Дали вудку, а не рибу

Ростислав Павленко

Злива авансів і анонсів щодо західної допомоги Україні повернула багатьом українцям відчуття оптимізму. Особливо зважаючи на те, що останнім часом хороші новини нечасті.

Зрозуміло, що владні та провладні речники вправляються у славословʼї. Ясно, що надходження допомоги під час затяжної війни означає, що Україна житиме. Особливо це відчуття рельєфне на тлі повідомлень із росії про «рубль 200» – яскравий наслідок санкцій проти мосбіржі.

Але нас цікавить не хвилина піару, а результат. Перемога України у війні на виснаження. І після видоху з полегшенням час розуміти, що буде далі.

А курс чітко намалювала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, представляючи черговий пакет допомоги від ЄС. «Гроші за реформи». Пакет реформ – від верховенства права до інститутів демократії – міститься в угоді про співпрацю в галузі безпеки зі США. Кожен транш і пакет коштів, отриманих із конфіскованих у росії активів (і західним юристам ще треба буде придумати, як їх отримати), надходитиме під умови змін в Україні для її відповідності стандартам демократії (верховенства права, свободи слова, боротьби з корупцією, політичних свобод, бізнес-клімату).

З новинної стрічки може скластись враження, що нас завалили «рибою» – великими грішми, «бо ми хороші». Це не так. Щоб потім не було розчарування, маємо зрозуміти: нам дали вудку, цілий набір вудок, і підказали, як і де наловити риби.

Це потребуватиме системної роботи. Всіх. Якщо влада цього не усвідомить, хороших новин надовго не вистачить.

Автор