Санкції на часі. 10.09.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 10.09.2024.

1. В росії прогнозують втрату імпорту на $30 мільярдів через проблеми з платежами.

– За підсумками 2024 року обсяги імпорту в рф можуть бути на $29,2 млрд нижчими від початкового плану, випливає з оновленого макропрогнозу Мінекономрозвитку рф.
– За прогнозом, за рік в рф буде ввезено товарів на 294,9 млрд замість $324,1 млрд у квітневій версії прогнозу.
– В результаті замість збільшення імпорту порівняно з минулим роком на $21,2 млрд російська економіка отримає його скорочення на $8 млрд.
– Одночасно МЕР знизило оцінки імпорту на 2025-27 рр.: у підсумку обсяги поставок з-за кордону в росії будуть на $66,3 млрд менші від початкового плану.
– Нові оцінки російського уряду з імпорту гірші за найпесимістичніші офіційні прогнози, які давалися навесні.
– Головна причина – це складнощі з транскордонними розрахунками через дію вторинних санкцій.
– Після посилення режиму американських санкцій наприкінці грудня минулого року від роботи з росією практично відмовилися банки Туреччини, платежі стали масово блокувати банки Китаю, до яких з літа приєдналися кредитні організації Казахстану та Киргизстану – ключові фінансові хаби, через які проводили платежі російські компанії.
– російським імпортерам довелося вивозити в Гонконг золоті злитки, щоб розплатитися з постачальниками з КНР.
– У серпні затримки та блокування платежів розпочалися в банках ОАЕ, через які йшла оплата в юанях за китайську техніку та споживчі товари.

2. Падіння цін на нафту призвело до того, що доходи росії від продажу нафти впали до найнижчого рівня з лютого.

– Падіння цін призвело до того, що головна російська нафта марки Urals знову опустилася до межі в 60 доларів за барель, яку G7 намагалася встановити для кремля.
– За даними Argus Media, у п’ятницю нафта марки Urals у російських портах Балтії торгувалася в середньому за $60,12.
– Середні обсяги сирої нафти за місяць на тижні знизилися до 3,13 млн барелів на день, що на 30 000 барелів на день менше, ніж у попередній період.
– Потоки за тиждень змінилися в протилежному напрямку, збільшившись приблизно на 40 000 барелів на день.
– Зниження світових цін змусило декілька країн-членів ОПЕК+, включаючи росію, відкласти до грудня ослаблення обмежень на видобуток, яке планувалося розпочати у жовтні.

3. Після припинення транзитних поставок через Україну “Газпром” може втратити $6,5 млрд на рік.

– В останні роки минулого десятиліття обсяги постачання російського газу до Європи через Україну трималися близько 90 млрд кубометрів на рік, потім стали падати і в 2021 р. склали 42 млрд.
– У перший рік війни один із двох газопроводів через Україну перестав працювати після того, як «Газпром» вимагав оплачувати експорт рублями, а багато покупців відмовилися.
– У 2023 році через Україну надійшло лише 15 млрд кубометрів газу.
– На сьогодні отримують газ по трубі лише дві країни — Словаччина та Австрія. Обидві заявили, що готові до припинення імпорту, оскільки Україна не має наміру продовжувати з «Газпромом» контракт, що закінчується цього року.
– Компанія SPP, найбільший постачальник газу в Словаччині, назвала ситуацію із забезпеченням газу напередодні зими комфортною.
– У Відні сподіваються, що зупинка постачань через Україну дозволить їй розірвати чинні контракти з «Газпромом» без виплати штрафів.
– За даними Gas Infrastructure Europe, запаси в газосховищах Австрії зараз становлять 91,5%, Словаччини – 92%.
– Загалом європейські сховища заповнені на 93%.

4. У росії чисті продажі іноземної валюти найбільшими експортерами в серпні склали $11,9 млрд (мінус 1% місяць до місяця).

– Попит на валюту загалом підвищився, зокрема і з боку населення.
– Динаміка російського експорту в липні-серпні, яка впливатиме на обсяги повернення валюти цієї осені, а також зниження експортних цін за основними сировинними позиціями (за винятком газу та постачання нафти до Туреччини) вказують на ймовірне скорочення майбутніх надходжень та можливе послаблення рубля.

5. Російські банки почали різко підвищувати тарифи за переведення юанів до інших банків.

– У трьох банках вони перевищують 6% від суми переказу.
– Банк «Уралсиб» попередив, що з 13 вересня підвищить комісію за такі перекази до 6,5%, СДМ-банк підвищив її з понеділка — тепер вона становить 6,2%, а Експобанк зробив це минулого тижня, переведення юанів із нього тепер обходиться у 6,5%.
– Таку комісію банку можна порівняти з максимальними річними відсотковими ставками за вкладами в юанях у російських банках, які у кращому разі досягають 6,5% річних.

6. Сполучені Штати Америки разом із партнерами готові вжити серйозних заходів щодо Ірану через можливе постачання росії балістичних ракет малого радіусу дії.

