Санкції на часі. 27.09.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 27.09.2024.

1. «Газпром» більше не входить до сотні найприбутковіших компаній росії.

– У щорічному рейтингу найбільших російських компаній за розміром чистого прибутку лідер 2023 року “Газпром” у 2024 році не лише втратив свої позиції, а й не зміг потрапити у першу сотню.
– Вперше за 25 років “Газпром” закрив 2023 рік зі збитком у розмірі 629 млрд рублів, тоді як роком раніше його прибуток становив 1,23 трлн рублів.
– Згідно з внутрішнім звітом, підготовленим для керівництва компанії, відновити експорт газу до колишнього рівня в найближчі десять років не вдасться.
– Очікується, що до 2035 року обсяг експорту в середньому становитиме лише 50-75 млрд кубометрів на рік — приблизно третину від показників, які передували вторгненню росії до України.
– Основною причиною збитків “Газпрому” стало різке зниження видобутку газу та постачання до Європи, викликане санкціями, накладеними на росію через напад на Україну.
– 2023 року видобуток газу компанією скоротився до 404 млрд кубометрів — це мінімальний рівень з 1990 року. Обсяг поставок за кордон склав лише 69 млрд кубометрів, що стало найнижчим показником із 1985 року.
– До Європи було експортовано лише 28 млрд кубометрів газу, що відповідає рівню кінця 1970-х років.
– Частка “Газпрому” на європейському ринку знизилася втричі – з 45% до 15%.

2. У росії спостерігається погіршення ситуації з юанями.

– Китайський юань на Московській біржі знову дорожчий за 13 рублів, і це ще не межа.
– Ситуація з юаневою ліквідністю в росії важка, і поки немає жодних інструментів покращення, є лише фактори погіршення, тому що проблеми з транскордонними розрахунками будуть змушувати корпоративних клієнтів разом зі зменшенням нормативу обсягу продажів обов’язкової виручки, залишати цей виторг у нерезидентському просторі, тому на російський ринок приходитиме дедалі менше юанів.

3. У росії витрати бюджету на обслуговування держборгу зросли у 1,5 раза.

– За перше півріччя 2024 року витрати бюджету рф на обслуговування держборгу склали 1,1 трлн рублів, йдеться в доповіді Рахункової палати.
– Порівняно з аналогічним періодом 2023-го витрати з цієї статті збільшились у півтора рази. При цьому частка коштів на обслуговування держборгу у загальному обсязі видатків бюджету становила 6%.
– Для порівняння, витрати в 1,1 трлн перевищують заплановані на рік витрати на спорт, культуру, ЗМІ, охорону навколишнього середовища, разом узяті, випливає з бюджету на 2024 рік.
– За даними аудиторів, із усієї суми на погашення держборгу переважна частина (1 трлн) була спрямована на погашення внутрішніх зобов’язань: облігацій та держгарантій. Інші 77 млрд ($857 млн) припали на зовнішній держборг.

4. Росія очолила десятку країн із найбільшими обсягами імпорту автомобілів з Китаю.

– З початку року з Китаю було ввезено понад 705,5 тис. автомобілів на суму $1,6 млрд.
– За результатами січня-серпня росія більш ніж удвічі випередила Мексику, яка посіла другий рядок серед десяти найбільших експортних ринків для китайських автовиробників, імпортувавши із КНР 322,5 тис. авто.
– На третьому місці ОАЕ (203 тис. штук), на четвертому – Бразилія (192,2 тис. машини). П’ята позиція у Бельгії (182,5 тис. екз.), яка в Євросоюзі є основним хабом для постачання машин з Китаю — далі вони розподіляються по інших країнах ЄС.
– Експерти вважають, що цього року кількість автомобілів, поставлених із Китаю до росії, перевищить 1 млн. штук.

5. Китайським підприємствам стає все складніше експортувати товари до росії.

– Майже всі банки КНР відмовилися обробляти платежі у юанях від підсанкційних кредитних організацій рф. Продовжуються труднощі з відкриттям рахунків і у шанхайській філії банку ВТБ.
– росія посіла шосте місце у експорті КНР за 2023 рік. Однак фінансові організації Піднебесної відмовляються приймати платежі з рф, побоюючись вторинних санкцій США.

