Безпілотники і міфи про них

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Останнім часом мережа просто рясніє дилетантською маячнею щодо БПЛА. Тому розповім, що насправді.

Знаєте, мене точно не запідозриш у симпатіях до зелених. Але.

Я все ж таки професіонал своєї справи. І я вважаю неприпустимим через політику писати дурниці про українських воїнів і розробників БПЛА. Це шкодить насамперед нам самим. Отже.

Перше. “Росіяни знали кортеж Зеленського з БПЛА”.

Вибачте, що розбиваю вам дивовижне, але ці фоти з вірогідністю 95% – дуже якісний фейк. Чому? А тому, що всі ми бачили, як охороняють Зеленського під час його поїздок на фронт. Очевидно, що в день, коли Зеленський їздив Херсоном, небо над містом промацували всі наявні в тому районі системи РЕР, ППО та РЕБ. Не помітити російський БПЛА вони не могли, бо не могли ніколи. Їх засікають системи набагато слабші. Збити або заглушити БПЛА – справа техніки.

Це не означає, що ворожі БПЛА не літають над Херсоном взагалі. Літають. Тоді, коли станції РЕБ, РЕР і локатори ППО чергують на фронті, а не біля найвпливовішого головнокомандувача.

А Одеса, запитаєте ви? А в Одесі ударила балістична ракета. Балістиці РЕР і РЕБ до лампочки, на відміну від безпілотників. ППО балістику перехоплює також погано, це давно відомо.

Друге. Лунають глузи на адресу фонду Притули, чому, мовляв, по нафтопереробних заводах ударили так, що вони запалали, а по російських установах в Білгороді так, що лише шибки повилітали? І далі на тему – на що Притула витрачає зібрані кошти…

Відповідаю на питання. Шановні, поясніть, який сенс руйнувати пусту будівлю? Ви не розумієте, що в резиденції білгородського губернатора та у білгородському ФСБ не було ані душі? Очевидно, по обох будівлях ударили безпілотниками з невисоким вмістом вибухівки виключно для медійного ефекту. А от із НПЗ задача стояла інша – пошкодити. Тому там і апарат був принципово інший.

Чи фінансував Притула тільки такі слабкі апарати? Не знаю, може, фінансував, а може, ні. Це питання виключно до Притули. Але очевидно, чим завдавати ударів, вирішував хто завгодно, але тільки не Притула.

Далі. Чому наші БПЛА б’ють по НПЗ на території Росії, але не б’ють по Мозирському НПЗ?

Відповідь очевидна, бо немає наказу. А чому його немає? Думаю, причина в тому, що Мозирський НПЗ – у Білорусі. А по Білорусі ми й зараз не стріляємо. Далі – всі питання до влади. Але не до українських виробників БПЛА і не до пілотів.

Нарешті. Кругом носять новину, ніби НПЗ у Рязані атакував дрон-камікадзе на базі “Байрактара”.
Маячня дрімуча. Панове, ви хоч поцікавтеся, скільки коштує “Байрактар”. І чи доречно машину такої вартості завантажувати вибухівкою?

Нехай буде вам відомо, навіть вороги на своїх ресурсах вже описують український (!) БПЛА “Лютий”, яким, судячи з усього, й завдано всіх останніх ударів по цілях на території РФ. А може, ще чимось.

Модель безпілотника “Лютий”. Фото: Defense Express

Апаратів у нас виробляють багато, і я просто фізично не можу знати ТТХ їх всіх. До речі, до виробництва більшості БПЛА й близько не дотичний Арахамія, як волає багато хто з аж надто завзятих наших прибічників.

Я щойно не повідомив вам нічого секретного. Всю ту саму інформацію можна брати з відкритих джерел.

Так, України стала випускати БПЛА дальнього радіусу дії. Так, ми уже завдаємо ударів по ворожій території. Так, апаратів у нас ще не настільки багато, аби лупити ними по пустих будівлях. Безпілотник-літак – це умовно 10-30 тисяч доларів. Ми такі багаті, аби розкидатися аж такими грішми?

Проте, це далеко не останні сюрпризи, які матиме ворог. Далі буде.

І так. Всі ці досягнення – досягнення далеко не тільки зеленої команди. Виробляють і водять БПЛА далеко не тільки прибічники чинної влади. Я просто нагадаю, скільки БПЛА-літаків, коптерів та ФПВ-дронів передали ЗСУ Фонд Порошенка і “Справа громад”. Пілотів на БПЛА, серед іншого, навчаю я. З нами разом працює ще багато людей, різних політичних переконань.

Специфіку нашої роботи мало хто розуміє. А ми багато про що просто не можемо розповісти. Тому просто прошу. Не розумієтеся на БПЛА? Не треба на нас хайпувати.

 

Фото: 80 окрема десантно-штурмова Галицька бригада

Автор