Фейки тижня пропаганди рф

Група “Інформаційний спротив” продовжує пильно стежити за активністю кремлівської пропаганди в інформаційному просторі. На цьому тижні російська пропаганда посилено намагалася дискредитувати українську формулу миру та Глобальний саміт миру, грала на темах “мирних переговорів” та інструкторах НАТО, намагалася очорнити українських військових та пророкувала афганський сценарій закінчення війни.

Кремль посилює спроби дискредитації Української формули миру

З наближенням Глобального саміту миру пропагандистська машина росіян почала розкручувати меседжі, направлені на дискредитацію цього заходу.

За даними ЦПД, серед маніпуляцій, які поширює ru-пропаганда навколо Саміту миру, переважають такі меседжі:

«Формула миру беззмістовна через відсутність на саміті ключових лідерів держав»
«Цей дипломатичний проєкт не має сенсу без участі рф»
«Формула миру відірвана від реальності»
«Росія готова сісти за стіл переговорів»
«Україна та Захід не зацікавлені у мирі»
«Швейцарія скомпрометувала себе як нейтральна держава»

Подібною дезінформацією ворог добивається, щоб у цьому заході взяло участь якомога менше країн. Водночас москва намагається ввести в оману світову спільноту, продовжуючи говорити про «готовність до миру».

Україна була готова прийняти умови рф щодо мирного врегулювання конфлікту

Воєнний злочинець, ордер на арешт якого видав Міжнародний кримінальний суд, володимир путін тверджує, що начебто під час перемовин росії та України сторони досягли низки домовленостей щодо врегулювання конфлікту, зокрема, щодо «денацифікації».

Насправді, наголосили у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, історія про те, що у 2022 році Україна і росія нібито були близькі до укладання мирної угоди і яку буцімто зірвали «англосакси» в особі Бориса Джонсона – це конспірологічна теорія, вигадана російською пропагандою. Адже на переговорах у березні 2022 року в білорусі та Туреччині, росіяни висунули заздалегідь неприйнятні вимоги, виконання котрих було б для України самовбивчим.

Проте росія продовжує поширювати цей фейк з метою переконати українців у тому, що керівництво України нібито «не бажає розпочинати мирний процес» і прагне вести війну «до останнього українця».

Країни Заходу загострюють ситуацію в Україні

Так зване міністерство закордонних справ рф стверджує, що в умовах зростаючих загроз і викликів, пов’язаних з дозволом європейських політиків завдавати удари по території рф, росія захищатиметься усіма доступними засобами.

Насправді дозвіл на використання західної зброї для ураження військових цілей на території рф викликав у роспропаганди істерику. Представниця мзс рф марія захарова використала улюблений прийом диктатора путіна і спробувала підмінити поняття, де агресором виступає нібито не росія, а жертва цієї агресії – Україна. Для цього вона використала тезу про «захист усіма доступними засобами», зазначили у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Проте Україна ніколи і нічим не загрожувала росії. За неспровоковане повномасштабне вторгнення в Україну відповідальність лежить винятково на росії та її керівництві. Надання дозволу на знищення військових об’єктів на території рф – це реальна можливість зупинити російський терор і захистити прикордонні регіони України, зокрема Харківщину, Сумщину та Чернігівщину.

Крім того, ворог активізував спроби дискредитації України на тлі розширення мережі її дипломатичних представництв у країнах Африки.

Під час моніторингу африканського сегменту інтернету Центр протидії дезінформації зафіксував поширення, зокрема через месенджер WhatsApp та соцмережу Facebook, фейку про те, що Посольство України у Республіці Кот-д’Івуар нібито вербує найманців для участі у війні проти рф.

Насправді ця інформація не відповідає дійсності, а документ, який поширюється як «доказ», містить ознаки підробки. В українському посольстві в Кот-д’Івуарі немає дипломата на ім’я Денис Чернишенко, який зазначений у фейковому документі як контактна особа. Також там указана неправильна адреса та номер телефону диппредставництва.

Поширення дезінформації про діяльність українських дипломатів в Африці є частиною російської кампанії з дискредитації України напередодні Саміту миру, який відбудеться у Швейцарії 15-16 червня.

Ворожа ІПСО: військова поліція пропонує співпрацю

На цьому тижні мережею поширюється інформація, що нібито «військова поліція» пропонує українським громадянам винагороду за співпрацю у виявленні ухилянтів. Ці повідомлення надходять від імені нібито Національної поліції України.

У кіберполіції наголосили, що ця інформація не відповідає дійсності. Національна поліція України жодних подібних оповіщень не робила. До того ж, в Україні не існує «військової поліції».

Такі повідомлення є елементом російської інформаційно-психологічної операції (ІПсО) і спрямовані на дестабілізацію ситуації в країні та створення напруженості серед громадян.

Військові ЗСУ “розстріляли” своїх побратимів і втекли з Кринок

Російські пропагандистські мережі поширювали відео, на якому начебто двоє українських військових на правому березі Дніпра Херсонщини розстріляли своїх побратимів, склали їхні тіла в гумовий човен, відштовхнули його від берега і втекли.

