Санкції на часі. 28.06.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 28.06.2024.

1. Російська вугільна галузь наближається до глибокої кризи.

– У січні-квітні сальдований прибуток у секторі «видобування вугілля» впав на 93% або майже в 15 разів.
– Кожна друга компанія, згідно з офіційною статистикою, стала збитковою (52,4%), при цьому їх сукупні втрати за чотири місяці досягли 58 млрд. рублів.
– У результаті сальдований прибуток вугільників за січень-квітень склав 14,3 млрд рублів – майже на 200 млрд менше, ніж за той же період роком раніше.
– Відрізані санкціями від західних ринків російські вугільні компанії стрімко втрачають покупців у країнах, які Кремль називає «дружніми».
– За підсумками першого кварталу експорт російського вугілля впав на 13%, а в березні спад сягав 17%.
– Щомісяця російські вугільники втрачали близько 3 млн. тонн експорту, а ціни на російське вугілля обвалилися до 3-річного мінімуму: $95 за тонну в портах Далекого Сходу (-6% з початку року), $72 за тонну в Тамані (-13% з початку року) і $61 у портах Балтійського моря (-14%).

2. Російська академія наук впала в рейтингу провідних дослідницьких центрів світу нижче за 35 інститутів Китаю.

– Російська академія наук (РАН) за підсумками 2023 опустилася з 71-го на 94-е місце в рейтингу 500 провідних світових науково-дослідних центрів світу, який складає журнал Nature.
– За рік співробітники РАН опублікували 507 досліджень, причому більша їх частина — 282 дослідження — у галузі фізики, за якою Академія посідає 57 місце.
– Загалом кількість опублікованих російськими академіками робіт за рік впала на 17,2%.
– Очолила топ-500 провідних світових дослідницьких центрів Китайська академія наук, яка опублікувала за рік 7554 дослідження та збільшила їх кількість на 6,3%.
– Росія здає позиції світової науки – держава скорочує фінансування, а вчені масово їдуть за кордон. За останні два десятиліття кількість дослідників у країні скоротилася на 25% і на початок 2022 року опустилася до мінімуму за всю сучасну історію країни — 322 тис.

3. В ЄС почнуть вилучати активи російських компаній у відповідь на контрсанкції росії.

– Влада Євросоюзу дозволила європейським компаніям вимагати вилучення російських активів на території ЄС у разі втрати власності або отримання будь-якої іншої шкоди в росії в рамках контрсанкцій. Це випливає з 14-го пакету санкцій ЄС, який запровадив новий юридичний механізм.
– Зокрема, європейські громадяни чи компанії можуть вимагати компенсації за арешт майна в росії за рахунок авансів за товари, які не було поставлено через санкції ЄС.
– Також громадянам і компаніям надається право вимагати відшкодування збитків від будь-яких російських осіб, компаній й організацій, які «отримали вигоду» від будь-якого рішення за указом путіна «Про тимчасове управління деяким майном». Згідно цього указу російські компанії отримали право управляти іноземними підприємствами і розпоряджатися їхньою власністю.
– Умовою для звернень до європейських судів за стягненням з російських компаній названо незаконність переходу активів у тимчасове управління в росії, а також відсутність доступу до ефективних засобів правового захисту в російській чи будь-якій іншій юрисдикції.
– Очевидно, що 14 пакет створив для європейських компаній набір процедурних інструментів для повноцінної економічної боротьби.
– Немає жодних сумнівів, що європейські компанії повною мірою скористаються наданими можливостями.

4. ЄС розширив санкції проти росії по Україні, додавши до списку дві фізичні особи та чотири організації.

– Під обмеження потрапив у тому числі найбільший російський оператор залізничних перевезень “Трансконтейнер” та його директор.

5. Державний департамент США 27 червня оголосив про санкції проти компаній і суден, які допомагають Ірану торгувати нафтою та нафтопродуктами, у відповідь на нарощування Тегераном ядерної програми. Про це йдеться в заяві Держдепу.

– Санкції Держдепу стосуються трьох компаній, що займаються транспортуванням іранської нафти і нафтохімічної продукції щонайменше з листопада 2018 року, та 11 суден, пов’язаних із цими компаніями.
– Тепер розташоване у США майно, пов’язане з підсанкційними компаніями, буде конфісковане, а американським компаніям та фізичним особам заборонять вести з ними будь-які ділові операції.
“Дії Ірану зі збільшення своїх потужностей зі збагачення урану викликають ще більше занепокоєння у світлі подальшої відмови Ірану від співпраці з МАГАТЕ і заяв іранських офіційних осіб, що припускають потенційні зміни в ядерній доктрині Ірану”, – прокоментував держсекретар Ентоні Блінкен.

6. Депутати Європарламенту вимагають скасувати головування Угорщини в Раді ЄС, що починається з 1 липня, назвавши уряд країни на чолі з прем’єр-міністром Віктором Орбаном “злочинним”. Про це пише видання The Guardian.

– Головування Угорщини в ЄС викликає багато занепокоєнь, адже Будапешт блокує багато ініціатив щодо підтримки України та веде дружбу з москвою.

7. Лідери Європейського Союзу заявили, що відмова Грузії припинити репресії проти громадянського суспільства призвела до «фактичного» припинення її спроб приєднатися до блоку.

«Європейська рада закликає владу Грузії роз’яснити свої наміри, змінивши поточний курс дій, який ставить під загрозу шлях Грузії в ЄС, де-факто призводячи до зупинки процесу вступу», – заявили лідери у висновках саміту в Брюсселі.
– ЄС, який надав Грузії статус кандидата в грудні, раніше попереджав, що ухвалення закону «про іноземних агентів» поставить під загрозу шанси кавказької республіки почати переговори з блоком про вступ.

8. Південна Корея розширює список експортного контролю щодо росії та білорусі.

– У Міністерстві промисловості повідомили, що додадуть до нього ще 243 товари подвійного призначення.
– Обсяг товарів, експорт яких підлягатиме ретельному контролю, збільшиться до 1 402.
– Експортний контроль розширять на обладнання для різання металу, комплектуючі до оптичних приладів та датчики.
– Нові правила можуть бути впроваджені до кінця серпня.

Автор