Санкції на часі. 11.06.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 11.06.2024.

1. У Баренцовому морі загорівся російський великий протичовновий корабель “Адмірал Левченко”.

– Імовірно, причиною пожежі стали несправності з двигуном.
– Через введені санкції росіяни не можуть самостійно обслуговувати двигуни, вироблені у Миколаєві, тому “запалала одна з установок”.
– “Адмірал Левченко” ‒ російський есмінець класу “Удалой”. Має на озброєнні ракетний комплекс “Раструб”, ЗРК “Кинджал”, морський бомбомет і торпеди. Екіпаж складає 385 людей.

2. Російський нафтовий танкер здійснив секретне перевантаження нафти біля Сінгапуру, щоб уникнути санкцій США.

– Перший російський нафтовий танкер, який потрапив під санкції США, здійснив таємне перевантаження нафти на інше судно біля Сінгапуру, пройшовши для цього 12 тисяч кілометрів.
– Танкер «Примор’я» потрапив під санкції Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США в жовтні, після чого він більше не завантажував нафту близько півроку.
– Але наприкінці квітня танкер зайшов до російського чорноморського порту Новоросійськ і забрав вантаж нафти марки Urals, після чого вирушив у 7500-мильний рейс (12 070 кілометрів) до місця, розташованого приблизно за 70 миль на схід від Сінгапуру.
– Цього року росія відвантажила близько 3,4 мільйона барелів нафти на день на суму близько 37 мільярдів доларів у пункті експорту, і робота в обхід західних санкцій була частиною цього процесу.
– Надходження від продажу нафти до державного бюджету зросли майже на 50% у травні порівняно з минулим роком, оскільки ціни на нафту зросли, а країна адаптувалася до санкцій.
– Тим не менше, викривлена логістика, в якій бере участь танкер «Примор’я», свідчить про те, що існують перешкоди для торгівлі. Невдовзі після прибуття на схід від Сінгапуру 900-футовий танкер зник з автоматичної ідентифікаційної системи, за допомогою якої комерційні судна з міркувань безпеки передають своє місцезнаходження та пункти призначення.
– Однак після його зникнення супутникові знімки показують, що 3 червня судно перевантажило свій вантаж на інше судно Ocean Hermana. Таємна передача вантажу теоретично допоможе тому, хто купує нафту, дистанціюватися від роботи з санкційним судном і будь-якого ризику подальших дій з боку Казначейства.
– Ідентифікація судна-одержувача ускладнює приховування походження вантажу. Танкер «Примор’я», на борту якого було близько 1 мільйона барелів нафти, належить російській державній нафтовій танкерній компанії ПАТ «Совкомфлот».

3. Росія залучає маловідомих союзників, щоб допомогти транспортувати санкційну нафту.

– Для перевезення російської та іранської нафти, що потрапила під санкції, була створена ціла армада старих танкерів, які наражають на небезпеку моряків і загрожують екологічною катастрофою.
– У центрі цієї торгівлі знаходиться дивовижний новий гравець у світовому судноплавстві: Габон.
– За словами суднових брокерів і власників, габонський судновий реєстр розрісся до більш ніж 100 танкерів. За оцінками Lloyd’s List Intelligence, понад 70 з цих суден мають неясну форму власності та є частиною тіньового флоту танкерів, призначених для торгівлі підсанкційною нафтою.
– З часу початку війни в Україні реєстр Габону зріс у 6 разів і став другим за величиною в Африці, згідно з даними суднового брокера Clarksons. Танкери під прапором Габона брали участь у перевалці російської нафти з судна на судно у міжнародних водах біля узбережжя Каламати на півдні Греції з початку війни.
– Серед кораблів, прийнятих Габоном, близько 50 належать російському “Совкомфлоту”, який раніше використовував ліберійські прапори.
– На інших суднах тіньового флоту красуються прапори Коморських островів чи Камеруну.
– Вибираючи ці маловідомі «держави прапора», тіньовий флот обходить систему, яка вже давно допомагає зберегти океани в безпеці, забезпечуючи належне страхування та мореплавство суден, а також гарне поводження з моряками.
– За даними Wall Street Journal, з 2022 року в трьох аваріях із суднами під прапором Коморських островів, включаючи судно, що розвалилося на дві частини, з росії, загинули щонайменше 17 членів екіпажу. Старі судна схильні до великих аварій, а багато танкерів тіньового флоту не мають надійної страховки.

