Марення виборами

Ростислав Павленко

Зранку вся стрічка знову в обговоренні виборів. Ніби «на весну 2025, інфа сотка». Он уже і ЦВК (добре, хоч не ТЦК) заходилась інвентаризувати дільниці…

Таке враження, що, оскільки новини з Курську втратили «вау-ефект», а ситуація на Донбасі не покращується, нам пропонують для перегляду чергову серію. Дуже подібно до попередніх сезонів подачі цього сюжету. Памʼятаєте, вибори «точно» мали відбутися навесні 2023? А потім – 2024. І от тепер – 2025.

Тему вкинуто під хайп і срач. А між тим серйозна розмова на тему виборів передбачає ухвалення доленосних рішень. Закон про правовий режим воєнного стану чітко забороняє проводити під час такого стану будь-які вибори. І референдуми, до речі, також.

Теоретично, із ситуації є кілька виходів.

Перший варіант – змінити цей закон.

Але це не дозволить провести парламентські вибори – там конституційна заборона. Та й під дозвіл інших виборів голоси буде зібрати проблемно, коли в опитуваннях 3/4 українців чітко кажуть, що вони за вибори лише після війни.

Другий варіант – скасувати/припинити воєнний стан.

Але зараз на нього заведено стільки правових механізмів, що раптове скасування викличе управлінський хаос. Та такий, що ініціатори підпадуть відразу під низку статей Кримінального кодексу. А скасування військового стану ще й заборону на протести скасує… Тому виходити з воєнного стану доведеться вдумливо, особливо в управлінській частині (права людини відновити якраз не проблема).

Тож залишається третій варіант. Щоб провести вибори навесні 2025, війну треба завершити восени 2024.

І що, є до цього якісь передумови? Влада до чогось готується? Нам чогось не розповідають?..

 

Колаж: ТСН

Автор