Санкції на часі. 04.08.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 04.08.2024.

1. Росіяни все частіше не можуть впоратися з обслуговуванням боргів.

– У II кварталі кількість заявок на реструктуризацію заборгованості збільшилася на 21% в порівнянні з I кварталом до 915 тис.
– Це помітно швидше, ніж ріс портфель: за три місяці кредити населенню збільшилися на 6,3% до 37 трлн руб.
– ЦБ рф називає однією з причин зростання попиту на реструктуризацію збільшення з цього року максимального розміру кредиту, за яким можна вимагати кредитних канікул до півроку.
– Він зріс у 1,5 рази за споживчими кредитами та кредитними картками (до 450 і 150 тис. руб. відповідно) і з 0,7 до 1,6 млн руб. з автокредитів.

2. YouTube перестав працювати у високій якості майже у всіх браузерах у росії.

– Американський відеохостинг YouTube тепер не відтворює відео у високій якості у більшості браузерів на території росії, встановлених на стаціонарних комп’ютерах і ноутбуках.
– Проблеми з трансляцією виникають у Google Chrome, Opera, Mozilla Firefox та Mi Browser.
– Поки що коректно працює тільки «Яндекс браузер» і Safari, проте мобільна версія останнього перекидає користувача у додаток відеохостингу.
– Незадовго до цього голова комітету Держдуми з питань інформаційної політики Олександр Хінштейн анонсував зниження швидкості завантаження YouTube до 70% на початку серпня.
– Він назвав “деградацію” платформи “вимушеним кроком, спрямованим проти адміністрації іноземного ресурсу”, який “безкарно порушує та ігнорує” російське законодавство.

3. Інженери атомних підводних човнів у Великобританії використовують програмне забезпечення, розроблене в росії та білорусі.

– Компанія, яка забезпечує роботу атомного підводного флоту Великобританії, хотіла модернізувати свою внутрішню мережу.
– Для цього було найнято розробників ыз білорусі, один із яких працював із дому в Томську.
– Пізніше у відповідальних осіб з’явилися “побоювання”, що код, створений російськими та білоруськими розробниками, може бути використаний для розкриття місцезнаходження британських підводних човнів.
– Міністерство оборони Великобританії вважало порушення безпеки серйозною загрозою обороні та розпочало розслідування.

4. Австрія відмовиться від російського газу до 2027 року.

– Правляча коаліція Австрії домовилася внести відмову від російського газу до 2027 року у нову безпекову стратегію країни. Наразі питання перебуває на стадії доопрацювання.
– Однією з причин, чому Австрія вирішила відмовитися від російського газу, є те, що кошти, отримані Москвою від продажу палива, використовуються для фінансування війни проти України.
– Також австрійський уряд вважає, що залежність від російського газу загрожує економіці Австрії.

5. ВПС Швеції та Німеччини перехопили російські винищувачі поблизу Латвії.

– Військово-повітряні сили Німеччини разом зі шведськими колегами напередодні були підняті в повітря через російські винищувачі біля кордонів Латвії, повідомляє Bild.
– Німецькі та шведські літаки були підняті в міжнародний повітряний простір над Балтійським морем біля берегів Латвії через російські винищувачі, які спочатку не вдалось ідентифікувати.
– Два німецькі винищувачі Eurofighter і два шведські літаки піднімались в повітря як запобіжний захід, щоб встановити контакт із російськими пілотами, оскільки літаки прямували у напрямку Латвії.

Автор