Економічні аргументи до змін

Ростислав Павленко

Bloomberg у низці публікацій підмітив тенденції, які мають спонукати українську владу докорінно змінити підхід до оборони в усіх аспектах – від керування всередині до спілкування з партнерами.

Перше, – констатується, що росія посилила тиск на Захід за допомогою диверсій, спецоперацій та інших заходів гібридного впливу. Тут небезпека, – щоб це не посилило бажання партнерів притримати ресурси для власної оборони та безпеки.

Адже, по-друге, «лінійні» можливості підтримки (це якщо нічого не змінювати, а просто раз у раз виділяти кошти) Заходом України починають вичерпуватися. Тут потрібно запропонувати такі зміни у механізмах, щоб вони забезпечили вчасне і достатнє фінансування.

Третє, – голоси популістів-ізоляціоністів не стихають, а посилюються. Вже ближчим часом «нормальним» політикам треба буде шукати опертя на групи інтересів, які доводили б, що підтримка України не лише моральна, але й вигідна справа.

Усе це формує вимоги до нового підходу України – економічної аргументації, максимального залучення приватного сектору:

1. Зробити технологічне переозброєння, інноваційні розробки безумовним пріоритетом для захоплення і утримання ініціативи на полі бою.
Спростити адміністративні процеси для підтримки таких розробок бізнесом, перевірки якості і прозорого розподілу зразків у військах.

2. Максимально задіювати можливості українських підприємств (і не «своїх», а усіх, хто здатен) до спільних проєктів із виробництва озброєнь, боєприпасів і новітніх технологічних рішень.
Зробити таке виробництво взаємовигідним із партнерами.

3. Відмовитися від стяжально-репресивної моделі управління економікою. Відмовитися від тиску правоохоронців і контролерів на виробництво. Забезпечити верховенство права і загальний діловий клімат, який не відштовхував би «інвестиції воєнного часу» (такі є і можуть бути щедрими, погляньте на Ізраїль).

А у нас натомість Гетманцев уже анонсує нову хвилю підвищення податків…

 

Колаж: “БізнесЦензор”

Автор