Санкції на часі. 14.06.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 14.06.2024.

1. Росія призупиняє валютні торги, оскільки санкції США створюють плутанину.

– Російська біржа припинила торгівлю доларами та євро після різкої ескалації санкцій США, націлених на зв’язки, що залишилися, між російською фінансовою системою та іноземними банками.
– Центробанк рф заявив, що обмінний курс тепер формуватиметься за підсумками міжбанківських операцій.
– Зміни означають, що процес формування вартості рубля стане менш прозорим, що вплине на його конвертованість і підвищить витрати для імпортерів та експортерів.
– Для банків у країнах від Китаю до Туреччини, які продовжують вести операції з росією, зростає ризик того, що вторинні санкції відсічуть їх від фінансової системи США, наприклад, вони втратять доступ до доларів США.
– Попит на долари та євро збережеться, але покупцям та продавцям іноземної валюти буде складніше знайти один одного, що зробить кожну угоду дорожчою та знизить прозорість російської економіки.
– Переведення всіх операцій з доларами та євро на міжбанківський ринок, ймовірно, призведе до збільшення спредів між цінами купівлі та продажу та зростання волатильності рубля.
– Для звичайних людей це означає, що перевести гроші з росії стане складніше.
– Це також спричинить додаткові витрати для російських імпортерів, оскільки їм доведеться купувати іноземну валюту для платежів, а також вдарить по експортерам, яким доводиться конвертувати більшу частину іноземної виручки в рублі.

2. «Дочки» китайських банків у росії призупинили розрахунки в доларах та євро після накладення санкцій на Мосбіржу.

– Присутні в росії «дочки» китайських банків припинили зовнішньоторговельні розрахунки в доларах і євро після санкцій США щодо Московської біржі та будуть нарощувати розрахунки в національних валютах рублях і юанях.
– США в середу істотно розширили список санкцій щодо росії, включивши до нього сотні нових позицій, у тому числі Московську біржу, яка в результаті була змушена оголосити про припинення торгів доларом США і євро з 13 червня.

3. У росії можуть подорожчати автомобілі через нові санкції.

– Зупинка торгів доларом та євро на Мосбіржі та незрозуміла ситуація з курсом рубля можуть призвести до зростання цін на автомобілі в росії.
– Це торкнеться насамперед автомобілів, що ввозять паралельним імпортом, однак і в офіційних продавців може виникнути спокуса переписати цінники.
«Причин, які впливають на ціноутворення, є багато. Потрібно дивитися на те, чи покупці зможуть “перетравити” ще більші суми, але поки вони цілком миряться з високими цінами», – вважають автоексперти.

4. У росії в черговий раз не проводитиметься авіасалон МАКС.

– Міжнародний авіакосмічний салон (МАКС) цього року знову скасують. Захід мав пройти ще 2023 року, але через санкції було перенесено на рік, тепер – на невизначений термін. До війни в Україні авіасалон проводився кожні два роки і був значною подією для російської авіаційної та космічної галузей.
– Тим часом літакобудування в рф прискорило падіння у 2024 році. За січень-квітень 2024 року в росії побудували лише 2 цивільних літака.

5. Російські винищувачі наполовину нашпиговані складниками західного виробництва, – йдеться у новому аналітичному звіті Незалежної антикорупційної комісії.

– Експерти проаналізували 2 тисячі компонентів у шести типах літаків, що були збиті в небі над Україною.
– Виявляється, росія досі використовує західні складники. І використовує у великому обсязі. Цих деталей понад половина від усього “складу” кожного літака.
– 54 відсотки комплектуючих належать до критичних технологій. Це 18 різних заводів на території рф.
– рф усе ще обходить західні санкції. І допомагають їй у цьому країни-посередники.
– Зокрема, у звіті Незалежної антикорупційної комісії йдеться про Китай та Гонконг.
– А загальна сума, на яку росія закупила комплектувальних деталей у Заходу, сягає 4-х мільярдів доларів. І йдеться про постачанні не лише деталей, а й сировини.

6. росія та її агенти планують організувати у Молдові заколот, якщо проросійський кандидат не зможе перемогти на майбутніх виборах. Про це йдеться у спільному документі урядів США, Канади та Великої Британії.

