Вісті з фронтів. 11.09.2024

Костянтин Машовець

ЗСУ, схоже, відійшли з Маринівки, а передові підрозділи противника прориваються між Українськом (яке, ймовірно, найближчим часом, противник також візьме під свій контроль) та Селидовим.

Таким чином, дуже вірогідно, що ЗСУ будуть вимушені повністю полишити плацдарм східніше р. Вовча по напрямку на с. Невельське й відійти на рубіж принаймні Гірник – Курахівка.

Окрім цього, очевидно, ситуація в районі м. Селидового також суттєво погіршилася.

Противник дуже близький до того, аби таки увійти в місто зі сходу та північного сходу, йому також вдалося просунутись західніше Новогродівки.

Тому, мабуть, завтрашній огляд ми зробимо знову по Покровському напрямку, відклавши трохи ситуацію на Вугледарському напрямку на пізніший час.


Олександр Коваленко

На другий місяць Курської операції російські війська розгорнули дії, схожі на те, що можна назвати контрнаступом. Фактично, збільшивши Курське угруповання до понад 35 тисяч осіб, командування вирішило, що цієї кількості їм вистачить для витіснення українських сил із Курської області.

Просування росіян почалося в районі населених пунктів Апанасівка – Снагость, Журавлі – Калинів, Погребки та Борки. Таким чином, вони діють одразу з чотирьох напрямків:

  • Апанасівка-Снагость – щоб деблокувати Глушківський район і повернути контроль над дорогою Коренево-Троїцьке.
  • Журавлі-Калинов – для повернення контролю над логістикою Коренево-Сафонівка з подальшим спрощенням логістики північним фронтом.
  • Погребки – вигод на дорогу Льгов-Суджа та саму Суджу з півночі.
  • Бірки – закрити південно-східний сектор контролю СОУ по річці Псел.

Нагадаю, що до контрнаступу залучено підрозділи:

– двічі утилізованою 155-ю ОБр МП;
– 56-го ПДП, що зараз у вкрай ущемленому становищі;
– 810-а ОБр МП, що рік сточувала зуби об кремінь у Кринках, потім відправлена ​​на Покровський напрямок, а потім кинута до Курської області;
– 11-а ОДШБр;
– 488-й МСП зі складу 144-ї МСД;
– 71-й МСП;
– 38-а ОМСБр;
– 64-а ОМСБр;
– 200-а ОМСБр;
– ОШБ «Пятнашка» на кордоні Курської та Бєлгородської областей.

Крім того, додатково було передислоковано 22-й загін “БАРС” із району Павлівки на Донеччині.

Російське командування так само дало добро на активне застосування механізованої компоненти, і дії окупантів відбуваються за підтримки техніки, але з обмеженим застосуванням артилерії. У свою чергу, через активізацію своїх підрозділів росіяни зменшили застосування КАБ по лінії боєзіткнення, яка в Курській області досі не стабілізована з російської сторони.

Загалом у російських військ зараз відзначається на ділянці Курської області кількісна перевага, але так було завжди, у свою чергу, обмежене застосування артилерії та зменшення ударів КАБами.

Найближча доба покаже, у що цей контрнаступ може зрештою вилитися.

Фото на заставці: 154 ОМБр

Автори
, ,