Україна отримає бомби від «Боїнг». Як вони допоможуть Силам оборони

Кирило Данильченко / Комерсант український

Компанія “Боїнг”, другий найбільший виробник високоточної зброї в США, отримала багатомільярдний контракт на бомби GBU-39 SDB-I. Більшість із них вирушить до України. Що це за зброя і як вона може допомогти Силам оборони?

GBU-39 – це бомба малого діаметра. Основне її завдання – точні хірургічні удари, часто поблизу своїх військ.

Тому одна з модифікацій виконана в корпусі з композитів та вуглепластику, з проникаючим вольфрамовим сердечником, щоб мінімально зачіпати осколками дружню піхоту поблизу та ефективно застосовувати виріб у міських боях. Зона ураження приблизно 8 метрів.

Бойова частина боєприпасу невелика, 16 кг вибухової речовини (в 155 мм. снарядах це число 10-11 кг), тому потрібна ювелірна точність — паспортне відхилення у виробу до метра, бомбу буквально можна вбити у вікно та бліндаж.

Втім, з проникаючими можливостями в метр бетону можна прошивати капоніри, а повітряний підрив робить можливим дістати приховану живу силу.

Через вагу 96 кг. літак може брати 4 SDB-1 на одному пілоні, даючи їм цілевказівку й обмінюючись прямо в повітрі по системі Link 16.

Ілюстрація: Metrea Simulations

Це забезпечує тактичну гнучкість — можна вразити бункер, а потім інженерну та пожежну машини, що прибудуть розгрібати наслідки, надавати підтримку оборонцям прямо під час ідентифікації нових загроз (виїжджає на зворотній схил висоти взвод танків і кожен отримує персональний подарунок).

Головка наведення комбінована – GPS, інерційна система, а в третій ітерації той самий лазер, що використовувався у GDAM.

Це дозволяє проходити зони роботи радіоелектронної боротьби, слабкого сигналу з супутників і точно вразити мішень, що рухається, включаючи жорсткі броньовані цілі.

Також заслуговує на увагу модифікація бомби GBU-39, що наводиться на джерело перешкод — працюючи як протирадіолокаційна ракета або виходячи в район, звідки випромінює умовна РЕБ “Житель” або “Леєр”, там стоїть голова наведення як в AGM-88 HARM, що шукатиме техніку навіть після припинення від неї сигналів.

Вартість бомби малого діаметра за відкритими джерелами – приблизно 45-50 тисяч доларів. У контракті з Міноборони фігурує сума 430 млн. доларів, більша частина – це фонди закордонних військових продажів.

Це означає щонайменше 7.500 одиниць, переважна частина з яких вирушить до України, лише кілька десятків, можливо, потраплять до Болгарії.

GBU-39 має хороший послужний список — уражені цілі в Афганістані, північному Іраку, бункери «Хамас» у Газі (в Ізраїль їх можна продавати без дозволу Конгресу, що зазвичай потрібно для закордонних поставок), пікапи ІД в Мосулі. .

В Україні вона успішно використовується з зими 2023, інтегрована в “Міг-29” (на фото миготять колишні словацькі машини, але швидше за все не тільки вони, з модернізації там балка тримач), для роботи з кабрування по землі. У такому режимі вона може пролетіти до 40 км. Тактичний тил, управління тактичного рівня, склади, артилерія, ППО рівня “Стріли”, “Оси”.

Хоча 12 км висоти й за швидкості звуку, було в полігонних умовах досягнуто значення в 112 км.

Як мінімум, за допомогою РЕБ. помилкових цілей і дронів можна зобразити групові цілі й спробувати вдарити на максимум, щоб досягти важливих цілей у глибині.

Але навіть і на 40 км, вона ефективна, оскільки практично непомітна на пострадянських радарах, важко перехоплюється будь-якими засобами ППО, може завдати удару по РЕБ і проходить зони придушення перешкодами на інерційній системі, доводячи бомбу на ціль на кінцевому етапі траєкторії за допомогою лазера.

Це тактично гнучке озброєння для безпосередньої підтримки з повітря (CAS). Велика швидкість реакції, точність, голова, що пенетрує, повітряний підрив — “кинжал”, щоб ткнути в гарнізон будинку, придушити розрахунок важкого озброєння, знищити міномет або гармату, дістати операторів дронів, вибити ППО.

Декілька тисяч бомб, постачання оперативного рівня, яке зробить життя нашої піхоти легшим.

Джерело

 

Фото на заставці: Вікіпедія

Автор