росія створює тіньовий газовий флот

Антон Швець

Прочитав на Блумбергу про те, як росіяни намагаються створити тіньовий флот і транспортувати СПГ.

Знайшовся такий собі російський танкер зі скрапленим газом, пришвартований до «Арктик СПГ-2». Ну, й звісно, танкер цей не має страховика, керується маловідомою індійською компанією і прикидається, що знаходиться в іншому місці.

Кажуть, що судно, яке нещодавно пришвартувалося до експортного заводу «Арктик СПГ-2», – це Pioneer (на фото). Це видно за зовнішнім виглядом і розміром палуби.

Так ось, Pioneer посилає сигнали про те, що знаходиться за 1300 км від реальної локації. Зараз він керується компанією Ocean Speedstar Solutions. Компанія зареєстрована у червні й має юридичну адресу недалеко від Мумбаї.

Дані відстеження судна говорять про те, що воно знаходиться в Баренцевому морі, далеко від «Арктик СПГ-2». А на супутникових знімках було видно, що танкер завантажувати на цьому заводі. На час завантаження росіяни просто вимикали передачу даних про своє місцеперебування.

Цікаво, що до червня судно перебувало в управлінні ще однієї маловідомої дубайської компанії Nur Global Shipping.

У 2022 вже була схожа схема. Тоді індійська компанія-ноунейм Gatik Ship Management накупила танкерів і стала одним із найбільших їх власників, а потім перевозила російську нафту в Індію. З дубайськими компаніями, до речі, була така сама історія. Зараз росіяни через такі самі компанії-ноунейми намагаються робити те саме.

А тепер до діла. Відключення транспондера глобально не заважатиме розслідуванню, а ось якщо газовоз зіштовхнеться з іншим крупним судном, то результатом буде не просто виток нафти і пожежа, а великий бабах і від кожного судна залишиться шукати хіба запчастини.

Автор