З плануванням у нас віддавна велика біда

Володимир Омелян

Коли я вперше почув офіційні пояснення, що в бюджеті не вистачає коштів на виплату військовим з кінця вересня, бо обсяги зовнішньої допомоги на початку 2024 були з запізненнями, і довелося наближати інші статті бюджету, щоб перекривати поточні, – я подумав: ок, можливо логічно.

Потім дивний публічний спалах із радикальним збільшенням податків, щоб перекрити бюджетну дірку у 500 млрд грн, потужний настрій якого так само раптово вщух, хоча діра залишилася.

Сьогодні я чую шокуюче пояснення «найкращого премʼєр-міністра усіх часів і народів», що відсутність грошей на виплати у нас через невиконаний чийсь план завершити війну влітку поточного року.

Тобто спершу у нас плани взагалі без війни, потім війни на 2-3 тижні, далі щоразу до літа. І наче всі «ми» чудові, але «хтось» постійно щось не так робить чи не додає, тому все погано виходить.

Новий план – до листопада/грудня 2024? Не боїтеся з такими планами потім по Дніпру чи в Карпатах опинитися?

А які у нас плани на 2025, можна скромно запитати? Бо це не лише військовим, але й цивільним дуже цікаво! Причому не лише нашим.

Як ідуть переговори з нашими партнерами по бюджетній підтримці України на наступний рік?

З плануванням у нас віддавна велика біда, маємо нарешті це визнати.

Бо фантазії, які наче вказують шлях до процвітання, потім виявляються маренням і ведуть до катастрофи.

П.С. Ще дивно, що воювати планували до літа, а кошти на телемарафон до кінця року. Може, хоч кошти на вибори у 2025-му зараз закладуть, раз у нас такі глобальні плани. Якраз до 15 вересня Уряд має схвалити і передати до парламенту проєкт бюджету на 2025 рік.


Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Схоже, Шмигаля задовбало виправляти постійні проколи зеленої влади, і він почав рубати правду-матку від плеча.

Спершу Шмигаль заявив, що бюджет країни складали, виходячи з прогнозу, ніби війна триватиме до середини літа 2024 р. Доречне питання, від кого уряд міг отримати такий прогноз? Відповідь: від тих, хто має максимум інформації про безпеку країни і про міжнародні домовленості. Тобто від політичного керівництва. Тобто від офісу президента.

Простіше кажучи, Шмигаль вказав на Зеленського, Єрмака і Татарова – це вони війну планували до літа, і тому уряд не передбачив у бюджеті виплати по бойових.

Тепер Шмигаль заявив, що уряд взагалі не дотичний до переговорів про транзит російських газу та нафти через Україну до Угорщини. Тобто всі домовленості поукладав той таки офіс президента. Знову Зеленський, Єрмак і Татаров.

Цікаво, що за такий приступ відвертості стався зі Шмигалем? Він про щось знає? Він чекає часів, коли доведеться відповідати за зроблене і діє наввипередки?

 

Фото: Анна Стешенко/LB.ua

Автори
, ,