Діяльність рпц в Україні буде заборонена (фото, відео, брифінг)

Які ще аргументи потрібні? – Порошенко вимагає з трибуни проголосувати закон про заборону російської церкви в Україні

Петро Порошенко під час виступу з трибуни Верховної Ради закликав депутатів проголосувати у другому читанні законопроєкт №8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій». Як відомо, законопроєкт має на меті унеможливити діяльність в Україні релігійних організацій, керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України.

Порошенко під час виступу нагадав одну з заяв московського патріарха кіріла, який з перших днів підтримує збройну агресію росії і благословляє окупантів на вбивство українців.

«Когда россии противостоит весь англо-саксонский и западный мир, следует усилить поддержку российских военнослужащих, которые находятся на передовой, и каждый церковный приход рпц должен помогать тем, кто на линии огня. Ищите возможности, собирайте деньги, посылки, по возможности сами поезжайте».

Я вибачаюсь за російську мову, але це дослівна цитата псевдопатріарха, генерала фсб гундяєва, який закликає вбивати українців», – сказав Порошенко.

«Які ще аргументи потрібні цьому залу, цій президії для того, щоб врешті-решт поставити і проголосувати церковний закон? Що заважає нам, парламенту країни, яка вже одинадцятий рік стікає кров’ю, півтора року тримати законодавчу ініціативу українського уряду, не нашу – наша була краща, блокуючи сьогодні розгляд цього питання? Це буде промовисте голосування, і кожен українець зможе побачити політику «хто син його по духу, а хто по духу сучий син», – констатував п’ятий Президент.

Порошенко також спростував тези російської пропаганди про те, що нібито проти заборони московської церкви виступають західні союзники. «Це фейки, які розганяють за гроші москви фсб, «сук православних», Деркачів, нібито стверджуючи, що американці проти. Подивіться, будь ласка, виступ Майка Джонсона, який каже, що рпц – це удар в серце України. Хочу нагадати, що Томос, який я як Президент України мав честь отримати з рук Вселенського Патріарха, – одним з перших мене привітав Президент Сполучених Штатів Трамп. І не треба брехати – весь світ сьогодні разом з нами, з Україною», – переконаний Порошенко.

«Нагадаю: єдине, де в законопроєкті згадується слово «заборона» – це стосовно рпц. А от як росія забороняє, подивіться на останній храм ПЦУ, який знищений росією в Євпаторії. Подивіться на резолюцію Парламентської Асамблеї Ради Європи, яка визнає офіційно рпц інструментом російського впливу, пропаганди, який не має нічого спільного зі свободою віросповідання. А український філіал має визначитися: або він з Богом і Україною, або він з сатаною і росією. Вибір за ними. Вибір за вами», – звернувся Порошенко до депутатів.

Джерело

 

Московська церква вбиває! – Депутати «Євросолідарності» разом з колегами з інших фракцій блокують трибуну з вимогою заборонити рпц в Україні

Фракція «Європейська Солідарність» вимагає від президії Верховної Ради поставити в порядок денний законопроєкт про заборону московської церкви в Україні. Депутати «Євросолідарності» беруть участь у блокування трибуни ВР разом з представниками інших фракцій.

«Московська церква вбиває! Це меседж з яким заблоковано Верховна Рада України. Вимога – включення в порядок денний законопроєкт про заборону російської церкви в Україні. Мета – захист національних інтересів. Завдання – геть московського попа з нашої держави», – написала у соцмережах Ірина Фріз.

«Це питання виключно національної безпеки, бо слово «заборона» звучить лише один раз щодо діяльності російської православної церкви, яка спрямована, фактично, на підтримку продовження російської агресії. Бо рпц – це не церква. Навіть Папа Римський називав Кіріла вівтарним служкою путіна. Все зводиться до того, що рпц – це про механізми агресії, її підтримки і благословення на вбивства», – сказав Ростислав Павленко.

«Керівництво фракції слуг разом з ОПЗЖ саботують винесення на друге читання законопроєкту про заборону російської філії ФСБ в церковних рясах. Себто, саботують питання безпеки України. Ну ок. Слів не розуміють, будемо переконувати інакше», – написав Володимир Ар’єв.

«Діяльність рпц в Україні має бути заборонена, оскільки загрожує національній безпеці. Про це законопроєкт, на необхідності розгляду якого наполягає більшість народних депутатів. Проєкт не стосується жодної з українських церков. Лише тих, хто називаючи себе українськими, залишаються частиною рпц. Їм достатньо розірвати цей зв’язок з москвою, щоб і їх це не стосувалося. Але не хочуть. Погрожують, підкуповують депутатів, розповсюджують фейки. Справжні солдати армії агресора. Питання зараз буде вирішуватися на ваших очах», – написав Микола Княжицький.

Народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність», засновниця і командир медичного батальйону «Госпітальєри» Яна Зінкевич наголосила, що з 2019 року кроки до повної заборони російської православної церкви припинилися і, навіть після початку повномасштабного вторгнення, влада ігнорувала відповідний законопроєкт. «Ще з 2014 року, коли я почала брати участь у бойових діях, було зрозуміло, що рпц – це філія москви в Україні і її треба забороняти. Коли ми звільняли міста, то знаходили в церквах свідчення проросійськості цих людей», – сказала вона.

«Всі дійшли згоди, що треба заборонити цю агентурну мережу, яка вбиває духовно українців. Хто сьогодні виступив проти? Проти виступили колишні з ОПЗЖ і «Відновлення України», які там переховуються, і частина «Слуг народу», які давно є частиною «руського міра». Сьогодні треба віддати належне, ці всі фракції, врешті – решт патріотично налаштовані депутати від «Слуг народу» поставили дуже чітко – рпц має бути в Україні заборонена, бо це філія КДБшної структури в Україні. Чи це перемога? Це сьогодні лакмусовий папірець, хто є хто в Україні. Але я переконаний, що це є останній крок перед нашою перемогою, бо парламент дуже чітко сказав, що далі ми будемо працювати тільки тоді, коли розглянемо питання заборони фсбшної філії кіріла в Україні», – говорить Олег Синютка.

Раніше Петро Порошенко під час виступу з трибуни Верховної Ради закликав депутатів проголосувати у другому читанні законопроєкт 8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій». Як відомо, законопроєкт має на меті унеможливити діяльність в Україні релігійних організацій, керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України.

Джерело

 

Це наша тактична перемога: Порошенко після погоджувальної ради вийшов до депутатів, які блокують трибуну

Петро Порошенко після засідання погоджувальної ради вийшов до народних депутатів, які блокують трибуну з вимогою винести на голосування закон про заборону рпц в Україні. «Це наша тактична перемога. Сьогодні, завтра і післязавтра, якщо вони не поставлять, а вони не ставлять закон про церкву – засідань Верховної Ради не буде. Друге – за нашою вимогою, яка була підтримана, перший закон, який буде розглядатися при черговому засіданні Верховної Ради – буде закон про заборону російської церкви», – сказав Порошенко. Він також повідомив, що робоча група оперативно напрацює кілька поправок, щоб ухвалити закон якомога швидше.

«Ми маємо визначити цей термін до 15-20 серпня поточного року. Ключове досягнення – що ми маємо розпочинати засідання ВР із закону про церкву. Чому це стало можливим? Тому що об’єдналися всі фракції парламенту, крім ОПЗЖ. І не можна казати, що слуги народу не об’єдналися, бо велика частина справжных патріотів, які є в слугах, також вийшли і взяли участь у цьому процесі», – констатував Порошенко.

«Ми виходимо з позиції, що п’ята колона фсб російської федерації в Україні має бути ліквідована. Яким шляхом? Або перейти і приєднатися до єдиної автокефальної Православної соборної церкви України. Або ті, хто відмовляються і намагаються працювати на ворога, мають бути заборонені», – резюмує п’ятий Президент.

Джерело

 

Сюмар про блокування заборони московської церкви: влада веде політичну гру, а не державну політику

Влада грає в політичні ігри із питанням заборони діяльності російської православної церкви в Україні, бо вірить, що більшість прихожан московської церкви – це її виборці. Про це сказала народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар, під час блокування трибуни парламенту з вимогою ухвалення закону.

«Це все – це політична гра, винятково політична гра, а не державна політика», – прокоментувала депутатка намагання влади затягувати вирішення питання про заборону діяльності московської церкви на території України.

«Те, що відбувається тут – це проста історія. Це відсутність політичної волі. Я думаю, що хтось переконав людей, які приймають рішення у владі, що серед прихожан московського патріархату – більшість їхніх виборців. Всього на всього. Все дуже просто. Речі треба інколи називати своїми іменами», – голосила вона.

«А чому це так глибоко сидить в деяких українця? москва завжди вміла працювати з людьми. Дуже яскравий приклад, коли дійсно в Криму закривають останню українську церкву, а Україна як держава не здатна при такій страшній війні ухвалити закон про заборону діяльності рпц і афілійованих до неї структур. А те, що таких афілійованих структур у вигляді окремих парафій маса – це очевидно», – наголосила Сюмар.

