Чесно скажіть, що у вас на думці

Ростислав Павленко

Після саміту, чи не єдиним результатом якого стало «сімейне фото», лунають дивні заяви можновладців.

Наприклад, після слів Єрмака про можливу участь росії в другому саміті міністр Кулеба заговорив про те, що така участь можлива у форматі… зернової угоди.

Тим часом секретар РНБО Литвиненко навіщось заговорив про перспективи використання рф ядерної зброї (це такі результати саміту, треба розуміти?).

А телеграм-канали почали для чогось перепощувати раніше вкинуту росіянами дезу про те, що нібито британські «розвідники» (добре що хоч не «британські вчені», персонажі відомих мемів) «попередили» українську владу про … «ядерне бомбардування України».

Треба сказати, що в британських медіа такого немає. Натомість є стаття у The Telegraph, але з іншими, потрібними Україні наголосами. Про те, зокрема, що провокуватиме на ескалацію рф не підтримка України, а якраз слабкість Заходу.

То для чого все це? Навіщо вкидати в інформаційне поле страшилки, списані у росіян?

Це підготовка громадської думки до переговорів? Так для цього не треба лякати. Треба вести нормальну дискусію, розʼяснюючи стан справ. А то розігріли очікування, а тепер не знаєте, як з-під цього вибратись. І намагаєтесь маніпулювати.

Але частиною нормальної дискусії та серйозної розмови має бути і усвідомлення того, що на «переговори» йти не бажає ворог. Питання «переговорів» для кремля – це частина технологій психологічної війни. Вони цю тему використовують для розколу українського суспільства. А ви ще й підіграєте їм, замість серйозної розмови із суспільством про реальну ситуацію, граючись у «совок», та і той кіношний.

Але такі ігри завершуються недобре. Краще чесно скажіть, що у вас на думці.

 

Фото: ОПУ

Автор