Санкції на часі. 21.09.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 21.09.2024.

1. Великий російський бізнес зіткнувся з проблемами погашення боргів у китайських юанях, які накопичились після початку війни в Україні.

– Через дефіцит юанів на російському ринку, який різко посилився наприкінці літа та восени, про неможливість виплат у китайській валюті інвесторів попередив «Совкомфлот».
– Найбільший у росії власник нафтових танкерів і головний оператор тіньового флоту російських нафтовиків, «Совкомфлот» повідомив, що виплатить у рублях найближчий купон із випуску юаневих облігацій.
– Причина — у недоступності юаневої ліквідності: великі емітенти юаневих бондів уже забрали з Мосбіржі всю доступну китайську валюту, а її приплив ускладнюється через санкції.
– Складнощі виникли і у компаній-експортерів. Вони брали кредити у російських банків у юанях під майбутню виручку, продавали ці юані на біржі, виконуючи указ про обов’язковість таких продажів, а реальний виторг завис через поточні складні платіжні ланцюжки – віддавати банкам нічого.

2. росіянам закриють доступ до Великого адронного колайдера.

– Європейська організація з ядерних досліджень (ЦЕРН), відома як оператор Великого адронного колайдера у Швейцарії, з 1 грудня цього року відмовить сотням вчених, пов’язаним із російськими організаціями, у доступі до своїх об’єктів. Рішення пов’язане з агресією росії проти України.
– З грудня вчені, які працюють і пов’язані з російськими інститутами, більше не зможуть відвідувати ЦЕРН і мають здати свої французькі та швейцарські посвідки на проживання.
– Щоб продовжити роботу в лабораторіях організації, їм доведеться розірвати співпрацю з російськими установами та перейти до іноземних наукових інститутів.

3. росія збільшує постачання газу до Китаю.

– «Газпром» домовився з China National Petroleum Corp. про дострокове збільшення обсягів постачання газу газопроводом «Сила Сибіру» до максимальної потужності до кінця року.
– «Газпром» поступово нарощує експорт газопроводом, проєктна потужність якого становить 38 мільярдів кубометрів на рік.
– Компанія також розробляє ще один газопровід для доставки газу з Далекого Сходу росії до Китаю.
– Третій маршрут – «Сила Сибіру-2» – як і раніше обговорюється. За ним щорічний обсяг постачання російського газу до Китаю може становити майже 100 мільярдів кубометрів.
– Однак переговори зайшли в глухий кут, оскільки обидві сторони досі не можуть домовитися про ціну на газ.

4. російські нафтові танкери, які знаходяться під санкціями, знову залучені до перевезення нафти.

– Танкери, що потрапили під західні санкції, довгий час не брали участі у вивезенні російської нафти, але останнім часом ситуація змінюється. Після кількох успішних поставок до Китаю такі судна почали використовувати дедалі частіше.
– Перші санкції проти танкерів і пов’язаних з ними компаній США почали вводити минулого жовтня, потім до них приєдналися ЄС та Великобританія. Такі судна місяцями стояли на рейді біля російських портів (деякі до восьми місяців).
– Але з кінця квітня не менше 17 танкерів вирушили з них із вантажем сирої нафти або нафтопродуктів, повідомляє Bloomberg з посиланням на дані щодо відстеження суден.
– Процес прискорився в серпні, а у вересні, судячи з поточної ситуації, кількість підсанкційних суден, що беруть участь в експорті нафти, буде ще більшою. Вони тепер навіть не приховують, куди йдуть, вказуючи на ціль рейсу Китай чи Індію.
– Зараз 11 танкерів, що потрапили під санкції, стоять на якорі в тихоокеанському порту Козьміно, сім біля Усть-Луги на Балтиці, ще три вже кілька місяців знаходяться в Чорному морі, а два — біля Мурманська.

5. США допоможуть Сербії знизити енергозалежність від росії.

– Представники США та Сербії підписали у Вашингтоні угоду про стратегічне співробітництво в енергетиці, повідомив Держдепартамент. Воно розширить можливості для інвестицій американських компаній в енергетичний сектор Сербії, зокрема в галузі зеленої енергетики, що зміцнить стратегічне партнерство між двома країнами.
– “Це допоможе Сербії диверсифікувати та наростити електрогенерацію та підтримати зростання своєї економіки”, – заявив заступник держсекретаря Хосе Фернандес.
– Поки зростання економіки підтримується зокрема за рахунок дешевого російського газу: щоб утримати союзника, «Газпром» постачає йому паливо за низькою ціною.
– При цьому держкомпанія “Србіягаз” домовилася з “Газпромом” про збільшення поставок взимку з 6 млн до 11 млн куб. м на добу.

6. Німецька Uniper та американська ConocoPhillips уклали угоду терміном на 10 років і домовилися на постачання до 10 млрд куб м природного газу.

– За умовами договору, ConocoPhillips постачатиме газ Uniper на північному заході Європи через газопровід.
– Американська компанія має частки у газових родовищах Норвегії. Газ поступає до континентальної Європи та Великобританії. Співпраця між компаніями триває вже понад 40 років.
– Для ConocoPhillips ця угода означає зміцнення її енергетичного бізнесу в Європі, де з кожним роком зростає прагнення скорочення залежності від російського трубопровідного газу.

Автор