6. У вересні експорт російського мазуту та дизелю збільшився на 10%.

– Постачання російського палива на світовий ринок збільшилося в першій половині поточного місяця на 10% порівняно з рівнем серпня за рахунок відновлення експорту мазуту та дизеля.
– Загальний обсяг морських партій палива досяг 2,2 млн б/д за перші 15 днів вересня. При цьому рівень експорту дизеля і газойлю досяг рівня 807 тис. б/д, це на 10% вище за серпневий рівень.
– Мазуту відправили на 13% більше, ніж у серпні — 749 тис. б/д.
– Минулого місяця експорт мазуту та дизеля впав до найнижчого показника за 4 місяці. При цьому саме ці нафтопродукти займають 70% усіх паливних поставок росії на світовий ринок.

7. Уряд США запровадив санкції проти російських віртуальних фінансових платформ PM2BTC, Cryptex та окремих громадян рф через кіберзлочинні дії та відмивання грошей. Про це йдеться в офіційному повідомленні Мінфіну США.

– «Сьогодні Міністерство фінансів США вживає заходів у рамках скоординованих міжнародних зусиль для припинення роботи російських кіберзлочинних сервісів», – зазначається в повідомленні.
– Зокрема, Мережа боротьби з фінансовими злочинами (FinCEN) вводить обмеження проти російського обмінника віртуальної валюти PM2BTC, залученого до відмивання грошей в росії.
– Крім того, Офіс контролю за іноземними активами (OFAC) запроваджує санкції проти громадянина рф Сергія Іванова, який відіграє значну роль у процесах відмивання грошей, а також проти біржі віртуальної валюти Cryptex, зареєстрованої в Сент-Вінсенті та Гренадинах.
– При цьому зазначається, що санкції FinCEN і OFAC узгоджені з діями інших урядових установ США та міжнародних партнерів.
– Державний департамент США запропонував винагороду до $10 мільйонів за інформацію, яка приведе до арешту та/або засудження Іванова. Крім того, Секретна служба США та Прокуратура США у Східному окрузі штату Вірджинія у цьому зв’язку оголосили офіційні звинувачення проти Іванова та ще одного росіянина, Тимура Шахмаметова.

8. США та ЄС близькі до угоди про допомогу Україні у розмірі 50 мільярдів доларів за рахунок російських активів.

– США повідомили Європейському союзу, що внесуть 20 мільярдів доларів до масштабного пакету допомоги Україні, який очолює G7, якщо блок змінить свій режим російських санкцій.
– Навіть якщо ЄС не внесе зміни до своїх санкцій, США все одно зроблять свій внесок у запланований пакет допомоги, але в меншому обсязі. У червні G7 досягла принципової згоди про надання Україні безповоротного кредиту, який буде погашено за рахунок прибутку, отриманого від заморожених активів російського центрального банку на суму близько 280 мільярдів доларів, більшість яких зберігається в Європі.
– США та ЄС спочатку домовилися про внесення аналогічних сум у розмірі близько 20 мільярдів доларів кожна, поки Вашингтон не зажадав від Європи більш довготривалого режиму санкцій, щоб гарантувати, що ці надприбутки залишаться доступними.
– Наразі ЄС коригує свої санкції щодо іммобілізованих активів, щоб вони оновлювалися кожні 36 місяців відповідно до вимог США.
– Угорщина, яка часто затримує чи блокує зусилля ЄС щодо підтримки України, запропонувала відкласти ухвалення рішення про іммобілізацію російських активів до виборів у США 5 листопада.

9. Індія не буде купувати у росії ЗПГ з санкційного проєкту Arctic LNG 2.

– Індія не купуватиме ЗПГ, вироблений у російському проекті Arctic LNG 2, на який накладено санкції західних країн, заявив у п’ятницю міністр нафти Індії Панкадж Джайн.
– Проєкт « Arctic LNG 2» російської компанії «Новатек» підпадає під санкції Заходу через війну росії з Україною. Сполучені Штати також наклали санкції на сотні юридичних і фізичних осіб за підтримку військових зусиль росії, включно з компаніями, які підтримують розробку проєкту Arctic LNG 2 і його постачання ЗПГ.

 

Карикатура: Борис Дьомін

Автор