Кілька слів про легітимність

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Це буде дуже неприємний для багатьох текст, але прописати все це я мушу. Ниття про легітимність Зеленського у коментах мене вже втомило, як втомлює будь-яке беззмістовне сотрясіння повітря.

Я опускаю нюанси законодавчі. Я сам не юрист, а протягом останніх тижнів я прочитав кілометри доводів за і проти легітимності Зеленського. Зате я бачу інше, і це інше в рази вагоміше за всі юридичні доводи.

Зеленского легітимним президентом України визнали Організація Об’єднаних націй і еліти країн Заходу. Крапка. Як би хто не пояснював мотиви західних еліт, їхнє рішення от таке. І от тільки не треба просторікувати, ніби Захід чогось про Україну не знає, смішно.

Чому колективний Захід чинить саме так? Власне, а який у колективного Заходу вибір? Передати владу Верховній Раді? Тобто Стефанчуку, який без оглядки на ОПУ кроку не ступить?

Причина рішення банальна – провести вибори в умовах війни неймовірно важко. Так, я знаю, що Ізраїль вибори проводить регулярно. Я знаю, що Південна Корея провела вибори прямо під час війни. Я лише не розумію, як?

Я згадую фронт у межах одної лише бригади, де я служив (72-ї), і не уявляю, як можна провести голосування на кожному опорнику (включаючи Вугледар), все це в умовах, коли за кожною машиною полюватимуть снайпери та ФПВ. Виборчі комісії треба буде набирати у три склади, бо кількість втрат у них буде нереальна.

Власне. Подивіться, що каже опозиція. Ви не знайдете жодної заяви Петра Порошенка, мовляв, Зеленський – нелегітимний. Сам Порошенко і депутати його фракції вже заявляли, провести вибори в умовах війни неможливо. Бо це правда.

Цікаво, до речі. Заявляючи, ніби за законом Зеленський нелегітимний, прибічники цієї тези фактично говорять, що колективний Захід щойно легалізував кричуще беззаконня, бо Заходу завжди було чхати на закони і міжнародні норми. Знаєте, хто зараз найгучніше про це волає? Скабєєва з Соловйовим.

Мені регулярно в коментах пишуть, ніби прибічники Зеленського невиправні й що вони оберуть його знову. Додайте сюди змобілізованість суспільства через війну. І що нам дали б вибори?

Відповідь – вибори зацементували б легітимність Зеленського ще на п’ять років. Цього не сталося.

Залужний? Знову таки нікого не хочу розчаровувати, але. Ви чули бодай якийсь висловлений вголос намір Залужного йти в політику? Я – ні. Крапка.

Отут виникає ще один заклик, який лунає через комент і вже відверто бісить. Заклик валити владу Зеленського силою через Майдан або збройний переворот. Зламаю такі ілюзії одним махом, – нічого такого не буде. З двох причин. По-перше, армія не бачить сенсу влаштовувати криваві протистояння у власному тилу на радість ворогам, по-друге, солдати категорично не хочуть стріляти в товаришів, які мають інші погляди. Вояки аж надто гарно знають ціну людського життя.

Бо так, чинна влада все ще має чималу підтримку, це підтверджує маса коментаторів, які ремствують “зелених не переконати”. Дивина, ті самі люди стверджують, що в разі силового повалення зелених ніхто не підтримає. Все б добре, якби від такої шизофренії за кілометр не смерділо б Москвою.

Бо це ще одна реальність. Москві конче треба, аби у нас в тилу виникла політична бійка, чим кривавіша – тим краще. Москві треба. Нам – ні. Недаремно Москва волає про нелегітимність Зеленського, а Захід – про посилення російських ІПСО. Саме тому теми легітимності Зеленського взагалі не торкається опозиція, бо не хоче підігравати ворогу.

Що з цим робити нам? Те саме, що й завжди. Працювати на оборону нашої країни, як це роблять весь час Петро Порошенко і його команда. Бо це наразі основне.

А вибори будуть. Будуть, коли зелені свою діжку лайна зжеруть до кінця. Коли їхній рейтинг валятиметься на землі. Так буде. І набагато швидше, ніж здається. Я вже писав, чому.

Ви не згодні? Ну, ніхто не заважає вам створити ініціативну групу для підготовки протесту. Як створите, покличте. Я хоч подивлюся.


Тетяна Худякова

Все, кто сегодня пишут о нелегитимности нашего светлейшего. Это все прекрасно. Но у меня есть два вопроса о теоретических выборах. Первый – как. Второй – зачем.

Во-первых, как именно вы представляете себе выборы сейчас. Чисто технически. Как вы видите себе предвыборную гонку технологий и персон, какие деньги на это спустят, и как все это будет происходить в окопах и в серой-полусерой зоне.

А во-вторых, зачем.

Ну, понятно, Зеленский не оправдал, проебал, просрал, скажем прямо, примерно всё. Но вы ж не думаете в самом деле, что в завтрашних, например, выборах победит Порох?

Начнем с того, что он сам не оспаривает текущую легитимность Зеленского, не говорит о том,что готов снова побороться за кермо и ни разу никак не намекнул на то, чего ждут ортодоксальные порохоботы.

А потом перейдем к тому, что падение рейтингов найвеличнішого лідера сучасності аж вообще ни разу не означает рост рейтингов Пороха. Те из адептов зелёных, которые разочаровались в своем выборе 19-го, аж никак не изменили своего отношения к пятому президенту в цифрах выше следовых значений.

Кто-то, конечно, да. Но я боюсь, что выборы, например, завтра, где будет ПП одним из кандидатов, сильно вас разочаруют снова. Вернее, я не боюсь, я в этом уверена. Потому что в таких вот ситуациях всплывает вообще рандомное говно типа Поворознюка, и шо вы будете делать, если кто-то решит поставить на эту лошадку большие деньги? И снова всех наебать, они это умеют, мы уже проходили этот материал.

То есть зачем сейчас выборы? Чтобы что? На горизонте есть персоналии, которые, ну, вот как Порох, но без всенародной ненависти? Нет.

Вы уверены, что Зеленского не выберут снова и на новые 5 лет? Нет.

С такими возможностями махинаций и с отсутствием внятных площадок оппозиции. С отсутствием у самой оппозиции запроса на выборы.

Я даже знаю аргумент, который напишут первым: они охуели, и с этим надо шо-то делать.

Полностью согласна в части “они охуели”. И полностью нет в части “надо шо-то делать”.

Делать надо, когда ты уверен, что твои действия сделают лучше, а не хуже. Именно поэтому реаниматологи просят не хватать упавшего человека за ногу и не тащить его куда-то спасать, а подождать специалистов. Чтобы не сделать хуже.

Поэтому нет.

Лично я не буду топить за нелегитимность Ссаныча. Я не вижу ни одного сценария, в котором все будет ок.

Не сейчас. К сожалению. Не сейчас.

Если вы считаете, что этот пост оплатил Подоляк, почитайте ещё раз. С первого у вас не получилось.

 

Фото: ОПУ

Автори
, ,