Санкції на часі. 18.04.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 18.04.2024.

1. Експорт російського дизеля впав на 25% після ударів України по найбільших НПЗ.

– російський експорт дизельного палива продовжує падати протягом кількох тижнів після атак безпілотників на нафтопереробні заводи країни.
– Дані аналітичної компанії Kpler показують, що постачання становило в середньому 0,74 мільйона барелів на день за 10 днів до 13 квітня. Це приблизно на 25% менше порівняно із середнім показником у цю пору року між 2019 та 2023 роками.
– 13 квітня танкери вивезли з морських портів рф лише 740 тисяч барелів дизпалива проти 990 тисяч тієї ж дати роком раніше. 12 квітня експорт падав до 720 тисяч барелів на добу – найнижчого рівня з жовтня минулого року.
– Для порівняння: жоден із днів у січні та лютому експорт дизеля не опускався істотно нижче 1 млн барелів на добу, а на піку — на початку лютого — сягав 1,36 млн барелів на день.
– З того часу обсяги продажів впали майже вдвічі, і це вже вдарило по експортних доходах економіки.
– Незважаючи на нафту, що дорожчає, у березні нафтовики втратили $2 млрд, або п’яту частину валютної виручки: за підрахунками Міжнародного енергетичного агентства, вони заробили $9,3 млрд, хоча у фізичному обсязі вивезли за кордон більше палива — 7,84 млн барелів на добу проти 7 ,61 млн. у лютому.

2. росія виходить на новий рівень ухилення від нафтових санкцій.

– У той час як США посилюють санкційний тиск на Москву, торгівля росії сирою нафтою з Індією почала нагадувати гру.
– За словами трейдерів і керівників індійських нафтопереробних заводів, постійно з’являються нові невідомі фірми, щоб обслуговувати поставки між виробником ОПЕК+ і третім за величиною імпортером і споживачем у світі.
– Люди, які стоять за ними, зазвичай продавали російську нафту до Індії раніше.
– Ці компанії утворюють мережу перевізників, що постійно розвивається, створюючи дедалі більший виклик для адміністрації Байдена, оскільки вона прагне покарати тих, хто допомагає фінансувати військову машину  кремля.
– У період з січня по лютий цього року три раніше невідомі організації — Blackford, Black Pearl і Vertex — разом зіграли значну роль у постачанні російської сирої нафти приватним і державним переробним підприємствам Індії.
– Завдяки підтримці цих комерсантів, а також тих, що з’явилися раніше, імпорт Індії з росії різко зріс від майже нульового показника перед українською війною до піку в понад два мільйони барелів на день минулого року.
– Перевага невеликих торгових компаній полягає в тому, що їх легко замінити, оскільки багато фірм існують менше року.
– Індія потребує дешевої сирої нафти, щоб пом’якшити інфляційний тиск, і ці посередники мають вирішальне значення, щоб підтримувати потік нафти.

3. росія намагається обійти санкції та прискорює розвиток нових транспортних коридорів Європа-Азія.

– Нові маршрути можуть скоротити час транзиту Азія-Європа на 30-50% порівняно з Суецьким каналом та уникнути проблем з безпекою, що виникають у Червоному морі.
– При цьому розвиток коридору між рф та Індією гальмує застаріла іранська інфраструктура.

4. російські винищувачі Су-34, Су-35 містять понад дві тисячі закордонних деталей — розслідування “Схем”.

– У списку, який журналісти отримали від української розвідки — перелік деталей з “начиння” російських літаків, які обстрілюють Україну: Су-27СМ3, Су-30СМ, Су-34, Су-35С та Су-57 останнього покоління.
– Як з’ясувалося, російський виробник винищувачів “Сухой” масово використовує у цих літаках деталі японського (переважно Murata) та американського (Texas Instruments, Analog Devices) виробництва.
– Ця електроніка — в основі систем навігації та наведення ракет та авіабомб, засобів радіоелектронної боротьби та зв’язку між літаками та пунктами управління.
– Від виробника до російських заводів західна електроніка потрапляє завдяки низці посередників з Угорщини, Кіпру, Туреччини, Китаю.
– Частина з них вже під санкціями України і Заходу, однак журналістам вдалося відшукати і невідомі компанії, які допомагають експортувати до російських заводів мікросхеми.
– Зокрема, це гонконзька Hongkong Yayang Trading, турецька Nurzat Ic Ve Dis Tic, китайська Your Source International Co, кіпрська Noratec Holdings та угорська Matrix Metal Group.
– Задіяні в цьому ланцюжку й російські постачальники, “Экситон” та “Дисплей Компонент”, що пов’язані з ВПК росії. Вони також поки що уникали санкцій західних країн.

5. росія збільшує експорт добрив, які ще не потрапили під санкції.

– Перевалка добрив на експорт у російських портах Балтійського басейну в I кварталі 2024 року зросла на 43% в річному вираженні і склала 7,7 млн. т.
– Через них у січні-березні перевалювали більшу частину добрив для вивезення за кордон.
– Загальний експорт цієї номенклатури через усі російські порти за минулі три місяці становив 9,07 млн ​​т — на 22% більше, ніж у минулому році.
– Єврокомісія вже вивчає вплив імпорту російських добрив на ринок ЄС та оцінює необхідність заходів.