“Захищаючи наші спільні демократичні цінності, ми попереджаємо наших демократичних партнерів та союзників, що російські діячі втілюють сценарій впливу на результати президентських виборів у Молдові восени. Вони мають намір розпалити протести у Молдові, якщо проросійський кандидат не переможе”, – зазначається у заяві.
– рф намагається сформувати у населення Молдови негативне ставлення до урядів західних держав, влади країни та її спроможності приєднатися до ЄС.
– Також росіяни намагаються зруйнувати віру населення у спроможність Молдови підтримувати власну безпеку та верховенство права.
“Ми повністю впевнені в здатності Молдови впоратися з цими загрозами, пов’язаними із втручанням Кремля. Ми вживаємо низку заходів для підтримки цих зусиль у рамках нашого партнерства з Молдовою та її народом”, – йдеться у зверненні урядів.

7. Влада Канади оголосила про запровадження додаткових санкцій проти 11 фізичних та 16 юридичних осіб з рф, причетних до прокремлівської дезінформації та пропаганди.

– До санкційного списку включили у тому числі міністра промисловості та торгівлі Антона Аліханова, президента Федерації хокею росії Владислава Третьяка, авіакомпанію «Побєда», «Російську газету» та голову «Ліги безпечного інтернету» Катерину Мізуліну.
– Крім того, Канада ввела санкції проти компаній, які допомагають рф уникати обмежень. Зокрема, йдеться про доступ до підсанкційних товарів і продаж нафти вище від установленої G7 граничної ціни.
– Канада також заборонила експорт верстатів із числовим програмним управлінням, які росіяни можуть використовувати для виробництва зброї.

8. G-7 посилить дії щодо російського флоту, енергетики, металів.

– Лідери «Великої сімки» на зустрічі в Італії цього тижня зобов’яжуться посилити обмеження цін на російську нафту, задушити майбутні енергетичні проєкти Кремля та зменшити доходи Москви від металів.
“Ми продовжуватимемо чинити значний тиск на російські доходи від енергоносіїв та інших товарів”, – йдеться в заяві, яка, як очікується, буде опублікована в п’ятницю.
– Обмеження цін G-7 на російську сиру нафту та нафтопродукти забороняє західним судновласникам, страховикам і посередникам надавати судна та послуги для вантажів, вартість яких перевищує порогові значення.
– Хоча обмеження спонукали до відмови від західного страхування та потреби в альтернативах, Москва змогла значною мірою уникнути впливу, зібравши флот танкерів, які працюють у важкодоступних юрисдикціях, і звернувшись до незахідних постачальників послуг для доставки нафти на нові ринки, такі як Індія. США, Велика Британія та ЄС нещодавно почали застосовувати санкції проти суден, залучених до цих перевезень.
– G-7 «вживе заходів, включаючи санкції та інноваційну діяльність із застосуванням відповідних географічних регіонів, для боротьби з використанням росією оманливих альтернативних практик судноплавства, щоб обійти наші санкції за допомогою свого тіньового флоту», — йдеться у заяві.
– Лідери G-7 також пообіцяють робити більше, щоб перешкоджати «розвитку майбутніх енергетичних проєктів і доступу до товарів і послуг, на які ці проєкти спираються», і продовжать скорочувати доходи росії від металів.

9. У Китаї розпочали розслідування через зникнення партії міді на $20 млн, купленої в росії.

– Китайська Wuchan Zhongda Group купила 2 тис. тонн міді на російському металургійному заводі, постачання мало бути здійснено минулого місяця, але до кінцевого пункту продукція так і не дісталася.
– У результаті мідь, за документами оформлена як більш дешевий граніт, який, ймовірно, опинився в Туреччині, випливає з документації судноплавної компанії, яка працювала з вантажем.
– Співробітники компанії в рамках розслідування відвідали росію, щоб прояснити ситуацію, але не змогли визначити, де взагалі знаходиться завод.

10. Північна Корея надіслала росії мільйони артилерійських снарядів.

– КНДР відправила до росії контейнери, в яких може зберігатися близько 5 мільйонів артилерійських снарядів, і путін, ймовірно, отримає ще більше після візиту до Пхеньяну, заявив міністр оборони Південної Кореї.
– Він також сказав, що Північна Корея відправила десятки балістичних ракет.
– В обмін на боєприпаси росія відправила до Північної Кореї технології, які допоможуть їй у реалізації планів розгортання безлічі супутників-шпигунів, а також звичайні озброєння, такі як танки та літаки.

11. Coca-Cola повторно реєструє товарні знаки в росії.

– Компанія нібито пішла з російського ринку у 2022 році після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, а в квітні цього року подала до Роспатенту три заявки на реєстрацію однойменних товарних знаків.
– Coca-Cola, яка раніше пішла з рф, знову реєструє свої товарні знаки в росії.
– Цей крок може свідчили про плани компанії повернутися на російський ринок, повідомляють російські ЗМІ з посиланням на базу Роспатенту.

Автор