти росії.
– Розслідується їхня роль у порушенні ембарго на морські поставки та встановлену ​​цінову стелю $60 за бар.
– Євросоюз має обмежити доходи росії, зберігаючи при цьому стабільність цін на світовому ринку.
– OFSI почало перевірку 52 компаній із цього питання, отримавши додаткові €60 млн на забезпечення санкцій.
– Розслідування 15 випадків завершено у серпні, але у 37 випадках розслідування триває, при цьому штрафи та імена компаній залишаються таємницею.
– Керівник антикорупційної організації Global Witness Луїс Вілсон висловив обурення з приводу відсутності покарань від британського Мінфіну за порушення санкцій та закликав до суворіших заходів.
– США стверджують, що санкції діють, оскільки росії доводиться продавати нафту зі знижкою 17 відсотків.

Автор