Втрати російських окупантів в Україні за липень 2024 року

Олександр Коваленко / Обозреватель

Російські окупаційні війська в липні 2024 року зазнали серйозних втрат як в особовому складі, так і в техніці. Цілком очікувано, що ці показники у низці категорій встановили дуже високі й навіть рекордні значення.

Докладніше про це, а також як і чому це виявилося можливим – у матеріалі спільного проєкту OBOZ.UA та групи “Інформаційний спротив”.

Втрати особового складу

У липні російський окупаційний контингент зазнав не рекордних, але других за своїм показником втрат – 35 680 осіб.

Це стало наслідком як високої інтенсивності ведення бойових дій РОВ, так і проблеми з комплектацією технікою. Значну частину штурмових дій підрозділам РОВ доводилося минулого місяця здійснювати без достатньої підтримки механізованої компоненти або взагалі без неї.

Загалом третій місяць поспіль у 2024 році втрати окупаційних військ перевищують 35 тисяч осіб. Це, до речі, відповідає можливостям середньостатистичного щомісячного мобілізаційного потенціалу в Росії. Тобто третій місяць поспіль у Росії компенсація втрат о/с проходить або в нуль, або в мінус.

Втрати танків

У липні російські окупанти втратили 300 танків. Це не рекордний показник і обумовлений він тим, що російське командування намагається заощаджувати та мінімізувати застосування основних бойових танків у ході штурмових дій. А якщо танків стали менше виводити на передній край, то звідки взятися рекордам?

Проте навіть цей показник суттєвий і має достатній вплив на виснаження компоненти ОБТ, які російський військово-промисловий комплекс постачає до зони бойових дій у кількості до 300 одиниць на місяць із поступальним зниженням.

Втрати бойових броньованих машин

Втрати ББМ у окупантів у липні склали 653 одиниці. Як і з танками це не рекорд, що також пов’язано зі спробами командування РОВ економити техніку.

Але з урахуванням ставки РОВ ва-банк не виключено, що в серпні застосування ББМ ворогом буде інтенсифіковано, і втрати наприкінці літа можуть різко зрости.

Втрати ствольної артилерії

У липні російські окупаційні війська встановили черговий абсолютний рекорд із втрат ствольної артилерії – 1 520. Попередній рекорд за весь період повномасштабної війни був у червні – 1415, а до того у травні – 1160!

Відразу хочу зазначити, що втрати – це не стовідсоткове знищення артсистем, в більшості випадків це пошкодження, які на деякий час виводять одиницю з боєздатного стану, але при цьому зберігаючи її ремонтопридатність.

На складах і в центрах зберігання в Росії ще достатньо артсистем, які вони можуть відновлювати та відправляти до зони бойових дій. Кількості для щомісячної компенсації в нуль вистачить приблизно до року активних бойових дій. Але при цьому у продукції, що передається, буде знижуватися якість, а отже втрати або зростатимуть, або залишатимуться на досить високому рівні.

Втрати РСЗВ

У липні Сили оборони України знищили 21 російську реактивну систему залпового вогню.

Це традиційно досить низький показник, і навряд чи ми побачимо до кінця війни нові рекорди в категорії знищення цієї техніки. Це зумовлено тим, що у РОВ цих РСЗВ залишилося не так багато (як і ствольної артилерії), і окупанти намагаються розміщувати їх не в ближній зоні по лінії бойового зіткнення, а на граничному віддаленні для ускладнення ураження контрбатарейним вогнем.

Втрати ППО

Протягом липня російські окупанти втратили 33 системи протиповітряної оборони.

Це не абсолютний рекорд, а середньостатистичний показник знищення засобів цієї категорії, що не дозволяє російському ВПК компенсувати їх. Загалом втрати ППО окупаційних військ країни-агресора вже давно компенсуються навіть не в нуль, а стабільно в мінус щомісяця.

ППО – це саме та категорія, яка вже відчуває критичний дефіцит техніки.

Втрати автотранспорту

У липні РОВ встановили абсолютний рекорд із втрат автомобільного транспорту – 2 103.

Попереднього разу рекорд було встановлено у травні – 1 831. Як я раніше пояснював, така рекордна кількість втраченої автомобільної техніки зумовлена тим, що нестачу бронетехніки росіяни намагаються компенсувати цивільними автозасобами під час штурмових дій.

Результат очевидний.

Втрати спецтехніки

У липні категорія спеціальної техніки взяла впевнене “срібло” – 265.

Зростання втрат спецтехніки в окупантів фіксується з початку 2024 року. Тільки за перше півріччя було відзначено три абсолютні рекорди з втрат у цій категорії.

Наприкінці червня з’явилася інформація про нібито запит Росії у КНДР щодо відправлення в Україну північнокорейських інженерних бригад. Поки що немає офіційного підтвердження цієї інформації, але якщо це так, то в цьому немає нічого дивного. По суті, на сьогодні російські інженерні війська через високі втрати нефункціональні. Мабуть, це перший рід військ РОВ, який втратив свою функціональність у цій війні.

Висновки

Липень не змінив тенденцій одночасно як у встановленні рекордних показників втрат у РОВ, так і збереженні стабільно високого рівня.

Очевидно, що командування Сил оборони України, зберігаючи оборонну стратегію, досягає основної мети кампанії 2024 року – виснаження окупаційних військ, доведення їх до стану втрати наступальних і оборонних здібностей.

З урахуванням наявних показників можна сміливо говорити про те, що цей критичний для РОВ момент настане в 2025 році, і не виключено, що саме тоді оборонна стратегія СОУ зміниться на дещо інший формат ведення бойових дій.

Демілітаризація та денацифікація російської армії проходить чітко за планом.

Джерело

 

Фото: Генштаб ЗСУ

Автор