«Сьогодні Петро Порошенко дуже добре навів цитати патріарха кіріла гундяєва, який просто закликає вбивати українців, прямо закликає підтримувати цю війну. Тому хотілося б, щоб свідомість і мізки від ракет, які летять тобі на голову, трохи прочищувалися. Бо все вже зрозуміло, хто є хто, і для чого», – зазначила вона.

Джерело

 

Андрій Парубій про відсутність плітичної волі на заборону рпц в Україні: влада досі не розуміє безпекових викликів

Народний депутат з фракції «Європейська Солідарність», Голова Верховної Ради восьмого скликання Андрій Парубій наголосив журналістам, що одним з ключових рішень ВРУ ще в 2018 році був закон, який зобов’язував усі церковні організації, які мають центр управління поза межами України в країні – агресорі, зазначати приналежність до московського патріархату.

«Цей закон мав чітко ідентифікувати, яка церква є українською, а яка служить державі-агресору. Але, на жаль, Кабмін, міністерство юстиції після приходу до влади Зеленського нічого не зробили для того, щоб цей закон вступив в дію. І той факт, що сьогодні Голова ВРУ не виносить закон про російську, московську церкву – це свідчення нерозуміння тих процесів, які є в Україні, нерозуміння повноти сектору безпеки і оборони», – переконаний Андрій Парубій.

«Це саботаж, нерозуміння, чим є безпека в Україні, як захищати Україну, бо окупація йде не тільки територій, окупація нашого духовного світу, культурного простору. І нерозуміння цієї проблематики призводить до таких парадоксальних ситуацій. На жаль, сьогодні президія, Голова ВРУ продемонстрували, що вони не розуміють тих викликів, які постали і, на жаль, є цілковито залежними від якихось клерків в ОП, які замість захисту держави думають про політичні інтриги, про політичних союзників з ОПЗЖ, які допомагають їм добувати голоси. Це не тільки сумно, це і дискредитація самого інституту Верховної ради України», – вважає Парубій.

Джерело

 

Ми доб’ємося того, що діяльність російської православної церкви в Україні буде заборонена – Микола Княжицький

Народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Микола Княжицький під час брифінгу у Верховній Раді зазначив, що діяльність російської православної церкви в Україні має бути заборонена.

«Чітко чого ми вимагаємо і чітко про що закон – про заборону діяльності російської православної церкви як організації, яка становить загрозу для національної безпеки України. Цього вимагає конвенція захисту прав люди, стаття 9-11. Цього вимагає Конституція України, стаття 35-36, де прямо це сказано. Є роз’яснення Конституційного суду, яке прямо зобов’язує український уряд, українську владу захистити національну безпеку від втручання ворожих організацій», – нагадав Княжицький.

«Противники цього хочуть зберегти тут російську церкву, вони роблять все – від роздачі грошей до купівлі чиновників, від міфічних вигадок про те, що хтось на когось накладе санкції чи Трамп проти цього. Хоча Петро Олексійович, коли робив все, щоб отримати Томос, саме Трамп був президентом, і саме Трамп привітав Петра Олексійовича з цим. Вигадують різноманітні вигадки, щоб зірвати сьогодні це голосування. Ми не вправі обдурювати наших виборців, обдурювати військових, обдурювати тих, хто на фронті. Ми доб’ємося того, що діяльність російської православної церкви в Україні буде заборонена», – переконаний Микола Княжицький.

Джерело

 

Ахтем Чийгоз: росіяни знищили останню українську церкву в Криму

росіяни знищують останню Православну Церкву України в Криму, а керівництво парламенту не хоче забороняти рпц в Україні. Про це сказав народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Ахтем Чийгоз під час брифінгу в парламенті.

«Дивує, що парламент не розуміє, що це не питання віри, а національної безпеки. Адже росіяни руками своєї «пастви» робили терор на території Криму і з першого дня окупації почали свої репресії проти української церкви. І росія руками рпц діє не в інтересах України», – сказав він.

«Навіщо депутати виїхали з Криму, якщо вони представляють «Слуг Народу», виходять у публічну площину і не кажуть про небезпеку рпц для нашої держави. Як можна казати про перемогу, коли всередині держави ворог продовжує свою діяльність? Коли в парламенті сидять прихильники ворога, чиїми руками завтра будуть робити проти нас терор», – додав народний депутат.

Він також наголосив, що це питання не має жодного відношення до утиску релігійних свобод.

«Я закликаю всіх сьогодні не спекулювати на цій темі. Це не має жодного відношення до війни. Це національна безпека та питання існування нашої держави. Порозуміння один одного всередині держави. Його треба проголосувати, адже ми одразу відчуємо наскільки потужне рішення для держави-терористів», – резюмував Чийгоз.

Джерело

Автор