4. Болгарська АЕС замінила російське ядерне паливо на американське.

– Єдина в Болгарії атомна електростанція “Козлодуй” почала використовувати ядерне паливо Robust Westinghouse Fuel Assembly (RWFA) виробництва американської Westinghouse.
“У межах реалізації програми АЕС “Козлодуй” з диверсифікації постачання ядерного палива в реактор енергоблоку було завантажено 43 картриджі виробництва Westinghouse. Це означає початок чотирирічного поетапного переходу п’ятого енергоблока на ядерне паливо типу RWFA”, – сказано в повідомленні болгарської АЕС.
– 22 квітня цього року Агентство ядерного регулювання Болгарії видало атомній електростанції “Козлодуй” дозвіл на поетапний перехід енергоблока №5 на ядерне паливо Robust Westinghouse Fuel Assembly.
– 10-річний контракт на постачання ядерного палива для болгарської атомної станції американська компанія Westinghouse підписала у грудні 2022 року.

5. росії не вистачає майже 100 тис. медичних працівників, заявили в МОЗ рф.

– Верхньорівневі методики розрахунку показують, що у 2023 році в галузі не вистачало 29 тисяч лікарів та 63 тисячі середніх медичних працівників.
– Середній медичний персонал найбільше затребуваний у фітнес-центрах, СПА-салонах та інших подібних установах, що спричинило кадровий дефіцит у державній системі охорони здоров’я, де рівень заробітної плати значно нижчій.

6. Швейцарська компанія Swixx BioPharma оголосила про припинення поставок до росії інсуліну «Хумалог» найбільшого виробника Eli Lilly.

– Представник компанії повідомив, що зараз на її складах у росії розпродаються запаси інсулінів.
– Рішення про припинення постачання ухвалив виробник Eli Lilly 23 травня.
– У березні минулого року американська фармацевтична компанія Eli Lilly уклала договір із Swixx BioPharma про передачу прав на ввезення ліків та їх реалізацію на території росії.
– Американська компанія заявила про зупинення експорту неосновних ліків та іншої діяльності одразу після російського вторгнення в Україну.

7. Експорт російського зрідженого природного газу в січні-травні зріс на 6,3% до 13,6 мільйона тонн із 12,8 мільйона тонн роком раніше, випливає з даних LSEG.

– До країн Європи було відправлено 7,5 мільйонів тонн або близько 55% всього експорту.
– Експорт ЗПГ із рф у травні становив 2,7 мільйона тонн, приблизно стільки ж було відвантажено у квітні.
– Ямал ЗПГ у січні-травні збільшив експорт на 6,6% до 8,1 мільйона тонн із 7,6 мільйона тонн роком раніше, з яких понад 80% або 6,7 мільйона тонн було направлено до Європи.
– У травні відвантаження з Ямал ЗПГ становили 1,76 мільйона тонн.
– За даними системи відстеження суден Kpler, Новатек поповнив флот Ямала СПГ чотирма конвенційними танкерами – North Air, North Mountain, North Sky, North Way, які почали курсувати у квітні-травні. Танкери були замовлені у 2021 році.
– Орієнтований на Азію ЗПГ-завод Сахалін-2 збільшив у січні-травні експорт на 4,6% до 4,5 мільйона тонн із 4,3 мільйона тонн.

8. В ЄС зацікавлені у продовженні транзиту газу через Україну та рф, але не російського.

