Санкції на часі. 29.09.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 29.09.2024.

1. Захід має докази, що Китай постачав росії зброю для бойових дій в Україні.

– Китайська компанія, назва якої не розголошується, відправляє до росії ряд спеціально розроблених військових безпілотників для випробувань. Угода відбулася минулого року.
– Також підтверджується повідомлення агентства Reuters про те, що росія створила в Китаї проєкт із розробки та виробництва ударних безпілотників далекого радіусу дії для використання проти України.
– З початку війни Пекін став життєво важливим партнером Москви, оскільки прагне пом’якшити вплив західних санкцій, запроваджених через воєнну агресію рф.
– За даними китайської митниці, товарообіг між країнами перевищив 240 млрд доларів, що на 64% більше, ніж 2021 року (до вторгнення росії до України). Російський імпорт із Китаю становив 111 млрд доларів, а експорт до Китаю – 129 млрд доларів. Експорт китайських автомобілів і запчастин до росії 2023 року досяг 23 млрд доларів порівняно з 6 млрд роком раніше.
– Пекін проігнорував західні санкції та закупив у рф 107 мільйонів тонн сирої нафти, що на 24% більше, ніж 2022 року. А також вісім мільйонів тонн зрідженого природного газу, що на 77% більше, ніж 2021 року.

2. Австрія проводить напружені вибори, де ультраправі претендують на історичну перемогу.

– Сьогодні в Австрії відбуваються вибори до нижньої палати парламенту. Протягом останніх кількох місяців у опитуваннях лідирує праворадикальна Австрійська партія свободи (FPÖ) – їй пророкують від 26% до 28% голосів.
– Партія раніше потрапляла у скандали через передбачувані зв’язки з кремлем. Опитування показують, що той, хто переможе, не набере абсолютної більшості, але претендує на право очолити коаліційний уряд.
– У європейській спільноті з тривогою ставляться до перспективи зміцнення правих в Австрії насамперед через критичне ставлення FPÖ до стратегії Заходу щодо війни в Україні.
– Після початку російського вторгнення австрійські ультраправі не виступили з однозначною підтримкою Києва та висловилися проти санкцій щодо москви й за відновлення енергетичної співпраці з росією.

3. Головна проросійська партія Болгарії посідає друге місце перед виборами.

– “Відродження”, провідна проросійська ультраправа партія Болгарії, може посісти друге місце на парламентських виборах, що відбудуться 27 жовтня, свідчать результати опитування соціологічного агентства Trend.
– Правоцентристська партія ГЄРБ знову може посісти перше місце з 24,8%, впевнено випереджаючи “Відродження” з 15,6% і реформістський альянс і власників мандатів у двох останніх короткострокових коаліційних урядах “Ми продовжуємо зміни/Демократична Болгарія” з 15,1%.

4. Північна Корея засудила військову допомогу США Україні та пригрозила ядерною війною.

– Північна Корея, яку звинувачують у незаконному постачанні зброї росії, заявила в неділю, що військова допомога США Україні вартістю 8 мільярдів доларів є «неймовірною помилкою» та грою з вогнем проти ядерної супердержави росії.
– Кім Йо Чен, сестра лідера Північної Кореї Кім Чен Ина, заявила, що Вашингтон посилює конфлікт в Україні та веде всю Європу на межу ядерної війни.
– Північна Корея та росія різко покращили свої зв’язки минулого року, коли їхні лідери двічі зустрілися та домовилися про «всеосяжне стратегічне партнерство», яке включає зобов’язання щодо взаємної оборони.
– Північна Корея відправила до росії щонайменше 16 500 контейнерів зброї з вересня минулого року, і росія випустила ракети з цих поставок по Україні, заявили Сполучені Штати.

5. рф майже вдвічі збільшила виробництво БПЛА Shahed 136, стверджує Інститут науки та міжнародної безпеки (ISIS).

– Промислова зона «Алабуга» у Татарстані планувала поставити до армії 6000 безпілотників до вересня 2025 року, проте вже перевиконала план, відправивши понад 6 тисяч БПЛА до кінця серпня 2024 року.
– Якщо росія продовжить закуповувати всі необхідні комплектуючі за кордоном, то до вересня 2025 року зможе зробити ще 4700 БПЛА.

6. російські та білоруські спортсмени не будуть допущені до участі у турнірах під егідою Міжнародної федерації лижного спорту та сноуборду на наступний сезон. Про це повідомили у прес-службі організації.

Автор