– Таку заяву під час брифінгу зробив заступник представника Державного департаменту США Ведант Патель.
– “Ми дуже стурбовані цією інформацією. Ми ясно дали зрозуміти з нашими партнерами щодо G7, що готові до дій, які можуть призвести до серйозних наслідків”, — сказав Патель, коментуючи інформацію про постачання Іраном ракет росії.
– “Нам відома надана союзниками інформація, що заслуговує на довіру, про постачання іранських балістичних ракет росії”, — зазначив спікер.
– Він також заявив про можливість ввести нові санкції проти Тегерана, якщо такі постачання ракет буде підтверджено.

7. Велика Британія оновила санкції проти Ірану та росії. Під обмеження, зокрема, потрапили Повітряно-космічні сили росії.

– Крім того, санкції запроваджено щодо 924-го Центру безпілотної авіації рф, командування військово-транспортної авіації країни-агресорки та кількох суден.
– За даними “Донбас.Реалії”, поблизу цього центру розташований полігон для тренування операторів “Шахедів”.

8. Угорська енергокомпанія Mol заявила, що досягла угоди , яка забезпечить продовження постачання російської нафти трубопроводом через Україну до Угорщини та Словаччини.

– Компанія заявила, що нова домовленість забезпечує «стійке рішення» для транспортування сирої нафти трубопроводом «Дружба».
– Вона передбачає, що Mol із 9 вересня відповідатиме за обсяги сирої нафти на білорусько-українському кордоні.
– Україна наприкінці червня заборонила транзит нафти ЛУКОЙЛу своєю територією.

9. Ризики розливу нафти на узбережжі Данії зростають, оскільки танкери російського тіньового флоту відмовляються від послуг лоцманів.

– Танкери, які перевозять російську нафту через небезпечні судноплавні протоки Данії, все частіше відмовляються від послуг лоцманів, підвищуючи ймовірність розливу нафти біля узбережжя країни.
– За три місяці до липня 20% усіх танкерів так званого тіньового флоту, які перевозили російську нафту через данські протоки, відмовилися від допомоги лоцманів. Ця частка зросла з 4% роком раніше.
– Протоки, які щодня перетинаються поромами та іншим морським транспортом, можуть бути важкими для навігації.
– Використання послуг лоцманів рекомендовано Міжнародною морською організацією та є звичним явищем протягом десятиліть, допомагаючи уникнути будь-якого виду великого розливу за весь цей час.
– Але москва, якій через західні санкції заборонено безперешкодний доступ до основних світових танкерів, все більше покладається на флот старих суден, які погано обслуговуються, мають незаявлених власників і сумнівну страховку.
– Ці судна, які зараз становлять найбільшу частину транспортування російської нафти, є основними, які відмовляються від лоцманського проводу.
– Відсутність у екіпажів суден тіньового флоту знань місцевих вод у поєднанні зі старими кораблями та погано підготовленими екіпажами підвищує ризик аварії, яка може мати руйнівний вплив на морську екосистему та берегову лінію цього крихкого водного шляху.

10. У Латвії можуть заборонити продавати нерухомість росіянам.

– Влада Латвії обговорює можливість запровадження заборони на продаж нерухомості громадянам росії.
– Урядова коаліція проаналізує досвід Фінляндії, яка нещодавно заборонила фізичним та юридичним особам із рф купувати нерухомість.
– 2 вересня влада Фінляндії представила законопроєкт, який забороняє громадянам росії здійснювати будь-які угоди з нерухомістю. Ініціативу було підготовлено фінським Міністерством оборони.

11. Хмарний сервіс для створення сайтів Wix з 12 вересня обмежить доступ до своїх сервісів для росіян, повідомляє підтримка платформи.

– Блокування відбудеться незалежно від того, безкоштовний був обліковий запис або платний.

12. Колишнього продавця лазерних зварювальних апаратів заарештували в понеділок за звинуваченням у змові з метою ухилення від законів США про експортний контроль з метою продажу продукції своєї компанії підрозділу російської державної атомної компанії «Росатом».

– Сему Бхамбхані висунуто звинувачення у роботі з російським громадянином, який перепродав лазерне обладнання російському уряду. У обвинуваченні зазначається, що вони використовували підроблені експортні документи, щоб приховати справжнього кінцевого користувача машин від уряду США.
– Згідно з обвинувальним актом, Бхамбхані працював продавцем для глобального постачальника лазерного обладнання, яке використовується для зварювання, маркування, різання, глибокого гравіювання та систем руху з підприємствами в Род-Айленді та Флориді.
– Обладнання було продано з 2015 по 2021 рік дочірньому підприємству «Росатома» в Єкатеринбурзі, яке виробляло компоненти для ядерних боєприпасів і різні цивільні товари, згідно з обвинуваченням.
– У звинувачувальних документах стверджується, що Бхамбхані час від часу обговорював з передбачуваним посередником, російським громадянином на ім’я Максим Тесленко, необхідність знайти способи обійти експортний контроль США, щоб зробити продажі можливими.
– Після вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року уряд США ще більше обмежив можливість компаній експортувати товари, які росія могла б використовувати у своїй оборонній, аерокосмічній і морській промисловості.

Автор