Лютневі удари країни-агресора по Україні

Олександр Коваленко / Інформаційний спротив

Очікувалося, що в лютому 2024 р. російські окупаційні війська можуть завдати по території України кілька ракетних ударів з періодичністю у тиждень-півтора, один з яких міг бути масованим – на 24 лютого. Але останній місяць зими пройшов із мінімальним залученням ракетної компоненти, щоправда, зі стабільними атаками дронів-камікадзе – саме вони стали основною зброєю терору тилової України.

Докладніше про це – у матеріалі спільного проєкту OBOZ.UA та групи “Інформаційний спротив”.

Дрони-камікадзе Shahed-131/136

У лютому російські окупанти застосували по Україні 356 “шахедів”. Найчисленніший пуск було здійснено в ніч на 11 лютого – 45 дронів-камікадзе.

Варто зазначити, що цього місяця росіяни не встановили рекорду з нальотів, як це було в грудні – 625, і навіть не наблизилися до вересневого показника (504) або травневого (406). Однак при цьому зберегли середній рівень нальотів у межах 300-400 на місяць, що говорить про стабільніше виробництво, можливо навіть із процесом накопичення.

Цікавою стала інформація, опублікована 6 лютого групою хакерів Prana Network, які зламали поштові сервери іранської компанії IRGC Sahara Thunder, де зберігався масив даних про виробництво дронів-камікадзе Shahed-136 для Росії. Завдяки цьому зламу стало відомо, що РФ законтрактувала в Ірану виробництво, передачу технологій та обладнання на шість тисяч дронів-камікадзе Shahed-131/136. Термін виробництва – 2,5 роки.

Не складно розрахувати, що це понад 200 дронів на місяць. Але очевидно, що в даний час виробництво складає удвічі більший обсяг, і виконання контрактів буде завершено достроково. Однак з огляду на відсутність на території самої РФ достатніх обсягів виробництва дронів-камікадзе Shahed-136, не виключено, що контракт буде продовжено.

Ракетні удари

Упродовж лютого було зафіксовано дві комбіновані ракетні атаки по Україні обмеженим боєкомплектом. Здійснено їх було 7 та 15 лютого. Тобто чітко з тижневою паузою, що відповідає підготовці боєкомплекту, носіїв, уточненню цілей та іншим організаційним процесам.

У ніч і на ранок 7 лютого Росія застосувала 64 засоби ураження по території України, а саме:

– 20 дронів-камікадзе Shahed-131/136, з яких було збито 15;
– 29 крилатих ракет Х-101/555/55 (із десяти літаків стратегічної авіації Ту-95МС) – збито 26;
– три КРМБ “Калібр” – збито всі.

Також запускалися ракети, які не вдалося збити через відсутність необхідного ППО для їх перехоплення:

Х-22/32 – 4/0;
9М723 ОТРК “Іскандер” – 3/0;
С-300 – 5/0.

15 лютого було задіяно:

– 12 крилатих ракет Х-101/555/55, з яких було збито вісім;
– шість балістичних ракет 9М723 ОТРК “Іскандер-М” або KN-23 – збито одну ракету;
– дві крилаті ракети “Калібр” – всі збито;
– чотири керовані авіаційні ракети Х-59 – збито дві;
– дві зенітні керовані ракети 5В55 ЗРК С-300.

Варто зазначити, що показник знищення був нижчим від звичайного, оскільки росіяни застосовували ракети зі складною траєкторією перехоплення (балістичні ракети 9М723 ОТРК “Іскандер-М”, KN-23, 5В55 ЗРК С-300, Х-22/32) не по тих областях, де є засоби їх перехоплення (ЗРК Patriot і SAMP/T), а де їх немає.

І саме по цих, не захищених від балістичних ракет областях поодинокі пуски ракет номенклатури 9М723 ОТРК “Іскандер-М”, KN-23, 5В55 ЗРК С-300, Х-22/32 здійснювалися протягом місяця з періодичністю в два-три дні. Також щодня ворог робив одиночні чи парні пуски ракет Х-31П і Х-59.

Щодо обстрілів обмеженим боєкомплектом, то цілком логічним було очікувати з 23 на 24 лютого чергового ракетного удару, але його не сталося і цієї дати, і до кінця місяця.

З чим це пов’язано? Найімовірніше з тим, що 23 лютого було збито російський літак ДРЛО А-50, який у тому числі й забезпечує підтримку тактичної та стратегічної авіації під час ударів по території України.

Втрата такого літака обмежує російську авіацію, скажімо так, в огляді та обсязі розвідданих. А тому більш ніж ймовірно, що знищення А-50 зірвало плани росіян щодо завдання ударів по Україні з 23 на 24 лютого та в наступні дні.

Але це, звичайно ж, не означає, що вони відмовляться від цієї практики. Основним завданням для окупантів зараз є прокладання безпечних маршрутів і повернення бортів у режим чергування в небі для цілодобового огляду повітряної обстановки. Щоправда, з урахуванням обмеженої кількості бортів такий режим підвищує навантаження та знос ресурсу.

Висновки

Лютий 2024 р. міг стати досить активним місяцем за кількістю ракетних ударів по Україні, але “стандартним”, середньостатистичним він став лише за нальотами дронів-камікадзе Shahed-131/136. Це стало можливим завдяки знищенню літака ДРЛО А-50, без якого отримання своєчасної та максимально повної розвідувальної інформації у російської авіації зменшилося.

Однак це не означає, що росіяни не адаптуються до обставин, що складаються, і не продовжать акти ракетного терору надалі. Тим більше що поки не завдаються масовані або обмеженим БК ракетні удари, боєкомплект накопичується.

Крім того, РОВ стали частіше спрямовувати балістичні ракети туди, де немає засобів їх перехоплення, щоб гарантовано завдавати ударів, а не покладатися на випадок – зіб’ють-не зіб’ють.

Також варто зазначити, що, незважаючи на постачання балістичних ракет з Північної Кореї, застосування цієї компоненти не стало масовим і не обчислювалося десятками. Це говорить про те, що на цьому етапі Росія отримує балістику від КНДР в обмеженій кількості.

Джерело

 

Фото: Нацполіція України

Автор