Похоронні хроніки московії 12.07.2024

Олексій Копитько / Інформаційний спротив

Група «Інформаційний Спротив» продовжує збирати інформацію про російських військових, яких у самій росії визнали вбитими чи публічно поховали. Станом на 8 липня 2024 року в нашій базі 61040 осіб, за якими повні дані, та близько 400, які точно мертві, але є якісь різночитання.

Тобто вже поіменно встановлено, що мінімальні (!) втрати рф убитими перевалили за 60 тисяч осіб. Реальна цифра вбитих – щонайменше вдвічі вища, це підтверджується різними непрямими ознаками.

Що цікаво. Останні кілька місяців ми фіксуємо зростання кількості втрат, які публічно проявляються. Частково це пов’язано з тим, що оновлюються старі дані. Виконуючи розпорядження путіна, регіони створюють пам’ятні куточки, де фіксують убитих. Інша причина – зростання втрат російської армії під час поточних наступальних операцій.

За тиждень із 1 по 8 липня ми зафіксували 1183 убитих (в середньому 169 на добу). Із них до 100 осіб – це старі втрати. Решта – порівняно свіжі. Разом свіжі виявлені втрати вбитими становлять понад 150 осіб на добу.

Як я неодноразово зазначав раніше, у рф намагалися утримувати норму близько 100 убитих на день, яких показували публічно. Проте за останні 2 місяці (з 6 травня) ми в середньому фіксуємо 115 убитих на добу. Але якщо у травні середня кількість виявлених убитих становила 104 на добу (близько до норми), то в червні, на початку червня, понад 127. Навіть якщо відкинути дані про старі втрати, то в останні 5 тижнів у росії публічно проявляється приблизно на 20% більше убитих, ніж раніше.

Це може бути короткочасним відображенням інтенсивності боїв. А може бути наслідком рішення послабити цензуру. Бо до втрат російське суспільство більш-менш звикло.

Оскільки зараз воюють найманці за великі гроші, ці втрати сприймаються простіше: пішов заробити – не пощастило, буває. Але такий підхід ускладнить для влади завдання проведення масової мобілізації. Платити всім 1,5 млн рублів разово ніхто не буде. А оскільки навіть за великі гроші охочих стає менше, негатив буде величезний.

Нюанс у тому, що 8 вересня у рф єдиний день голосування. «Обиратимуть» 3 депутатів Держдуми, глав 25 регіонів, 13 регіональних «парламентів» і понад 20 порад у великих містах. За всієї декоративності виборів до середини вересня мобілізацію не оголосять. Тобто чотири місяці росія воюватиме в тому ж режимі, що і зараз. І «великий осінній наступ» буде організовано за рахунок вже зібраних резервів, найманців та перетворених у найманців строковиків.

У лідерах за абсолютними числами – без особливих змін, крім Саратовської області, яка увірвалася до десятки (частина – виявлені старі втрати, але дуже багато свіжих):

• Краснодарський край – 2897
• Башкортостан – 2321
• Свердловська область – 2161
• Татарстан – 2143
• Челябінська область – 1799
• Пермський край – 1752
• Самарська область – 1571
• Московська область – 1474
• Бурятія – 1407
• Саратівська область – 1395

З нинішньою динамікою Татарстан незабаром має випередити Свердловську область (звідки раніше залучали багато зеків, але цей ресурс зменшується). Це вкотре до питання, що татарські еліти відправляють своїх людей вбивати українців за бонуси від Кремля. Якщо люди цього не підтримують, вони можуть показати це у вересні на місцевих виборах.

Джерело

Автор