Проте, наголосили у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, вкинуте через соцмережу відео – це чергова постановка пропагандистського «мосфільму».

“Для початку зазначимо, що село Кринки розташоване на лівому березі Дніпра, а не на правому. Крім того місцевість, яку фейкороби зняли згори, – це пляж, у той час як рельєф в районі Кринок – це заплави. Також під час детального збільшення відео неможливо розгледіти сліди влучань від куль. І останнє – відсутні будь-які ознаки, що люди на відео належать саме до ЗСУ”, – пояснили у Центрі.

За наведеними вище фактами можна стверджувати, що це російська постановка з метою дискредитації Збройних сил України.

Крім того, ворог намагається проштовхнути наратив про те, що начебто український Генштаб з 2023 року не проводить формування нових бригад ЗСУ.

Насправді командувач Сухопутних військ Олександр Павлюк в інтерв’ю The Economist заявив, що у рамках підготовки до російського наступу в Україні планують створити 10 нових бригад. Частину нових сил розгорнуть для захисту столиці: “Захист Києва залишається одним з наших головних завдань, хоч би як важко було на сході. Це серце України, і ми знаємо, що оборона столиці відіграватиме ключову роль в майбутньому”.

Павлюк також акцентує, що головною потребою у Збройних силах наразі є техніка, а не люди – йдеться про більшу кількість артилерії та бронетехніки.

Поширений вкид є частиною пропагандистських зусиль, спрямованих на зрив мобілізації в Україні.

Інструктори НАТО навчать працівників ТЦК ізраїльській системі рукопашного бою

У мережі поширюється інформація про те, що американські інструктори нібито навчатимуть працівників Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, як ефективно «крутити» українців за допомогою ізраїльської системи рукопашного бою крав-мага.

У відеоролику з логотипом Північноатлантичного альянсу стверджується, що США вирішили відрядити своїх інструкторів до України після повідомлень про те, що «українці дають шалену відсіч мобілізації», повідомили у StopFake. Насправді ж інформація про те, що співробітників ТЦК навчатимуть рукопашного бою, щоб захищатися від громадян, є вигадкою, а відео – сфальсифікованим.

“Почнемо з того, що на офіційному сайті НАТО, а також у їхніх соціальних мережах такого ролика немає. Про те, що американські інструктори нібито навчатимуть представників ТЦК системи рукопашного бою крав-мага також не повідомляє жодне медіа, що заслуговує на довіру. На те, що відеоролик, який шириться мережею, є підробкою, вказує його дизайн і якість відео. По-перше, у ролику використано зовсім інші шрифти, аніж ті, які використовує пресслужба Альянсу. По-друге, у відео НАТО значок Альянсу анімований, у підробленому – ні. По-третє, в цьому ролику використано відеофрагменти різної якості, що також свідчить про «кустарну» роботу”, – зазначили розслідувачі.

Для створення ролика зловмисники використали відео, які не мають жодного стосунку до НАТО та України, і були опубліковані в мережі задовго до повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Польських медиків відправляють для участі в бойових діях в Україні

Ворожі соцмережі поширюють інформацію про те, що польських медиків відправляють в українські прифронтові госпіталі та для участі в бойових діях. До того ж, за словами російських пропагандистів, це відбудеться примусово.

Як доказ ворог наводить скриншоти одного з польських сайтів з відповідною новиною, повідомляє ЦПД.

Насправді це маніпуляція дезінформативного характеру, оскільки у статті йдеться про те, що до України з навчальною метою прибудуть 15 польських медиків. Крім того, у матеріалі взагалі не згадується про участь у бойових діях.

Поширюючи такі повідомлення, російська пропаганда просуває наратив про «іноземних найманців», які буцімто воюють проти росіян в лавах Збройних Сил України.

Україна програє за афганським сценарієм

Рашистські пропагандисти прокачують тему, що Україна закінчить так само, як і Афганістан – коли станеться крах, то це відбудеться миттєво. Таку заяву ірландського журналіста Чей Боуза тиражують пропагандистські ресурси кремля.

Однак такі заяви не мають нічого спільного з реальністю та не підкріплені жодними фактами. Сили оборони України продовжують знищувати російських окупантів, а міжнародні партнери надають всю необхідну допомогу та підтримку Україні. Так званий «журналіст» Чей Боуз – це відомий ретранслятор кремлівських наративів і пропаганди. Він активно співпрацює із західними виданнями, які тиражують російську брехню.

Зокрема, Боуз стверджував, що українські військові з 2014 року нібито «вбили тисячі цивільних громадян», і що в Україні триває «громадянська війна», яка розпочалася після «перевороту на Майдані» за буцімто «спонсорства ЦРУ».

Тому вкид про «афганський сценарій» – це чергова інформаційна операція рф, мета якої переконати західну аудиторію у тому, що нібито «перемога рф близька і неминуча», а підтримка України не має сенсу.

Джерело

Автор