Санкції на часі. 13.03.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 13.03.2024.

1. У рф хочуть легалізувати ремонт іноземного обладнання без оригінальних запчастин.

– Поки що йдеться про автомобілі — зараз таке усунення дефектів загрожує російським компаніям позовами з боку іноземних правовласників.
– У довгостроковій перспективі зміни можуть торкнутися більшої кількості галузей промисловості.

2. Спроба росіян налагодити виробництво китайських автомобілів під маркою “Москвич” обернулася провалом.

– Колишній завод Renault у Москві, здатний виробляти 180 тис. машин на рік до переходу у власність московської влади, випустив у 2023 році лише 31 тис. автомобілів.
– Усі вироблені машини були варіаціями моделей китайської JAC, яку подавали як «Москвичі». З 31 тис. вироблених методом великовузлового збирання машин «Москвич» зміг продати трохи менше половини — 15,3 тис. автомобілів.
– В результаті збиток заводу виріс за рік у 3,6 рази, до 8,6 млрд руб.

3. Німецький виробник автомобілів Porsche AG планує повністю завершити продаж російських дочок до кінця 2024 фінансового року. Про це йдеться у звіті компанії за підсумками минулого року.

– На сьогоднішній день компанії належать три дочірні компанії в країні – двох дилерів ТОВ “Порше Руссланд” та ТОВ “Порше Центр Москва”, а також Porsche Financial Services Russland.

4. ЄС зняв санкції зі співзасновника “Яндекса” Аркадія Воложа.

– У серпні 2023 року Волож назвав війну Росії в Україні “варварською”. Проте у перші дні повномасштабного вторгнення не висловлював свою позицію.
– Також повідомлялось, що співзасновника “Яндекса” планує розірвати зв’язки з російським бізнесом компанії, після того, як консорціум інвесторів погодився купити російські активи нідерландської холдингової компанії Yandex NV на початку лютого.

5. ЄС домовився поповнити на 5 млрд євро фонд, з якого допомагають Україні зброєю.

– Остаточне обговорення ініціативи відбудеться 13 березня. FT зазначає, що угода передбачає передачу зброї з третіх країн.

6. Південна Корея вивчає походження нафти, яка могла потрапити в країну з РФ.

– Південнокорейські митні органи розслідують походження імпорту в країну нафти, інгредієнта для виробництва пластмас, приділяючи особливу увагу російським поставкам.
– Зокрема, вони перевіряють, чи нафта з росії могла бути перемаркована та пропонована покупцям як партії з інших країн.
– Не входячи до G-7, Південна Корея підтримала заходи, які група могутніх держав запровадила, щоб спробувати покарати Москву за її війну в Україні.
– Якщо паливо коштує вище певних порогових значень — 100 доларів за барель для палива преміум-класу та 45 доларів за дисконтне паливо, — танкерним компаніям, страховим компаніям та іншим на заході не дозволяється надавати свої послуги для торгівлі.
– До вторгнення в Україну росія була головним постачальником нафти в Південну Корею, забезпечуючи понад 25% національного імпорту в 2021 році.
– Після війни покупці почали уникати прямих закупівель російського палива на тлі санкцій США та побоювань посилення державного контролю.

7. Уряд Німеччини схвалив угоду з Італією та Швейцарією про постачання газу між країнами.

– Угода розширює існуючий договір між Німеччиною та Італією, включивши до неї Швейцарію і таким чином гарантуючи транзит газу між першими двома країнами.
– Німеччина вже має такі домовленості з Данією, Чехією та Австрією, прагнучи уникнути паніки у разі виникнення кризи з постачанням.

8. Митниця Фінляндії заявила, що власники автомобілів із російськими номерами зобов’язані до 16 березня вивезти з країни свої машини.

– В іншому випадку власникам доведеться виплатити митні збори та ПДВ, а їхні транспортні засоби будуть евакуйовані з території ЄС.

Автор