Хтось нарешті узагальнить досвід виживання під обстрілами?

Володимир Саркісян

Ну гаразд, давайте без емоцій.

Пригадуєте, як у 2022-му існувала небезпека, що росіяни атакуватимуть наші міста, зокрема Київ і обласні центри, хімічною зброєю? Як тоді ми з вами детально обговорювали можливі сценарії, заходи безпеки, прийоми виживання у зонах ураження? У пресі, на ТБ, на радіо — іноді по кілька разів на добу? На щастя, нам не довелося випробувати ці рекомендації на практиці, коригувати їх, враховуючи життєвий досвід.

Абсолютно інша ситуація з атаками цивільного населення звичайними боєприпасами. Тут у нас, на жаль, досвіду не бракує. Чи чули ви, що хтось узагальнив цей досвід, вніс поправки на реалії, склав і розповсюдив рекомендації щодо заходів безпеки при загрозі повітряного або артилерійського нальоту? Щось, крім бездумного “громадяни, ховайтеся по норках!”?

Адже ми вже чітко знаємо і розуміємо, якою саме зброєю ворог атакував, який підльотний час у кожному випадку, де можна і де не варто переховуватися, щоб не потрапити під завали. Вже достатньо даних для того, щоби розробити типові і локальні маршрути евакуації, щоби сформувати (або принаймні ініціювати створення) групи добровольців-інструкторів цивільного захисту, які допомагатимуть маломобільним людям. Вже можна скласти перелік особливо небезпечних і відносно безпечних місць перебування під час обстрілів і бомбардувань. Статистики для цього — на возах не вивезеш.

Скажіть, які будинки найчастіше зазнають уражень у районах новобудов, у “спальниках” радянської забудови, у приватному секторі, — фасадні чи внутрішньоквартальні?
Скажіть, що ризикованіше — перебувати у приміщенні чи на дворі, якщо будинок зазнає уражень БПЛА, ракетою, бомбою?
Скажіть, які сторони світу у кожному місті, районі — найнебезпечніші?
Скажіть, як діяти у вогнищі ураження, якщо отримав травми, якщо ні, якщо потрапив туди вже після вибуху?
Скажіть, а де побачити дорожню карту постраждалого власника квартири, будинку? Таку, щоб не перепитувати на кожному кроці чиновника, у якого от прямо зараз кавобрейк чи “працює з документами”, щоб не шукати її десь на двадцятій сторінці інвалідного сайту міськради за умов відсутності світла, інтернету і навіть мобільного телефону, — ну саме там, куди впав шахед, буде, холера, інтернет, електрика і ноутбук!

Ні, не треба нам розповідати: гайда всі на такмед! Так це не працює. Та й такмед тут ні до чого, крім почухати вашу пиху: я, мовляв, і так розумніший за всіх, але ж, бачите, ще фотка з такмеду, ще ось селфік з комбайном, а тут я з делегацією з Ямайки. Де фарбою метровими літерами, а не на папірці А4, — “Бомбосховище”? Де стрілки на стінах і тротуарах? Де проєкти, хоча би проєкти, малих колективних бомбосховищ на подвір’ях будинків?

Де воно все? Секретно зберігається у течках місцевих чинуш?

 

На заставці: Наслідки атаки дрону, Одеса, 02.03.2024 р. Фото: ДСНС України

Автор