6. У Франції заарештували віллу колишньої дружини Путіна.

– У Франції правоохоронці заарештували віллу “Рівері”, яка пов’язана з колишньою дружиною російського диктатора Володимира Путіна – Людмилою Очеретною.
– Вілла належала росіянину Артуру Очеретному – нинішньому чоловіку колишньої дружини Путіна.
– Вілла розташована в Англеті, недалеко від Біарріца. Зазначається, що раніше паризька прокуратура вже проводила там обшуки.

7. Лідери ЄС підтримали нові санкції проти Ірану після нападу на Ізраїль.

– Лідери Європейського Союзу вирішили в середу посилити санкції проти Ірану.
“Ми вважаємо, що дуже важливо зробити все, щоб ізолювати Іран”, – сказав Шарль Мішель, додавши, що нові санкції проти Ісламської Республіки будуть спрямовані проти компаній, які займаються виробництвом безпілотників і ракет.

8. Бельгія та Чехія вимагають нових санкцій проти росії через спробу втручання у вибори ЄС.

– Глави бельгійського та чеського урядів підкреслили, що через останні викриття російський режим «намагається вплинути на майбутні європейські вибори і посилити проросійський наратив у новому Європарламенті».
– Вони висловили намір порушити питання російського впливу на зустрічі лідерів ЄС, тому що не можуть дозволити, щоб росії зійшов з рук такий кричущий напад на демократичні інститути та принципи.

9. Країни ЄС у березні наростили імпорт трубопровідного газу на 12% по відношенню до лютого до 14 мільярдів кубометрів, і це стало максимумом з грудня грудня минулого року, йдеться в доповіді Форуму країн-експортерів газу (ФСЕГ).

“Основним фактором зростання імпорту в 2024 році стала росія, яка збільшила постачання на 23% цього року в порівнянні з першим кварталом 2023 року”, – йдеться в доповіді.
– У загальному результаті на поставки з Норвегії припадало 57%, на росію – 18%, на Алжир – 17%. Решта припала на інші країни.

10. Франція в лютому стала головним покупцем російського газу серед європейських країн, змістивши Угорщину.

– Наприкінці зими ця країна придбала в росії зрідженого природного газу на 322,3 мільйона євро, що більше показника місяцем раніше на 10%.
– У результаті країна стала основним імпортером російського газу в ЄС — востаннє така ситуація спостерігалася в листопаді 2023 року.
– Угорщина, яка купує трубопровідний газ, стала лідером з купівлі блакитного палива в росії в грудні минулого року.
– Однак у лютому вона скоротила його імпорт на третину до 210 мільйонів євро, опустившись на друге місце.
– Трійку лідерів замикає Іспанія з імпортом ЗПГ на 118,3 мільйона євро.

11. Глава центробанку ЄС Крістін Лагард каже, що план США залучити борг під російські активи несе юридичний ризик.

– Усі пропозиції США щодо використання понад 260 млрд євро заморожених активів росії для фінансування військової допомоги Україні порушують міжнародне право, заявила голова Європейського центрального банку Крістін Лагард.
“Перехід від заморожування активів до їхньої конфіскації та подальшого розпорядження ними — це те, до чого потрібно ставитись дуже уважно”, — сказала Лагард, виступаючи у Вашингтоні. За її словами, вона бачила чотири різні схеми щодо обходу юридичних перешкод на шляху конфіскації.
“Але всі вони можуть бути витлумачені як порушення міжнародного порядку, який ви хочете захистити, який ви хотіли б, щоб росія поважала”, наголосила Лагард.
– Глава європейського ЦБ зазначила, що прискорення процедури конфіскації «піднімає цілу низку інших питань», які стосуються фінансової стабільності та відповідальності.
– Вона також вказала на «величезну асиметрію» у розміщенні російських активів: у єврозоні заморожено понад 200 млрд євро, а в США — лише 6 млрд.
– При цьому, за словами Лагард, «немає жодного сумніву» в тому, що росію слід змусити заплатити за поновлення України після війни.

12. Європейський Центробанк вимагає від австрійського Raiffeisen скоротити операції в росії.

– Згідно з останнім проектом пропозицій Європейського центрального банку (ЄЦБ), RBI буде запропоновано скоротити кредити клієнтам у Росії до 65% порівняно з третім кварталом минулого року, а також міжнародні грошові перекази, які банк здійснює для росіян. Їх обсяг до 2026 року слід скоротити на 35% щодо рівня третього кварталу 2023-го.
– З літа Райффайзенбанк послідовно обмежує операції для російських клієнтів.
– У липні він заборонив переведення в євро в 14 країн, у тому числі республіки колишнього СРСР та держави, які стали великими хабами для паралельного імпорту до рф.
– Обмеження торкнулися Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Грузії, Йорданії, Казахстану, Киргизстану, Молдови, ОАЕ, Таджикистану, Туркменії та Узбекистану.
– Через місяць банк оголосив, що припиняє купувати та приймати у фізосіб готівкову валюту, а потім запровадив 50-відсоткову комісію за зарахування доларів із інших банків.
– У лютому банк збільшив максимальну комісію за вихідні перекази в іноземній валюті із $300 до $1000.

Автор