– Угода про транзит російського газу територією України спливає у 2024 році, і Київ вже чітко дав зрозуміти, що не продовжуватиме його.
– Втім деякі країни Європи досі залежать від російського газу, тож непублічні переговори щодо продовження транзиту тривають, наголошується у матеріалі Bloomberg.
“Один з варіантів, який обговорюється, полягає в тому, щоб європейські компанії купували газ в Азербайджану і закачували у російські трубопроводи”.
– Доходи від продовження транзиту забезпечили б критично важливе фінансування для економіки України в умовах війни.
– Втім існує побоювання, що трубопроводи можуть стати військовими цілями або прийти в аварійний стан, що потребуватиме великих витрат на їх відновлення.
– Пропозиція могла б бути цікавою і росії, якби її було оформлено як своп, — це дало б Москві змогу направляти газ до інших регіонів в умовах втрати європейського ринку та вимог Китаю щодо знижок.

9. У “Бухарестській дев’ятці” думають обмежити участь Угорщини у наступних зустрічах.

– У так званій “Бухарестській дев’ятці”, форматі безпекової співпраці країн Центрально-Східної Європи, обговорюють шляхи обмеження участі Угорщини у майбутніх зустрічах через деструктивну роль Віктора Орбана щодо позиції по Україні.
– “Бухарестська дев’ятка” заснована у 2015 році як формат співпраці у безпековій сфері, до її складу входять Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Румунія, Болгарія, Латвія, Литва та Естонія. У рамках цього формату проводяться зустрічі на рівні лідерів, міністрів закордонних справ та оборони.
– На останніх зустрічах Угорщина – як і в усіх інших форматах, де вона присутня, – блокувала спільні підсумкові комюніке, де були згадки про збільшення військової допомоги Україні чи підтримку її майбутнього членства в НАТО.
– У вівторок лідери B9 зустрічаються в Латвії, у Ризі, туди прибуде також генсек НАТО Єнс Столтенберг. Неофіційно кажуть, що угорці знову почали вимагати змін до проєкту комюніке, яке всі інші вже підтримали.

10. Польща створить буферну зону на кордоні з білоруссю.

– Подекуди вона сягатиме двох кілометрів у глибину, – прем’єр-міністр Дональд Туск. “Ми прийняли постанову, результатом якої є розпорядження міністра внутрішніх справ і адміністрації про створення зони на кордоні з білоруссю.
– Йдеться про кілька десятків кілометрів, глибина 200 метрів. У заповідниках є місця, де ця зона буде йти близько двох км, але це короткі ділянки”, — цитує прем’єра “Польське радіо”.
– Туск підкреслив, що такі заходи необхідні для ускладнення перекидання через кордон нелегальних мігрантів.
– Тільки за останній час на польських солдатів було скоєно 50 нападів, один із прикордонників, Матеуш Сітек, помер від ножового поранення.

11. Іспанія знову лідирує в імпорті російського ЗПГ.

– Enagas опублікувала дані, з яких випливає, що Іспанія зайняла минулого місяця друге місце за придбанням російського зрідженого природного газу.
– У травні королівство закупило у москви 6415 ГВт·ч ЗПГ, що на чверть вище, ніж місяцем раніше.
– Москва посіла друге місце після Алжиру за обсягами постачання цього палива до Іспанії. З січня до травня цього місяця,
– Мадрид придбав у москви 33 270 ГВт·год газу, залишає його другим головним постачальником ЗПГ до ЄС.
– Минулого року Іспанія придбала 72 700 ГВт·год російського ЗПГ порівняно з 53 860 ГВт·год у 2022 році.
– Також з даних Enagas випливає, що у 2023 році Москва увійшла до трійки найбільших постачальників ЗПГ до Іспанії.
– Мадрид також активно реекспортує отриману частину газу до сусідніх країн Європи.

Автор